The Pond Library

Vraag en Antwoord

Fun-lamp in de vijv...
 
Notifications
Clear all
Fun-lamp in de vijver

11 Posts
8 Users
0 Likes
4,619 Views
Kip
 Kip
(@kip)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Nog een vraagje voor het ge(l)eerd forum 😀 :

Ik wil misschien wel een lamp onderwater, zodat ik 's avonds fijn in de vijver kan staren. Ik kan hier op het forum eigenlijk niets daarover vinden, alleen over UV-lampen tegen algen.

Dus here comes: Kan een lamp onderwater kwaad ivm
- opwarmen van het water
- stress bij de vissen

Alvast bedankt.


   
Quote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Een lamp kan geen kwaad qua opwarming, dat is te verwaarlozen. Zet hem echter 's nachts wel uit, de vissen hebben ook nachtrust nodig.


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Heb ook wel eens gehoord dat de vissen er een soort door verblind raken waardoor ze makkelijker door katten en reiger te grazen genomen kunnen worden.

Ik heb er bij mij ook eens 1 in gehad maar toen zag ik in eens hoeveel zweefvuil er eigenlijk in mijn vijver ronddwarelde. Je kunt er vrij simpel (en goedkoop) 1 zelf maken door een 20watt halogeen lampje (nog geen 10 euro bij de gamma setje van 3) in een jampotje te stoppen en deze te verzwaren met een baksteen ofzo (aan de buitenkant dan he!) op die manier kun je testen of je het wel wat vind. (lamp alleen aanzetten als deze in het water is anders zal het glas vrij snel barsten.)


   
ReplyQuote
Kip
 Kip
(@kip)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Hé, dat is inderdaad een leuke oplossing om het eens uit te proberen, want als ik straks de vijver af ga maken, dan moet ik wel weten of ik hiervoor een aansluiting moet maken.

Dank!


   
ReplyQuote
Bouleke
(@bouleke)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 75
 

Jongens ik zou toch maar extra oppassen bij het experimenteren met elektrische apparaten in en rond de vijver. Het is niet de éérste keer dat er iemand ernstig gewond wordt of zelfs erger door onvoorzichtig omgaan met elektriciteit. Er bestaan al vrij goedkope zwakstroom lampen voor gebruik in de vijver, ik heb zelf 1 spotje liggen ooit gekocht voor minder dan € 10. De echt proffesionele vijververlichting zal inderdaad wat duurder uitkomen maar is dan (bij goed gebruik) ook volledig veilig en comform de regelementering.

Nu verlichting in de vijver kan mischien mooi zijn maar toch nog volgende bemerkingen:

zweefvuil wordt als het ware uitverlicht
vissen worden nog beter zichtbaar voor hun natuurlijke vijanden
vissen geraken gestresseerd bij overmatige belichting
verlichting kan ook het zicht van de vijver verstoren, kabels ed.

Gr Bouleke


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Gebruik nooit maar dan ook nooit 220V apparaten onder water tenzij ze door de kema zijn gekeurd.


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Inderdaad bestaan er laagspanningslampen voor onder water. De enige veilige methode! Het kan best mooi zijn om de vijver te verlichten. Maar zoals reeds gezegd moet het water van perfecte kwaliteit zijn.
In het gebouw van mijn bedrijf had ik vroeger een binnenkoivijver met verlichting. Het was best mooi!


   
ReplyQuote
Kip
 Kip
(@kip)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Okay, okay, I get the point 😀 Ik zal om het uit te proberen een zaklamp in een pedaalemmerzak in de vijver laten zakken. Dat moet toch veilig genoeg zijn.

M.b.t. tot de stress en zichtbaarheid voor roofdieren: het is de bedoeling om de lamp alleen aan te hebben als het buiten donker is en we echt aan de vijver zitten. 1 of 2 dagen per week. Dus dat valt denk ik wel mee.

Ik laat wel weten hoe de zaklamp-proef uitvalt. Misschien wordt 't er inderdaad niet mooier op.

Dank voor de reacties in ieder geval. 🙂


   
ReplyQuote
zut
 zut
(@zut)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 112
 

Ik heb zelf twee lampen in de vijver. Je ziet inderdaad het eventuelel zweefvuil wel beter maar daaar heb ik gelukkig nauwelijks last van.
Het mooie aan de lampen is niet alleen dat je ook naar je vissen kunt kijken in het donker maar dat je ze veel beter ziet dan overdag. Omdat er geen zon is is er geen spiegeling van het water. Het belichten van de vissen van de zijkant laat ook mooi de schittering en tekening van de vissen zien.

Probleem is wel dat de vissen niets meer kunnen waarnemen wat er boven water gebeurt. De meest schuwe vissen kun je nu eenvoudig aanraken. Helaas kunnen mijn katten dat dan ook.....

Verder lijken mijn vissen absoluut niet gestressed te raken van de lampen.

Het experimenteren met halogeen lampjes lijkt mij niet zo erg. Meestal werken die dingen op een laag voltage. Makkelijker is denk ik wel het gebruik van een zaklamp. Die zijn vaak al waterdicht.


   
ReplyQuote
Erik1978
(@erik1978)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 158
 

Ikzelf heb ook 3 onderwaterspots van 10Watt in de vijver zitten.

Zweefvuil heb ik amper, dus wat dat betrefd ziet het er wel heel mooi uit 's avonds...

Deze lampen zijn alleen aan als ik zelf in de tuin ben 's avonds. De vissen kunnen door de verlichting bijna niet meer "uit" de vijver kijken.

Dus de lampen aan als je er niet bij bent is wel erg gevaarlijk, want een kat o.i.d. vist de vissen er zo uit.

Denk er ook even bij na, dat bijna alle lampen een eigen adapter hebben, die je dus wel kwijt moet kunnen in de stopcontacten. (3 lampjes = 3 adapters)


   
ReplyQuote
Frank Otto
(@frank-otto)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 6
 

In mijn vijver zitten 2 zelfgebouwde spots. Alleen op dit moment erg veel last van algen zodat ik een mooie groene vlek heb. Van het weekend een grotere UV lamp geplaatst (was nog niet gebeurd na de uitbreiding van de vijver). Dus hopelijk met 14 dagen weer goede verlichting als we nog buiten kunnen zitten.

gr frank


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.