Eindelijk, k'heb mijn schetstje erop gekregen.
Volgend jaar willen wij een nieuwe koivijver aanleggen. Graag had ik op het
forum wat ideeën gekregen.
Bedoeling is een koivijver met behulp van moerasfilter. Alle voorstellen zijn welkom. Ik ben wel geen voorstander van bodemdrain!!!
In bijlage een schets.
Met dank,
bbkc.
mijn huidige plantenvisvijver.
groet,
bbkc
hallo bbkc,
welkom hier op het forum.
Je zult het misschien niet graag aanhoren, maar als je een koivijver wil met alleen maar koi dan zal een bodemdrain + een goed werkende voorfilter toch de beste keuze blijken. Moerasfilters doen hun werk uitstekend (ga er zelf ook een installeren op m'n skimmerlijn) op voorwaarde dat ze geen grof vuil te verwerken krijgen. Want dan slibt de filter gegarandeerd dicht. En je kan tal van methodes ontwikkelen om je moerasfilter te spoelen e.d. (wat aan te raden is), maar daarmee neem je de oorzaak niet weg, nl dat koi enorm vervuilende beestjes zijn.
Als ik m'n drains spoel sta ik telkens versteld wat er allemaal uitkomt. Als dit de moerasfilter zou worden ingepompt dan beklaag ik diegene die hem later moet uitkuisen.
Neem veel tijd om u te informeren en ga bij veel liefhebbers langs, ze zullen je graag bijstaan.
mvg,
lieven
De bedoeling is ongeveer 10kub water. Ook met behulp van een filter,
k'ben er nog niet uit dewelke ik in combinatie met moeras zal gebruiken.
Alleen wil ik geen bodemdrain. Meer dan 5 koi in deze vijver wil ik niet.
Een kleine bezetting dus. Enige voorstellen?
Groetjes,
bbkc.
mag ik eens vragen waarom precies je geen bodemdrain wilt ?
Het bied alleen maar voordelen en behalve het monteren zelf in de vijver die extra werk met zich meebrengt zou ik begod niet weten waarom je het niet zou gebruiken .
Mic, ik denk er net hetzelfde over.
Het biedt alleen maar voordelen en het extra werk bij aanleg weegt volgens mij niet op tegen de eventuele miserie achteraf.
Misschien is het nuttig om er eens een poll over op te starten?
mvg,
lieven
En nu we toch bezig zijn ...
bbkc, je 5 koi zullen ook uitgroeien, en ze zullen later met plezier de dikke sliblaag (=anaeroob milieu wat we niet wensen)die zich heeft opgebouwd op de bodem omwoelen met massa's zweefvuil tot gevolg
Het zijn immers grondelaars, ze hebben van moeder natuur 4 baarddraden gekregen om hun voedsel te zoeken op de bodem.
En dat is nu precies het leuke aan een drain: wanneer de vloer voldoende conisch is uitgevoerd, duwen ze bij het grondelen de uitwerpelen, resten, ed als het ware "de vuilbak" in. En dit komt dan netjes in de voorfilter (bij mij een ontvangstkamer met daarachter een vortex) en dan later naar de riool. Zonder daarbij de biofilter te belasten.
mvg,
lieven
Heb artikel gelezen in magazine : de watertuin koi special 2003 : nieuwe
inzichten in het houden van koi. Bodemdrain : geen mogelijkheid om
een laag Lithaqua op de bodem te leggen. Ik citeer een stuk uit het magazine
Al die bodemafvoeren doen meestal meer kwaad dan goed. De vuilwaterpomp iets hoger dan de vijverbodem plaatsen voldoet echt wel. Dan kunnen de woelgrage koi tenminste nog iets vinden op de bodem.Wanneer de koi woelen moeten zij met hun neus tegen de folie stoten.
Nog meer in dat artikel, maar teveel om op te sommen.
Groetjes,
bbkc
In datzelfde artikel spreken ze over :
Koi hebben behoefte aan een degelijke filterinstallatie nl. een meerkamerfilter met afvoerkranen én een plantenfilter. De meerkamerfilter fungeert als mechanische filter en als drager van bacteriën. De eindprocucten van de afbraak in de filter zijn en blijven fosfaten en nitraten. De planten gebruiken deze stoffen dan om te groeien. Een andere manier is om ze toe te passen in een moerasbed waarlangs het uit de meerkamerfilter stromende water wordt geleid.
En : wat denken jullie hierover?
Toch zijn er nog altijd aanhangers van steriele vijvers die met allerlei middelen (hoge dosissen UV, Ozon, chemische ontsmettingsmiddelen, antibiotica...) proberen hun vissen gezond te houden. Wat deze mensen eigenlijk doen, is vrij spel geven aan pathogene organismen die resistent geworden zijn en vroeg of laat de kop opsteken.
U begrijpt waarom ik eerder geneigd ben om geen bodemdrain te plaatsen.
Bovendien is er zoveel informatie over koivijver aanleggen, dat het een doolhof wordt voor een leek zoals ik.
Groetjes,
bbkc
hallo bbck,
ik zou in het desbetreffende artikel de "behoefte" willen vervangen door "noodzaak". Voor de rest is alles correct wat er daar neergeschreven staat. Zoals ik al zei in m'n vorige reply is een plantenfilter heel nuttig op het einde van de filterinstallatie, om de nitraten en fostaten (eindproduct van nitrificatie) te bufferen.
Maar het gaat erem om je filterproces gunstig te laten verlopen. Bacterien die ammoniak naar nitriet, en dan van nitriet naar nitraat, omzetten hebben een zuurstofrijk milieu nodig, en zonder organische belasting. En zonder voorfilter zal dit niet mogelijk zijn.
Nu wat de lithaqua betreft - dit ken ik niet - maar ik vermoed dat dit een of ander bodemsubstraat is. De producenten van deze stoffen zijn uiteraard geen voorstander van drains want dan kun je hun product niet toepassen. Of het een goed product is of niet daar moeten anderen maar over oordelen want ik ken en gebruik het niet.
Voor wat betreft de steriele vijver: ben daar ook geen voorstander van. We moeten volgens mij trachten het biotoop in onze gesloten vijvers zo gezond mogelijk te houden. Door goede filtratie dus. En als we onze koi willlen zien zal een uv ook nodig zijn (tenzij je een grote plantenfilter kunt aanleggen oppervlakte 1/3 van de vijver). Maar we zullen met onze akties nooit het evenwicht kunnen benaderen van een grote natuurvijver.
mvg,
lieven
hallo ldp,
Dus als ik het goed begrijp: indien mijn plantenfilter ongeveer 3 kub bevat,
zou een bodemdrain niet nodig zijn? Welk filtersysteem zou je dan nog
gebruiken? (meerkamerfilter? of iets anders) Waar de beste plaats (zie schets van mijn tuin) Ik ben al maanden info aan het verzamelen, maar hoe meer info, hoe minder ik weet hoe eraan te beginnen. Ik zal de vijver 1,5 m diep willen maken, maar wel in trappen (zodat ik aan de randen van de vijver nog planten in manden kan zetten)
Lithaqua is een zeemineraal. Men past dit het best toe op de bodem van de
vijver in een dikte van slechts 1 tot 2 cm. Het heeft de juiste dikte en de koi
stoten het via hun kieuwen weer uit. Het is een goede drager voor bacteriën en rijk aan mineralen, sporenelementen en carbonaat.
Heb hier ook een link naar een natuurkoivijver : http://www.dbflex.nl/Fot o's_131.htm
Groet,
bbkc
Ter info:
Mijn huidige vijver en vissen.
Foto's van plaats waar nieuwe vijver moet komen
Na veel overleggen, hebben we besloten om de koivijver links van de
bestaande vijver te leggen. De ruimte was immers te nipt, terwijl we achteraan voldoende ruimte hebben.
De bedoeling is een vijver van 2,50m x 3,90m, 1,00 m diep en 70 cm hoog.
Rond de vijver bangkirae (eveneens verhoogd) nl. 50 cm aan de langste zijde (vormt dus een lengte van 3,90m+ 1,00m = 4,90) en 2,00m verhoogde bangkirae aan kortste zijde (dus 2,50 + 2,00 = 4,50m) waar filters moeten
onder komen. Hier willen we dan ook een soort van terras maken + trapje.
Kunnen jullie volgen? Totale vijverinhoud 3,90 X 2,50 X 1,70 = 16,57M3.
In de langste zijde vooraan komt er een ruit. Is dit realiseerbaar in een gemetste vijver?
Welk filtersysteem raden jullie aan ?
Zijn 2 bodemdrains voldoende en waar ze best te plaatsen?
Niemand enig idee? raam in gemetste vijver?
bbkc
Ja dit raam daar zou ik eens goed achter informeren want er zal veel druk op de ruit komen te staan he ik zou gaan voor een 3 kamer filter met vortex en eventueel toch wel een zeef .
groetjes
tom
Tommeke wrote: Ja dit raam daar zou ik eens goed achter informeren want er zal veel druk op de ruit komen te staan he ik zou gaan voor een 3 kamer filter met vortex en eventueel toch wel een zeef .
groetjes
tom
Bram heeft hier een mooie beschrijving van gemaakt
http://www.koieagle.nl/content.php?article.583
Ja, dat van die dompelpomp in put naast vijver, wist ik al. Ben immers al maanden opzoekingswerk aan het doen. Maar ik ben een vrouw, dus makkelijk is dat niet!
Het volgende weet ik wel niet : 2 bodemdrainages voorzien?
En misschien kan iemand meer uitleg geven over bewegend bed filter. Wat zijn de voor/nadelen tov meerkamerfilter met vortex???