The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Hardhout

4 Posts
4 Users
0 Reactions
2,396 Views
Ber
 Ber
(@ber)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 12
Topic starter  

Ik zou graag een houten randafwerking maken voor mijn nieuwe
vijvers, maar welke hardhout soorten zijn hiervoor geschikt.

En geeft een houten randafwerking geen gevaarlijke stoffen
af tijdens regen.


   
Quote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Ik heb voor mijn vijverterras "bankirai" gebruikt. Deze houtsoort kan geen kwaad voor de vissen. Wel speciale vijzen gebruiken om te schroeven. Dit hout heeft geen onderhoud nodig en krijgt na enige tijd een grijze tint.


   
ReplyQuote
MarcDP
(@marcdp)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 17
 

Ik heb eveneens Bankirai gebruikt en vind het toch zeer mooi. Wel opletten met het soort van Bankirai want er bestaat Indonesisch (zeer hard) maar ook Zuid amerikaans (minder hard). Martens hout in Schoten kan je alle info geven. Onder de rubriek "artikels", helemaal onderaan vind je "vijvers van Pondlibraristen" en daar kan je mijn vijvertje terugvinden.
Of klik hier om er meteen naar toe te gaan.

Groetjes
MarcDP


   
ReplyQuote
FILIP
(@filip)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 59
 

Ik heb mijn houten terras gemaakt in Massarandubah-hout, eveneens een tropische hardhout-soort die een natuurlijke duurzaamheid heeft van I (zelfde als teak), en zeer elastisch (wordt ook gebruikt voor bogen, vioolstokken, waterbouwkundige werken). Ter vergelijking: Bankirai (of balau) heeft een duurzaamheid II à III, afhankelijk van de soort)
Ik betaalde deze houtsoort zo'n 1.000 bfr of 25 euro per m².
Als vijzen gebruik je inox-vijzen (sterke prijsverschillen, en je mag zeker niet op een vijs kijken, wil je dat de planken niet gaan trekken)
Mijn vijver is wel nog maar enkele maanden oud, maar ik heb toch nog geen sterfgevallen tgv het water dat aan het hout raakt)
Voor de zijkanten kan je azobé-hout gebruiken, dunne planken die je makkelijk kan buigen zoals je wenst.
succes

Filip


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.