Hi,
Ik denk eraan een vijver aan te leggen, maar ik worstel met de vraag of het een planvijver of koivijver moet worden. Allebei zie ik ze trouwens graag. Ik denk er over om een gedeelte van de vijver 5mX3m vrij te houden voor kois en het andere geelte te voorzien van planten. Omdat ik mij heb laten wijsmaken dat koi's planten opeten zou ik het planten-gedeelte afscheiden met grote stenen, zo gestapeld dat en geen koi doorkan. Heeft ooit iemand dit al geprobeerd. Eten koi's waterlelies op?
Frank
JAZEKER .. dat kan!
mijn broer had een gemengde vijver, en heeft afgelopen zomer eea veranderd. De gemengde vijver is veranderd in een mooie diepe bak waar de koi's lekker in kunnen zwemmen. Alleen beplant met een lelie .. en lelie's en koi gaan prima samen. De bladeren geven fijne schaduw, en er blijft voer onder plakken waar ze lekker aan kunnen happen.
De andere vissen en planten zitten nu in een hoger gelegen aangrensend vijvertje ... via een pomp in de koivijver + filter komt het water in dat andere vijvertje terecht. Van daaruit stroomt het weer over via een watervalletje in de koivijver. Erg leuk en zeker ook goed!
Daarbij kun je een plantenrand maken met afgeschermd met een muurtje waar net wat water overheen kan stromen. De planten krijgen zo wel water .. maar de koi's kunnen er niet heen zwemmen. Daarbij is het ook nog mooi ook, want je ziet niet al die wortels van de planten in het water.
Succes!!
Een andere oplossing is om 2 vijvers te maken die zichtbaar als 1 lijken, door bv een brug te leggen over de scheiding.
Het grote voordeel is dat je koivijver volledig los functioneert van de plantenvijver wat de verzorging soms eenvoudiger maakt.
Misschien een nadeel is dat het koi-gedeelte niet profiteert van de filterende werking van de waterplanten.
Alles heeft zo z'n voor en nadelen. Het blijft afwegen wat je persoonlijke voorkeuren zijn.
Planten en koi kunnen samen als we met het volgende rekening houden.
De koi mogen in geen geval aan de waterplanten kunnen eten. Zuurstofplanten waartussen koi zwemmen is geen goed idee. Dus moeten we de waterplanten zone afscheiden van de koi zwemzone.
Een waterlelie bij de koi kan MAAR aan de waterlelie zullen ze niet eten maar veel kans dat ze zich zullen bezig houden met het uitwoelen van de grond waarin de lelie geplant is. Daar mag je zeker van zijn.
Je kan dit oplossen door er voldoende zware keien op de grond te leggen (alhoewel)
Nog beter is zoals Steven aanhaalde.
Maak gewoon twee vijvers. Eén voor de koi en één voor de planten. Zo heb je beiden.
Maar ja kan er wel best voor zorgen dat het koi gedeelte profiteert van de filterende werking van de planten. Er zijn daar zelfs verschillende oplossingen voor.
Je kan bijvoorbeeld de plantenvijver een ietsjes hoger leggen dan de koivijver. 20 cm zeg nu maar.
Je zou nu een één of meerdere bodemdrains in de koi vijver kunnen aanbrengen en hierop een graviry filtersysteem aansluiten. (de waterplanten alleen zullen uw koivijver niet kunnen filteren) Een pomp op het einde van het filtersysteem stuurt het water niet naar je koivijver maar in je plantenvijver onder waterniveau (ongeveer 30 cm)
Nu zou je een prachtig watergordijn kunnen maken over een zelf te kiezen breedte, dat kan over de gejhele scheidingslijn zijn van plantenvijver en koivijver (1m, 2m, enz). De pomp van de filter stuurt het water in de plantenvijver die 20 cm hoger ligt, het water zal stijgen tot het overloopt in de koivijver via een prachtig watergordiijn.
Hierover zou je eventueel zelfs een houten brug kunnen leggen. De plantenvijver en koivijver worden dan mooi van elkaar gesheiden door de brug samen met het heel zachte effect van een watergordijn dat er onderdoor zou stromen.
Een watergordijn is zachter dan een waterval en je water wordt er minder door in beweging gebracht zodat je de koi optimaal kan zien zwemmen.
Verstaan jullie wat ik bedoel met een watergordijn?
Dat is een soort van waterval zeg maar dan één zonder stenen of dergelijke en zo'n watergordijn kan je maken door de ene vijver iets hoger te leggen dan de ander. Pomp water (eventueel via filter) naar de hoogste vijver en die zal dan overlopen naar de laagste vijver met een muur van vallend water tot gevolg.
Hoe hoger het niveau tussen beide vijvers des te krachtiger en harder zal het watergordijn zijn.
Heel belangrijk om eenn mooi egaal aflopend watergordijn te bekomen is een 100% waterpas liggende overlooprand te voorzien.
En uw beide wensen komen zo in vervulling frantj
Toch één nadeel aan de combinatie planten en koi. De koi kunnen er dan wel niet bij op die manier maar planten hebben toch een nadeel. Het zijn namelijk ideale plaatsen waar zich parasieten kunnen gaan ontwikkelen. Planten zijn een ideale schuil, opgroei plaats voor allerlei parasieten. Dus hier llopt u misschien iets meer risico.
Heren,
Dank voor uw antwoorden - zoals ik nu kan lezen is het inderdaad best om twee vijvers aan te leggen -
één vraag nog dit filter systeem.. kan dit een biologisch filter zijn ???
Ziehier een hersenkronkel... Ik heb het idee dat een vijver zo natuurlijk mogelijk zou moeten zijn
en zou mooi mogelijk in de tuin zou moeten ingepast worden. Ik heb mijn koivijver, pomp water in een ander vijver (2X2m hoogte 80cm) deze is gevuld met filtermateriaal - substraat en lava. Het water wordt onderaan deze vijver (bak) door drainagebuizen ingepompt (vanuit koivijver). Op de ze lava bevinden zich dan waterplanten (nitraatvreters) - op zijn beurt loopt het water in een andere vijver (via watergordijn - heel goed idee - 2X2m hoogte 60 cm ) die gevuld is met waterplanten en eventueel op met kleine goudwindes
via een tweede watergordijn loopt het water dan terug in de koivijver - uitgerust met een waterlelie (6X3m 1m hoogte)
goed idee??? is deze biologische filter aan te raden - zijn waterplanten alleen - voldoende ??
Dank
mijn vijver is ongeveer 50.000 liter groot en wordt gefilterd over biologische filter van zo'n 15 m³ lava. Het water wordt door een drainagebuizen-systeem onderin de filter gepompt, stijgt omhoog en vloeit door een stenen dam terug in de vijver. Bij mij staat het lavabed tot boven de waterspiegel; dus je kan er gewoon over lopen. In de lava staan allerlei planten, die de vrijgekomen voedingsstoffen opnemen. Belangrijk is:
1. filter groot genoeg! Tot 1/3° van het vijvervolume.
2. voldoende grote drainage buizen; min. 5 cm diameter.
3. voldoende lang drainage net, bij mij komt eerst alles in een centrale koker terecht waaruit zo'n 100m drainagebuis vertrekt in verschillende takken.
4. Pompen zwaar genoeg; ik gebruik 2 open waaier pompen van 15.000 liter/uur.
5. Niet teveel planten (bij mij enkel enkele lelies) in de koivijver. U dient te vermijden dat er teveel grof vuil verpompt wordt. Koi-uitwerpselen zijn vrij fijn en worden makkelijk verpompt en afgebroken. Rotte bladeren en zo kunnen snel het drainagenet verstoppen.
Daarom in de herfst best een net over de vijver spannen.
6. Niet teveel vissen; een biologische filter heeft een te ondervinden capaciteit.
Dit alles om te snelle verzadiging van uw syteem tegen te gaan.
Mijn vijver is zo'n 2 meter diep, en het is alsof er geen water inzit, kraakhelder gewoon; dus het systeem werkt uitstekend. (Bij mij althans) Er zitten zo'n 20 koi's op...
Groetjes,
Olivier
Hallo Frantj,
Het principe lijkt mij in orde, maar als je in de filterbak enkel lava gaat gebruiken zal die op korte tijd dichtslibben. Koi produceren in de zomermaanden immers grote hoeveelheden uitwerpselen. Deze zijn naar mijn mening niet zo fijn en behouden ook best hun grove structuur om dan in een voorfilter-systeem (bvb. een vortex) gemakkelijk te bezinken/eruit gefilterd te worden. Daarom gebruik je best een pomp die het vuil niet 'maalt'. De Oase Aquamax is daar een goede keuze voor.
Ik raad je dus aan eerst een voorfilter te voorzien dat het grove vuil uit het water haalt, en dan daarna pas het substraat (lava is het goedkoopst en even goed) gedeelte met planten te plaatsen. Bvb integreer je het voorfilter in je 'filterbak'.
Het systeem werkt dus inderdaad zeer goed, maar tracht vroegtijdige dichtslibbing te voorkomen.
succes!
groeten.. Tim
Ik ben afgelopen najaar ook begonnen met het aanleggen van een gemengde vijver. Ik plaats zuurstofplanten gewoon in dezelfde bak als waar de Koi's in zwemmen. Je moet er alleen wel voor zorgen dat de zuurstofplanten een beetje bescherming hebben zodat ze zich goed kunnen wortelen. Kijk maar eens op http://www.koiplantenvijver.nl