The Pond Library

Vraag en Antwoord

nieuwe rechthoekige...
 
Notifications
Clear all
nieuwe rechthoekige siervijver

6 Posts
4 Users
0 Likes
8,476 Views
daikin
(@daikin)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hoi,

Ik ben nieuw op het forum en nieuw met vijvers en aanverwanten. Graag had ik wat hulp en tips ontvangen van jullie bij de aanleg van mijn vijver.

De bedoeling is om een rechthoekige vijver aan te leggen, evenwijdig aan het terras, er tegen grenzend en even lang. De bedoeling is dat het terras a.h.w. overgaat in mijn vijver, dus beiden liggen even hoog. Ik wil gewoon een stil water zonder fontein, ik heb volgende vragen:

- Ik had gedacht om een bodemplaat te gieten in beton, de wanden te plaatsen in betonstenen, uit-cementeren en dan een folie er tegen plaatsen. Kan dit zo?? Ik weet dat de funderingen van een huis langs de buitenzijde worden 'geverfd' met teer, aangezien mijn vijver grenst aan mijn terras kan dit niet, vormt dit een probleem?

- Ik ken niets van vijvers en vissen zoals reeds gezegd, dien ik rekening te houden met bepaalde verhoudingen of dieptes?? Ik had gedacht aan een vijver van 5.5m lang op 0.9m breed en ongeveer 0.7m diep.

- Wat dien ik te voorzien van nutsleidingen? Staat de pomp gewoonlijk buiten de vijver en dan een waterdarm voorzien door de wand tot in de put? Of mag de pomp in de put en een elektriciteitsleiding voorzien door de wand?? Of is een pomp niet nodig?

- Hoe kan ik mijn vijver beschermen tegen overloop bij hevige regenval of zo??

mvg
Daikin


   
Quote
Gis
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 52
 

als je niet dieper gaat kan je ook gewoon en rand van zo een 20 cm in beton maken en dan uitgraven en de folie er dan in leggen je moet gewoon zien dat de rand hoger is dan het terras anders gaat al het water van het terras in de vijver lopen en dat is niet goed een doorvoer voor de pomp is goed als je met een buiten filter gaat werken je kan ook een moeras zone maken dan heb je dat niet nodig als je nog vragen hebt help je graag verder Grtz Gis


   
ReplyQuote
Wouter Hulshof
(@wouter-hulshof)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 23
 

Wat voor vissen wil je in je vijver?
Is er ruimte voor een filter?
Wat is je budget?

mvg Wouter


   
ReplyQuote
daikin
(@daikin)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Gis;26263 wrote: als je niet dieper gaat kan je ook gewoon en rand van zo een 20 cm in beton maken en dan uitgraven en de folie er dan in leggen je moet gewoon zien dat de rand hoger is dan het terras anders gaat al het water van het terras in de vijver lopen en dat is niet goed een doorvoer voor de pomp is goed als je met een buiten filter gaat werken je kan ook een moeras zone maken dan heb je dat niet nodig als je nog vragen hebt help je graag verder Grtz Gis

Hoi,
in Je bedoelt de vijver in beton gieten rondom rond en geen bodemplaat gieten?? Is een filter in feite nodig??? Liefst zou ik de duurzaamste en eenvoudigste oplossing nemen, het is mij meer te doen om de esthetiek dan om er vissen in te houden. Als er vissen zijn die hierin aarden zal ik er natuurlijk insteken maar de vijver is in eerste plaats een sierelement.

Ik heb de mogelijkheid om zowel wateraanvoer als elektriciteit te voorzien, dus
Wat doe ik bij hevige regenval, dient iets verbonden te worden met de waterafvoer (riolering) of kan de vijver ook op zijn eigen bestaan (soort gesloten cirquit)

mvg
Daikin


   
ReplyQuote
daikin
(@daikin)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Wouter Hulshof;26266 wrote: Wat voor vissen wil je in je vijver?
Is er ruimte voor een filter?
Wat is je budget?

mvg Wouter

Hoi

Ik kan nog alle kanten uit qua ruimte, budget, voorzieningen. Het is wel zo dat de vijver hoofdzakelijk een sierelement is, het type vissen is minder van belang. Ik zou graag de eenvoudigste en duurzaamste oplossing weten. Dus laat maar komen.


   
ReplyQuote
TheoM
(@theom)
Eminent Member
Joined: 17 years ago
Posts: 23
 

Als je de vijver puur als sierelement wilt gebruiken zou ik niet te diep gaan. 50 cm lijkt me dan voldoende. Voor vissen is een diepte van ca. 80 à 90 cm. gewenst i.v.m. het overwinteren. Zoals Gis al zei kan is het verstandig de rand van de vijver iets hoger te maken dan het terras anders komt het vuil van het terras (denk aan regenwater, zand, bladeren etc.) rechtstreeks in de vijver en als je geen overloop maakt kan bij een fikse regenbui de vijver overstromen op het terras. Vergeet ook de wind niet die behoorlijk wat stof in je vijver kan blazen als er geen rand(je) omheen zit.
Een alternatief dat ik kan bedenken is een afscheiding te maken tussen terras en vijver van een regengoot met een (RVS) afdekrooster en deze aan te sluiten op een riolering of slootje. Zo kunnen terras en vijver op gelijke hoogte en voorkom je vervuiling over en weer.

Ik zou voor zo'n siervijver niet de duurste materialen kiezen en gaan betonstorten en metselen. Voor een idee om de rand (al dan niet boven de grond) te maken zou je even kunnen kijken op mijn website http://members.tele2.nl/t.meijer001
In deze vijver zwemmen 3 shubunkins en 6 goudwindes en ik houd hem helder met alleen zuurstofplanten dus zonder filter. Dit gaat prima mits je er maar voldoende zuurstofplanten als gedoornd hoornblad, glanzend fonteinkruid en/of waterpest in doet.

Mvg

Theo


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.