The Pond Library

Vraag en Antwoord

nieuwe vijver , gaa...
 




nieuwe vijver , gaarne wat xtra tips !

Lid
Berichten: 42
Topic starter

Hallo iedereen ,

Dit is mijn eerste post op pondlibrary.
Ik heb vorige week een mooie houten bak getimmerd van 150x150x60, vijverfolie erin,
water erin en afgelopen weekend 17 goudvissen erin gedaan. 10 kleintjes en 7 grote.
Pomp erin van 3500ltr.p/m met filter en luchtpomp voor zuurstof. Ik heb speciaal wintervoer aangeschaft bij de hornbach voor goudvisssen.
Verder heb ik draad om de bak heengespannen als verzekering tegen het vliegende zilveren gevaarte.

Nu wil ik een zonnebaars hebben om enge beesjes op te eten waar de goudvissen last van zouden kunnen hebben. Ik wil ook graag planten in mijn vijver ,maar goudvissen (vooral grote) vreten alles op schijnt. Ik zou graag willen weten wat voor groen ik kan planten. Moet ik nog een laag vijferaarde in mijn vijver doen ? Heeft iemand met het zelfde bijltje gehakt ? Ik wil ook graag grote zwerfkeien in mijn vijver doen ,maar ik kan geen keien gebruiken die ik op de heide vind ?
Ik kan mij voorstellen dat ik geen aarde meer in mijn vijver kan doen,nu er al vissen in zitten. Kan ik dan een soort substraat gebruiken ?

alle info is welkom !

Bijgevoegde bestanden


   
Lid
Berichten: 92

Hallo, 🙂

Ziet er goed uit die foto's, past goed bij de plantenbak en de rest van de tuin!!:D

Als eerste, een zonnebaars kan maar is niet noodzakelijk. Het kan ook handig zijn om de populatie in de hand tehouden, want het is een roofvis. Zet er beter niet meer dan 1 in uw vijver, ze kweken als ratten en in een groter groep gaan ze zelfs grotere vissen aanvallen.

Het is zeerverstandig zuurstofplanten in uw vijver tedoen, deze nemen stoffen op die uw filter niet afbreekt maar wel schadelijk zijn voor uw vissen. In koivijvers zonder planten wordt daarom wekelijks water ververst om deze stoffen te verdunnen. Vaak wordt glanzend fonteinkruid genoemd als zeer goede zuurstofplant maar er zijn een heleboel geschikte soorten.
Planten zullen ook de algengroei remmen. Daarbij, als ik mij zo indenk dat ik een vis ben en de hele dag in een kale zwarte cubus rond zou moeten hangen...:(

Vijveraarde zou ik sterk afraden!! Het bevat veel voedingsstoffen die een voedingsbodem zijn voor algen, en dit bevorderd de vorming van de mooie welbekende erwtensoep. Goudvissen zijn karperachtigen en wroeten dus ook in de bodem, bij vijveraarde zal dit veel stof doen opwaaien, letterlijk en figuurlijk...
Beter substraat gebruiken dus, al is substraat vaak wel duur...
Bepaalde substraat geeft kleur af aan uw water, deze eerst even afspoelen anders is het water een aantal dagen gekleurd. (is verder geen ramp maar ziet er alleen niet uit)

Voor planten is het het makkelijkste om manden gevuld met substraat te gebruiken om de planten in tezetten. De manden zijn altijd nog verplaatsbaar voor als u de plant toch liever in de andere hoek ziet bijvoorbeeld, of als u de plant wil splitsen om te vermeerderen kunt u de plant op het droge pakken.
Als u vissen een beetje van de planten snoepen zou geen grote problemen moeten geven. :rolleyes:

Over de keien, ik weet niet zeker of u die er zo ik kan kieperen, een vijver is een relatief klein plasje water dus als er eventuele giftige stoffen in zitten zal die al gouw een redelijke consentratie zijn denk ik.
Ik weet wel dat ik altijd schelpen, stenen enzo die ik vond in mijn tropisch aquarium gebruikte. Eerst spoelde ik die flink af en liet die een middagje in water staan. Daarna in een pannetje op het gasfornuis een tien minuten koken om te desinfecteren. Maar ik denk dat dat met keien een beetje moelijk gaat of u moet wel een hele grote kookpot hebben. :p Aan de andere kant, goudvissen zijn geen moeilijke vissen, die kunnen heelveel hebben.

Ik zou persoonlijk een laagje van een paar centimeter substraat op de bodem leggen en dan zuurstofplanten in manden met substraat zetten.

Om u wat verder opweg tehelpen, hier een link naar artikels op deze site over planten, hier zal u er beslist meer over vinden!!
Hier nog een link over waterplanten van een andere site.

Veel succes met de vijver!! 😉 😀


   
Lid
Berichten: 92

Wat ik nog helemaal vergeten ben!!

Wat voor een soort filter heeft u??
Als u een niet zo groot filter heeft is het zeker noodzakelijk om zuurstofplanten ze plaatsen.
Normaalgesproken wordt het ook altijd andersom gedaan, eerst watervullen en planten zetten, dan een paar weken laten draaien om het biologisch gedeelte van de filter op telaten starten. Daarna pas vissen zetten. Dan wordt er rustig opgebouwd met eenpaar visjes om het filter verder op telaten straten.
U heeft alleen goudvissen zo tezien, deze worden zelfs in een vissenkom gehouden in gewoon kraanwater dus die zullen er niet zo heel snel last van krijgen.

Het is wel heel verstandig niet meer vis tezetten en uw waterwaarden toch wel regelmatig te controleren!!


   
Lid
Berichten: 8

Hoi Nardus010,

Je kunt ook gewoon fijne kiezel op de bodem leggen. Mochten de goudvissen er wat
in gaan wroeten wordt het niet zo'n zooitje als met substraat.
Ik heb op de bodem van mijn beek gewone rivierkiezel liggen. Nou zit daar niet veel
vis in maar de plantjes die ik bij aanleg in mandjes heb gezet (zo'n 3 jaar geleden)
kruipen nu heel voorzichtig over de rand en wortelen in het grind verder wat een
heel natuurlijke aanblik geeft.
Als je water helder blijft en je vissen het goed doen zou ik niet iedere keer je water-waarden gaan meten. Bij een nieuwe vijver kost het sowieso tijd om een soort even-
wicht te bereiken. Je kunt het beste de natuur zijn gang laten gaan. Ingrijpen kan
altijd nog.

Jooltje.


   
Lid
Berichten: 42
Topic starter

Bedankt voor jullie tips. (en complimenten)
Helaas is meneer reiger langsgeweest en hoeeft zijn buikje rond gegeten. Alle grote goudvissen zijn opgegeten en mijn folie heeft hij lek geprikt. De vijver loopt langzaam leeg as whe speak...
Ik heb de kleine vissen in een speciekuip gedaan en in tijdelijk mijn schuur gezet.
Ik ga het anders aanpakken. de vijver was met 50 cm echt te ondiep, ik ga deze verder uitdiepen naar 100cm , 3000liter totaal. Opnieuw vijverfolie en rivierkiezel (bedankt Jooltke) Verder ga ik op zoek naar een filter voor buiten de vijver. Die ik nu had was zo`n hozelock easy clear met ingebouwd filter.Maar heeft te weinig capaciteit nu.
Over planten : die moeten maar even wachten want het heeft geen zin om nu planten in de vijver te zetten heb ik gelezen,dit ga ik dus in het voorjaar doen, ik denk ivm goudvissen dat lelies en glanzend fonteinkruid.(bedankt Hoskeu) indoet.
En voor de pilaren van mijn visdraad tegen meneer rijger ga ik langere schroeven gebruiken zodat de pilaren niet meer zo snel omvallen als er een reiger op land.
Ik houd jullie op de hoogte !


   
Lid
Berichten: 42
Topic starter

Vijver verder uitgegraven tot 1 meter diep , nieuwe folie substraat en vissen erin.
Meneer rijger zat direct te watertanden verderop de schutting....helaas voor hem want dit keer heb een zwart net over de vijver gespannen.

Ik heb gelijk ook wat nieuwe goudvissen en windes gekocht. Ziet er mooi uit.


   
Lid
Berichten: 42
Topic starter

ik heb alles zo`n beedje bij de hornbach in capelle gekocht ,maar waar koop je waterplanten in Rotterdam/capelle ?


   
Lid
Berichten: 42
Topic starter

Even een update: we zijn nu 1,5 jaar verder. Nadat de reiger langs is geweest heb ik de vijver 1 mtr diepgemaakt. messner delta 7500 met uvc en een oase aquamax3500 in de vijver en nog steeds kraakhelder water. Vissen zijn ook enorm gegroeid ! zeker de windes. Toch 2 keer schimmel gehad ,maar dit was na behadeling zo weer weg.
Ben nu met een andere vijver bezig bij een familielid en mijn vissen zullen naar de andere vijver verhuizen. Mijn vijver wordt komende 5-6 jaar een zandbak ivm familie uitbreiding.
Was wel leuk om te doen allemaal !
Over 6 jaar wellicht Koi ? wie weet !

grt,

Nardus uit 010


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.