Hallo allen !
Ik ben eindelijk begonnen met het in stappen uitvoeren van een kinderwens...
Een moderne vijver aanleggen die via een beekje zal overgaan in een 2-voudige circelvormige vijver/moeras.
Veel woorden en veel plannen (gespreid over 2 à 3 jaar!!)...maar ook veel praktische vragen.
De bedoeling is dat ik met regelmaat hier op dit prachtige forum mijn "probleem van de dag" zal komen voorstellen, en ik hoop hier dan ook af en toe wat antwoorden te vinden.
Enfin, we zien wel...
Voor de geintereseerden die me af en toe willen begeleiden, hier al een eerste vraagje (het probleem ligt in de toekomst,maar ik moet het incalculeren bij het aanleggen van de eerste vijver)....
De rechthoekige vijver zal een blauw arduinen randafwerking bekomen, maar hij zal dus moeten overlopen(via een kleine waterval) in wat nadien het begin van het beekje wordt.
Ik ben zinnens deze overloop ook in de blauwe hardsteen uit te voeren...MAAR ...doordat deze overloopsteen dus altijd onder water staat, kan dit geen problemen opgeven ivm het bevriezen van de onderliggende mortelspecie in de winter?Zo,ja...hoe los ik dit op?:confused: :confused:
Ik zal al een fotootje meestruren van de aanvang van ons vijveravontuur.
Groeten,Vital 😎
Hallo Vital, welkom en wij staan u graag bij met raad en daad.
In ieder geval een mooie keuze qua randafwerking.
Er zal dus altijd water overheen de arduinen overloop stromen maar het vijverwater uit de hoogste vijver zou niet onder de overloop mogen komen, dus niet in contact met de mortelspecie.
Hoe los je dit op?
Polyesteren oif folie aanbrengen tot de bovenkant van de overloop en daar mooi afwerken zodat het water niet de kans krijgt zich een weg te zoeken. Anders verlies je constant water.
ik heb het proberen aan te geven door de zwarte lijn, dat is het dichtingsmateriaal van je vijver.
Persoonlijk vind ik een strakke vijver met arduinen randafwerking het mooist als het vijverwater enkele centimeters onder de arduinen afwrking blijft wanneer deze op zijn hoogst staat. dus water niet tot tegen de randafwerking. Belangrijk bij het bepalen van de hoogte van je overloop.
Laat je arduinen randafwerking ook voldoende over de vijverrand komen. Als het water zakt zul je geen polyester of folie zien.
Ik hoop dat mijn idee je wat duidelijk is. Misschien zijn er nog andere ideeën.
Goh,webmaster...bedankt om al zo snel te reageren.
Eerst en vooral was het al de bedoeling dat de waterrand onder de arduinen afwerkingslaag zou blijven....alleen die onderste (overloop) arduin ligt altijd in het water,dus ook de bevestigingsspecie ervan.
Ik heb een tekening bigevoegd om te verduidelijken...het omcircelde gebied is het probleemgedeelte.
Of kan ik hier specie vervangen door bv een silicone of zoiets?
Voel u vrij om opmerkingen ofe verbeteringen aan te brengen,hé 😮
Vital
Hallo,
Ik zit met dezelfde vraag. Ik zit al in afwerkingfase en ook ik heb gekozen voor afwerking met blauwe hardsteen (moeilijk te bevestigen op rubber !). Voor de overloop denk ik eraan te werken met een aluminium goot die ik op maat zal laten maken (vraag mij alleen nog af waar ...). Ter verduidelijking steek ik er een fotootje bij van de huidige staat. Watervolume moet nog stijgen tot net onder de blauwe hardsteen en plantenfilter moet nog worden afgewerkt. Als je vragen hebt hoor ik het wel !
FIPOR
Bij mij zit er ook een rand van blauwe steen rond de vijver, en deze heb ik vast gezet met Tec7 (niet giftig en waterbestendig).
Aha... interesse in mijn onderwerp
Heren,ik kan jullie ff meegeven dat ik eergisteren een vijver heb gezien met ook zo'n arduinen overloop.
Ik kom er bijna elke dag voorbij met de fiets.
Als ik zie dat er mensen thuis zijn,ga ik even stoppen en vraag ik hun oplossing (misschien zoek ik het te ver?)
Ik hou jullie in ieder geval op ,de hoogte!
Mooïe vijver trouwens !!
Hallo,
Ik heb de blauwe steen ook vastgemaakt met tec 7, maar ik heb de folie maar tot de helft van de bovenkant van de gemetste rand laten komen. zo had ik nog de helft betonsteen om de blauwe steen te fixieren.
Aan de overloop moet je wel heel zorgvuldig te werk gaan. Ikheb verschillende lagen folie over mekaar gelijmd, omdat je in de hoeken steeds met gaten zit van het insnijden van de folie. Deez gaten heb ik eerst volgespoten met tec7 en daarna dichtgelijmd met speciale lijm en plakband die vulkaniseert (wordt een geheel) met de folie.
De vijver is ondertussen 1.5 jaar oud en nog geen enkel probleem gehad.
Onder de overloop heb ikde folie bevestigd met een inoxe lat.
Groeten Geert
wow chique vijver Geert. Heb gezien dat uw overloop vrij smal is, misschien zal de mijn wat te breed uitvallen... Als ik het goed zie heb je enkel irissen in de plantenfilter staan. Isq dit voldoende om uw vijver klaar te houden of heb je nog een bijkomende filter? Hoe diep is uw vijver eigenlijk? (de mijne is zonder dat ik het wist een halvekopie van de uwe... ben benieuw om uw vrouw eens te zien ;-))
In metsspecie kan je milieuvriendelijke producten doen die ten eerste cement waterdicht maken en die ten tweede cement elastisch maken. Deze producten worden ook gebruikt in cement om tegels te leggen op vloerverwarming. je kan ze in iedere bouwhandel kopen.
Maar ik zou me niet teveel zorgen maken ivm het bevriezen, wel tegen het mogelijk waterverlies.
Groetjes, Philip.
Inderdaad Fipor, ik heb alleen irissen in de filter en mijn water blijft heel zuiver, af en toe zet ik wel de uv -lamp eens op voor enkele dagen , maar ik heb de indruk dat dat niet echt nodig is.
De filter bestaat uit een kelder met daarop verschillende lagen gletsjersubstraat. De filter is ongeveer 2 m² en +/- 80cm diep, de vijver heeft een inhoud van +/- 8500 l. De filter is dus ruim groot genoeg.
mvg
meer en meer begin ik erover na te denken ook mijn overloop in arduin te maken. hoogtijd dat je dus eens stopt met die fiets van u ! ('t is trouwens warm weer om te fietsen). En dan spreken we met z'n allen af om mijn vijver in te wijden met een bak blonde leffe ! wie doet mee ?
fipor ken jij mij?
Wie ben jij?
OK...alvast bedankt voor al deze info (ik ga inderdaad waarschijnlijk voor Tec7 kiezen en dan afkitten met iets)...
Ondertussen een nieuw vraagje : moet de aanzuig van de pomp/filter onderaan of bovenaan de vijver zitten, en wat is een goede diameter van de aanzuigleiding?
Ben benieuwd,Vital 🙂
De afzuiging zit best onderaan, via bodemdrains. Buizen van 90 mm ingeval van 2 of meer drains of 110 mm met 1 drain moeten de klus klaren. Bovenaan mag je wel geen skimmer vergeten.
Groetjes, Philip.
Hallo,
Ook ik ben bezig met de aanleg van een soortgelijke vijver en zit met een vraag. Mijn vijver gaat lijken op die van fipor en geertb. Met een verhoogd plantenfilter dus. De aanleg is nu halverwege en een vraag die me al langere tijd bezig houdt is de volgende:
Vanuit de vijver wordt het water bovenin het plantenfilter gepompt. Nu wil ik de pomp niet dag en nacht laten draaien (overlast watergeklater? etc.) maar aansturen door een schakelklok. Mijn vrees is nu dat als ik de pomp uitzet, door de hevelwerking het water uit het plantenfilter terugloopt in de vijver. Deze zal het teveel aan water lozen via de overloop. Zodra de pomp weer opstart zal het planten filter weer volstromen en het waterpijl in de vijver weer dalen en kan ik de vijver weer bijvullen.
Zie ik beren op de weg of is mijn vrees terecht. Wat zijn uw ervaringen hiermee?
Groeten, Theo
Inderdaad Theom, uw plantenfilter zal leeg lopen via de toevoer uit de vijver. Je moeter dus voor zorgen dat de toevoerbuis in de filter juist gelijk komt met het waterniveau in de filter en dan zal er dus maar een minimale hoeveelheid water terugvloeien. Namelijk totdat de toevoerbuis lucht trekt.
Ik denk eigenlijk wel dat het beter is dat je de pomp constant laat draaien op deze manier ga je de waterwaarden en dus kwaliteit beter kunnen behouden.
groeten, geertb.
Of een terugslagklep in de persleiding plaatsen...lijkt me het meest efficiënte en vriendelijk voor uwe portemonnee 😉
De oplossing van Vital heb ik ook overwogen maar dat levert weer extra weerstand op voor de pomp. Mijn idee was de inlaat aan de bovenkant te maken met een buis tot onderin de bak. Zodoende zou het water van onder naar boven door het filter stromen en via de waterval weer naar de vijver. Ik heb mijn probleem ook voorgelegd aan de eigenaar van www.defilterspecialist.nl en die had een mooie oplossing. Hij vond mijn idee, het water van beneden naar boven te laten stromen niet logisch volgens de wetten van de zwaartekracht. Zijn idee was, net als dat van geertb de invoer aan de bovenzijde te doen en dan even boven het wateroppervlak. Daarmee heb je het probleem van de hevelwerking opgelost. Vervolgens was zijn idee een paar centimeter vóór de waterval een soort schot van plexiglas of trespa in de bak te plaatsen met onderin een aantal gaten met bv. plantenmandjes, als een soort zeef om het substraat tegen te houden. Zodoende stroomt het water van boven naar beneden door het filter om het aan de andere kant van het schot via de waterval weer te verlaten. Voor de duidelijkheid heb ik nog een schematische tekening bijgevoegd.
Als ge schrik hebt om de leidingweerstand te vergroten (is eigenlijk te verwaarlozen , en bijkomend voordeel uw pomp heeft altijd een constante persdruk), dan kunt ge overwegen om uw persleiding juist boven waterniveau te doorboren....als uw pomp afspringt zuigt ze lucht via het gaatje en is de hevel gebroken.Passen we regelmatig toe in de chemische sector en ge moet geen schrik heebben dat er veel water uitspuit als uw tegendruk niet al te groot is
V
Vwalla ...stap 1 is uitgevoerd.
Laat jullie even mee kijken....en bedankt voor al de goede tips
Vital
Vital, ik ben nu wel benieuwd hoe het is met je vijverproject. Misschien tijd voor weer een foto-update?? De eerste foto's zien er in ieder geval veelbelovend uit. Erg mooi! Mijn vijver is inmiddels klaar, tenminste op de beplanting van de verhoogde bak na. Maar dat komt wel weer in het voorjaar van 2008. Voor foto's en een verslag van de aanleg zie http://members.tele2.nl/t.meijer001
Gr. Theo
Hallo allemaal,
Ik ben nieuw op dit forum, ik zie dat er veel expertise heerst vandaar dat ik mijn vraag ook maar even stel.
Ik heb drie in elkaar overlopende vijverbakken van 4 meter breed en een totale lengte van 18 meter.
De afdichtmethode is een pvc-vijverfolie van 8mm dik.
Deze bakken zijn opgebouwd van kalkzandsteen-blokken met een beschermlaag van oude jute zakken.
Nu is mijn vraag de volgende, de bakken lopen over een stenen rand van 20 cm. Hierop willen we een tegel bevestigen (ongeveer 2cm dik)
Nu is mijn vraag hoe we de overlopen het beste waterdicht kunnen maken.
Een aantal voorstellen van mijn kant:
Folie van beide bakken ongeveer 5 cm over laten steken, vastlijmen met tec7 en tegels bevestigen op een onderlaag van kimband en daarna een elastische mortel.
of:
folie door laten lopen tot in de volgende bak en tegels met tec7 op de folie plakken.
Als er nog meer ideeën zijn hoor ik die graag.
Ook heb ik geen idee hoe ik de opstaande randen van de overloop waterdicht maak.
Veel vragen en hopelijk veel antwoorden,
Alvast bedankt voor enige antwoord.
MVG. Jasper Sweere
Vijver-amateur.