The Pond Library

Vraag en Antwoord

Rechthoekige vijver...
 
Notifications
Clear all
Rechthoekige vijver tegen muur bouwen ?!?

6 Posts
5 Users
0 Likes
14.3 K Views
Hans__2
(@hans__2)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hoi,

Ik zou graag een kleine vijver aanleggen op mijn bescheiden koer.

Ik heb een paar foto's genomen zodat jullie een duidelijk zicht hebben van mijn plannen.

Aangezien ik zeer beperkt zit qua ruimte zou ik die tegen een bestaande muur bouwen (zie koer.jpg). Het is de bedoeling dat die in de hoek zou komen waar nu het hout staat.

Het zou een vijver zijn die een stuk in de grond zit en een stuk bovengronds (+- 50 cm) komt. Qua afmetingen had ik gedacht aan ongeveer 130 cm breed en 350 cm lang (filterkamer inbegrepen) en ongeveer 1 meter diep.

De muur waartegen die gebouwd moet worden is een dikke 5 meter hoog en is de muur van een supermart. Mijn huis is gebouwd rond 1920 en ik vermoed dat de muur van dezelfde periode moet zijn.

Vanavond ben ik wat aan het graven gegaan om te zien hoe diep de muur onder de grond zit en welke funderingen er gebruikt zijn... (zie put1.jpg).
Ziehier mijn bevindingen 🙂

Na een 30 cm beginnen de funderingen van de muur die bestaan uit gewone bakstenen ( zie put2.jpg). Het verschil in breedte is ongeveer 5 cm.

Na ongeveer een 60 cm graven begon ik een voor mij onherkenbaar type stenen te vinden (zie stenen1.jpg en stenen2.jpg). Het zijn vrij lichte stenen en je kan ze gemakkelijk breken met de hand. Binnenin zijn ze zwart. Hoe dieper ik graaf hoe meer stenen ik tegenkwam (ook hele kleine zoals op stenen2.jpg te zien is).

Na 108 cm kwam er grondwater te voorschijn (zie water1.jpg en water2.jpg).
Zoals jullie kunnen zien is er nog altijd fundering aanwezig.

Ik heb dan nog een 15 cm stenen uitgevist en dan ben ik gestopt met graven en alles terug dichtgegooid. Op 1,2 meter was er nog altijd baksteen te voelen.

Nu mijn vragen 😀

Is het haalbaar om de boel uit te graven en daar een vijver te installeren ? Ik had gedacht om een 60 tal cm uit te graven, daar een gewapende betonplaat van 10 cm te gieten met bovenstaande afmetingen en de muur de metselen/stapelen met betonblokken tot 50 cm bovengronds.

Het is we niet de bedoeling dat de muur begint te scheuren of dat ik een supermarkt op mijn koer krijg 😮 😮

Zou ik nog dieper kunnen gaan ? Graag had ik die ook wat langer gemaakt dan 3,5 meter maar kan ik dan nog altijd 60 cm diep gaan of moet ik dan wat in diepte inboeten ? Is een betonplaat van 10 cm voldoende dik ?

Indien er iemand een gelijkaardige vijver gebouwd heeft (ook tegen bestaande muren) of indien er toevallig een bouwingenieur aanwezig is, graag wat advies gewenst :confused: :confused: :confused:

Ik heb nog vele andere vragen maar ik moet ergens beginnen 😉

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Groetjes,

Hans

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
cajoeter
(@cajoeter)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 62
 

Ik weet niet of het problemen gaat geven om tegen die muur een vijver te gaan bouwen, normaal gesproken wordt het in ieder geval afgeraden om zo dicht bij een muur te bouwen. Mede door het feit dat het grondwater al op 1 meter zit zou ik de vloer wat dikker maken dan 10cm en deze goed bewapenen. Denk wat betreft dikte dan aan 20cm.

Ik weet niet of je een "standaard" vijver of een koi vijver wil bouwen maar in het geval van een koivijver zou ik proberen om tot 1.5m diep te gaan. je zult dan wel voor een drainage moeten zorgen tijdens de bouw.

Michel


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Met 2 dingen moet je rekening houden!
zeker!!!! niet dieper gaan dan de fundering van de muur om de stabiliteit niet in gevaar te brengen!
Er voor zorgen dat je geen lekken in je vijver hebt die de gornd onder de fundering zouden kunnen uitspoelen.
Als je daarmee rekening houdt is er geen enkel gevaar.
In feite kun je de bestaande muur als wand gebruiken.
Een vloerplaat van 10 cm maar wel gewapend met een net 20x20x5 is meer dan voldoende. Daarop mets je de 3 andere muren. Aangezien je een ingesloten vijver hebt is er weinig kans op bevriezen en kun je rustig een stuk van de vijver bovengronds afwerken.
Tracht een 20 tal cm boven de onderkant van de fundering te blijven met de afgewerkte bovenkant van de vijvervloer.Een minimum van 150 cm voor de diepte is toch wel een must voor een koivijver. Een lange smalle vijver is beter dan vierkante omdat de vissen een mooiere zwempiste hebben. Ik persoonlijk zou de vijver redelijk smal houden en zo lang mogelijk!


   
ReplyQuote
Tommeke
(@tommeke)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 488
 

als je een koivijver bouwt tegen de muur zie dan eerst dat de muur wel van jouw is zodat hij later niet wordt afgebroken . Komt er veel zon op de koer ik denk toch dat er wat zonlicht nodig is nee . Ja ik zou ook voor de lange smalle gaan hoor en de diepte ?? ik zit op 1 meter hier in belgie gaat het niet echt vriezen he .

groetjes
tom


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Zonlicht is niet zo nodig en een muur is gemeenschappelijk toch? Denk je nu echt dat men zomaar een gemeenschappelijke muur kan afbreken?


   
ReplyQuote
19880anonymous
(@papa800_0)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 1
 

Zoals beschreven hierboven, is het beter een gewapende muur te maken van teminste 15cm. Het is me ook aangeraden en heb er geen spijt van dat ik het zo gemaakt heb. Zelf is mijn vijver 12m lang en 1m breed en 1.5m diep. Eigenlijk is de vijver nog maar net af. De vijver ligt vlak langs het huis en tussen de inrit. De buitentrap van de achterdeur loop over de de vijver. Eigenlijk was die plaats voor de bouw van de vijver afgeraden door iedereen omdat het praktisch niet te doen was om daar een vijver te maken, vanwege de trap, de inrit, enz... .
Nu dat hij af is vindt iedereen hem fantastisch, en hadden nooit gedacht dat het me zou lukken. Ook omdat het juist op die plaats gelegen is.
Wat ik nu wil zeggen is; laat je niet tegenhouden door een muur of een wat water. Ga niet te snel van start en denk zeer goed na vooraleer je begint. En zoals je nu al doet, veel vragen stellen. Hopelijk heb ik je hiermee een hart onder de riem gestoken.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.