The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Hulp, een nieuwe vijver!

 

(@tsjatter)
New Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hoi,

na een periode van werkloosheid mag ik waarschijnlijk binnenkort terug gaan werken, dus het is de moment om een "werkje" in de voortuin af te werken!

Ik heb dus ergens in oktober of november een put laten uitgraven voor een vijver (de kraan stond bij de buurman, dus was het een pak goedkoper).

Zoals je kan zien is de put 6m lang, 2m breed en op dit moment 70cm diep. Langs de muur van de schuur is er nog een stuk van 1m breed, de bedoeling is dat deze minder breed zal worden en zal fungeren als een plantenfilter

Hier is de eerste foto:

Dit is hoe ik het geheel zie (rap geschetst in sketchup)

Het niveau van het gras ligt iets hoger (30cm ongeveer) dan de oprit. Vooraan zal de vijver dus een goeie 50cm boven de grond komen, en tegen de tuin aan slechts 20cm.

Nu is het de bedoeling om eerst een betonplaat te laten gieten van 15cm, gewapend, en daar met gasbetonblokken de wanden op te metsen (holle blokken die ik verticaal en horizontaal ga bewapenen en vullen met beton

Toch stel ik me nog vragen:

- Hoe zit het met terrassen in de vijver? De bedoeling is om een strakke vijver te krijgen met planten, maar geen koi. Als ik zonder terrassen werk is de vorm heel simpel om te metsen en om folie in te leggen. Zijn er goede manieren om in een waterdichte vijver nog terrassen op te bouwen en waterplanten te houden?

- Als ik toch terrassen moet maken, moet ik dan onderaan beginnen met een betonplaat te gieten, daar dan op metsen, dan op de terrassen beton gieten en zo weer omhoog metsen?

- of moet ik gewoon een fundering maken (hoe breed/diep?) langs de randen, daarop de muurtjes metsen en dan de binnenkant van de vijver modelleren met aarde en het geheel afdekken met folie?

- De gewone gasbeton blokken van 14 dik, zijn die voldoende voor de voorste muur van de vijver? Die komt toch 50 cm boven de grond, dus krijgen geen tegendruk

Verdere vragen zullen nog wel volgen, maar die van de terrassen is de belangrijkste denk ik voor ik de rest van de vijver uitgraaf en beton bestel 🙂
:cheesy:


   
Citeren
(@theom)
Eminent Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 23
 

De vorm van de vijver lijkt wel wat op die van mij. Je zou even kunnen kijken op mijn website http://members.tele2.nl/t.meijer001/ om te zien hoe ik hem heb gemaakt. Een betonnen fundering en een gemetselde wand zal ongetwijfeld steviger zijn dan mijn constructie maar mijn vijver staat er nu anderhalf jaar en verzakt nog niet (even afkloppen:))

Mocht je toch willen metselen dan zou je er voor kunnen kiezen het smalste gedeelte van onderaf op te metselen vanaf de betonnen vloer tot een hoogte van plm. 70 à 80 cm. Vervolgens ga je de breedte in en maak je 30 à 40 cm. vanaf de binnenrand een nieuwe rand welke een hoogte krijgt van een cm. of 25. Dit zou dan je plantenrand/terras kunnen worden. Deze buitenrand hoeft gezien de hoogte ook niet zo zwaar gefundeerd te worden.

Je zou kunnen kiezen om de folie (PVC of rubber) te laten plaatsen/lijmen door een specialist. Dat is in zijn geheel wat strakker. Ik heb zelf ervaren dat het in rechte hoeken lastig vouwen is:mad:.

Houd met de breedte van de buitenrand wel rekening met de breedte van de kantsteen. Dat voorkomt latere verrassingen.

Als ik je schets goed bekijk wil je een soort staptegels in de vijver maken? Dat zou je kunnen oplossen door op deze plek, voordat de folie erin komt, een extra stuk folie te leggen. Ook daarna nog weer een extra stuk folie waarop je vervolgens de staptegels kan opbouwen. Misschien dat je de vijver op deze plek iets ondieper kan maken. Scheelt weer wat hoogte en dus gewicht.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.