The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Enkele vragen m.b.t. aanleg nieuwe vijver

5 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
3,219 Bekeken
(@mark1988)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 49
Topic starter  

Avond mensen,

Ik ben enkele weken geleden begonnen met het uitgraven van een vijver. Het zal een vijver + waterval worden die samen in een L vorm liggen en zo rondom een prieëltje liggen.

De vijver is een grote rechthoek van 4.70 lang, 1.20 breed en +/- 1.20 diep. De bodem wil ik vlak houden met in de hoeken verhogingen voor planten op te plaatsen.

Nu heb ik enkele vragen m.b.t. de beplanting + pompen etc. die ik nodig zou hebben. Ik hoop dat iemand hier mij mee kan helpen.

Ik wil de vijver zelf zo leeg mogelijk houden. Mijn planning was;
- In de hoeken een mandje met zuurstofplanten
- In het midden een grote waterlelie.
- één zuurstofpompje met 2 slangetjes in de vijver.

De verdere planten wil ik in een aparte vijver plaatsen bovenaan de waterval. (het water wordt uit de grote vijver naar boven gepompt, komt in de "plantenvijver" en zal via de waterval weer terug in de vijver komen d.m.v. enkele beekloop elementen)

Nu zijn mijn vragen;
- Is deze indeling qua planten haalbaar voor een goed ecosysteem in de vijver?
- Wat voor capaciteit pomp is er nodig voor de juiste circulatie?

Ik was niet van plan Koi's in de vijver te plaatsen. Wellicht één steur maar verder een combinatie van enkele "gewone" vijvervissen.

Meteen een flinke lap leeswerk, hopelijk neemt iemand zich de moeite zich er doorheen te worstelen en mij te helpen met mijn vragen. Zodra ik verder ben met de vijver zal ik ook foto's gaan plaatsen uiteraard 😉

Alvast bedankt!


   
Citeren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 337
 

Steur zou ik niet doen met planten, een steur kan hierin verstrikt raken en verdrinken.


   
BeantwoordenCiteren
(@mark1988)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 49
Topic starter  

Dat wist ik inderdaad al. Ik dacht alleen dat ik dit kon voorkomen door de planten in de hoeken te zetten op een verhoging.

Dus jij raad aan om alle planten ofwel in de waterval te zetten of in een afgesloten stukje in de hoofdvijver?


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Een waterlelie in het midden van de vijver kan best.
Mocht je een steur hebben dan zou ik ook een apart stukje plantenruimte in de vijver voorzien. en het kan nog nuttig zijn ook want vergeet niet dat een waterval in de winter bij vrieskou niet ideaal is. Je zou dan in de winter je water via je plantenfilter in de hoofdvijver kunnen sturen.

Voor een goede watercirculatie mag je je pomp niet te dicht bij de waterval plaatsen anders gaat een deel van je L-vijver niet voldoende gefilterd worden.

Als je werkt met een plantenfilter met substraat of lave (wat een traagwerkend filter is) dan neemt men een pompcapaciteit die ongeveer om de 3 tot 4 uur je volledige vijverinhoud eens door het filter stuurt. Vergeet wel niet dan je voor de circulatie je pomp ergens in de vijver plaats voldoende ver van de waterval (lange afstand) en dat je het water naar boven moet pompen voor de waterval. De capaciteit van de pomp hangt dan natuurlijk ook af van de hoogte van de waterval.

Zorg er ook voor dat je in de winter je water niet langs de waterval moet sturen maar via een andere weg bvb rechtstreeks onder waterniveau terug de vijver in.


   
BeantwoordenCiteren
(@mark1988)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 49
Topic starter  

Bedankt voor het uitgebreide antwoord Webmaster!

Dat de waterval + plantenvijver in de winter niet zou gaan werken zie ik nu ook eindelijk pas in...heeft iemand toevallig ervaring met een opstelling voor de winter naast de waterval?

De waterval zal geheel rechts terug in het water stromen en de pomp staat dan ook gepland voor de hoek geheel links. Dit is dan de verste positie van de waterval af waar de pomp kan komen te staan en dit leek mij voldoende om een kleine stroming the genereren.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.