Hey,
ik volg deze site al een tijdje. Ontzettend veel info opgedaan, en zelfs met die info een filter geplaats bij onze nieuwe vijver. Waarvoor dank ;).
Alles is nu een goede 3/4 weken aan het lopen, maar ik ben nog niet 100% tevreden van het resultaat qua waterkwaliteit. Hou je vast, want ik heb al m'n vraagjes opgespaard 😀
Even een situatieschets
- enkele fotos op koi.pheatus.com met foto van filter en UVC-lamp. (De vijver die een filter gebruikt is de L-vormige vijver, die andere, ronde vijver wordt vooral door zuurstof planten poper gehouden. Er is wel een kleine filter (simpele bak met UVC-lampje en wat grote plastiek-korrels).
- gebruikt materiaal:
kunststof 3-kamer filter 97x42x60cm
SUPERFISH koiflow 30
AQUA-POWER 14.000
18 watt Philips PL-lamp UVC-filter
(gekocht bij filterspecialist.nl)
- schets filtermateriaal:
eerste kamer: honinggraat
tweede kamer: honinggraat
derde kamer: onderaan beluchting dan onderste helft japanse matten met daarop een zak met filtersubstraat.
Een paar vraagjes/opmerkingen:
- is de opbouw van de filterkamers goed? Ik lees dat meest borstels en japanse matten gebruikt worden, maar de honinggraat, japanse matten en filtersubstraat waren bij de filter geleverd. Naar mijn mening heb ik waarschijnlijk net iets teveel mechanische filtering en te weinig biologische (lees: Japanse matten). Ik krijg geen (visueel) 100% helder water. Er zweven (naar mijn mening) nog teveel groene deeltjes rond.
- de plaasting van de pomp is op 1 meter van het inlopende water. Ik denk dat die te dicht tegen elkaar liggen, niet?
- de beluchtingsbollen komen vooral in het biologisch gedeelte, omdat de bacteriën die gebruiken. Dus die zijn juist geplaatst?
- de pomp dat we gekocht hebben is net iets te sterk. Hij kan (theoretisch) 14000L/u pompen, maar onze filter kan slechts 3500L/u verwerken. We hebben dit opgelost met een kraantje tussen te plaatsen, maar het is en blijft wat gissen naar de juiste hoeveelheid. Mag de kraan zover open staan todat de filter net niet stijgt in waterniveau? Of doe ik de kraan beter wat meer dicht?
Hehe, sorry voor de lange post en sommige stomme vraagjes :p
Alvast bedankt!
Mvg,
Sebastien
ja over da kraantje kan ik al iets zeggen draai dat zover open dat de filter kan verdragen maar het probleem is die pomp draait voor 14000 liter naar boven en u laat er maar een goeie 3500 door het probleem is nu dat dat water terug weg moet en dat gaan waar het binnen komt in de pomp ook terug en deel buiten gaan waardoor het water niet voledig wordt gefiltert u moet de pomp maar eens juist onder het wateroppervlakte zetten ge gaat zien dat hij langs de enekant alles inzuig maar ook hier een deel terug " uitspuugt " heb het zelfde voor gehad de opbouw van de filter is goed zou ik zo zeggen de afstand van u uitlaat filter en ligging pomp is niet direkt en probleem dat moet je zien of er ergens vuil zich ophoopt en dan daar de pomp leggen anders het grootste probleem ligt bij de pomp als u het niet verstaat zal ik het nog eens uitleggen .
groetjes
De verhouding pomp-filter is duidelijk niet goed. De pomp is veel te sterk voor het filter. Je verteld niet hoeveel liter je vijver is.
Normaal filter je van grof naar fijn, zo voorkom je dat je biologische gedeelte te veel grof vuil moet verwerken.
Je kunt proberen om aan de uitstroomopening een panty te bevestigen. Na een paar dagen zal deze waarschijnlijk flink vervuild zijn. Als dat zo is verlaat nog te veel afval je filter.
Bedankt voor de antwoorden!
De vijver is ongeveer 10kuub.
Goed idee ivm die panty. Ik probeer dit zodadelijk!
De pomp blijkt dus het grootste probleem. Hoewel er nochtans een kraantje tussen zit die alles wat kan regelen.
Ik begrijp wel niet goed waarom hij zogezegd niet alle water zou filteren. Akkoord, hij spuwt misschien een deel water opnieuw uit, maar dit wordt naderhand toch opnieuw opgezogen en dan wel gefilterd. Of ben ik verkeerd in m'n redenering? Of zorgt dat 'uitgespuwde' water voor het omwoelen van vuil?
Iemand een idee welke pomp beter zou zijn voor m'n filter (capaciteit 3500L/u)?
Zou het aan te raden zijn om nog een voorfilter te plaatsen? En dan eventueel wat meer biologische filtering te doen in de kamer-filter?
Ik wacht eerst nog af tot na 'de panty'-proef ;). Het zou me sterk verwonderen moest er daar nog veel vuil uitkomen, want ik heb al 2 kamers met honinggraat (die toch als bedoeling hebben mechanisch te filteren).
ja dat terug uitspuwen zorgt ook voor opwoeling maar vergeet ook niet de vissen blijven ook vuil produceren dus altijd meer vuil
Hallo,
hoe kom je erbij om zo'n zware pomp te kopen voor je vijver?
In de regel geldt dat je je vijverinhoud in ongeveer 2,5 uur rondgepompt moet hebben. Dus in jouw geval is ergens in de 4000 liter netto voldoende. Je pomp was nu duurder in aanschaf als wat je eigelijk nodig had, hij gebruikt meer stroom, en je bent hem nu nog aan het knijpen ook!
Als je hem nog terug kunt brengen, dan ruil hem maar om.
In je filter inderdaad van grof naar fijn werken. Ik zou toch eens kijken voor borstels (nog steeds een van de beste mechanische filters) en japanse of matala matten. Lavastenen werkt ook wel, maar niet zo goed als deze matten (Hebben een kleiner inwendig oppervlak, dus minder huisvesting van je bacterien).
Let maar eens op met je panty proef; ik denk dat je meer vuil gaat vangen als wat je zou denken. Je beluchting zit goed.
Je kunt je toevoer naar je filter gemakkelijk meten. Neem een emmer van 10 liter, en meet hoe lang het duurt voordat deze vol is aan de uitmonding van je filter. als je weet hoeveel secondes het duurt om 10 liter water te vullen, is het een eenvoudig sommetje om uit t rekenen hoeveel liter per uur dit is.
Je kunt inderdaad proberen je pomp om te ruilen. Maar als je veel (grote)koi wilt houden dan is een filter voor 3500 liter per uur nogal krap. Vuistregel is dat de hele vijver elke 2 tot 2,5 uur door het filter gaat bij een visvijver en 1 x per 1 tot 1,5 uur voor een koivijver. Eigenlijk zou je dus een filter moeten hebben met een grotere capaciteit. Maar ok, je kunt altijd zien hoe het zich ontwikkeld.
Wat je nog kan doen is een voorfilter plaatsen, in de vorm van een compactsieve. Daarmee voorkom je dat je filter vervuild raakt met grof vuil.
Wat je ook gaat doen, ik wens je veel succes.
Bedankt voor de uitleg allemaal!
Ik heb ondertussen al eens de filter 'getest' door een panty op de terugloop naar de vijver te plaatsen. Die is inderdaad na een nachtje toch wel goed dichtgeslibt! Niet zo goed dus...
Het debiet van m'n filter stond (tot men grote verbazing) te licht! 2800L/u kwam er slechts door! Kraantje maar wat opgedraait en nu loopt er een mooie 3600L/u door.
Vanmiddag net mijn filter (eerste en tweede kamer, beide honinggraat) schoon gemaakt, en blijkt er in de tweede kamer nogal een tamelijke hoeveelheid slib onderaan te liggen. Het is reeds de tweede keer dat dit voorkomt. (ik veronderstel hieruit dat de filter goed z'n werk doet?) Zou het kunnen dat ik de eerst volgende week die eerste 2 kamers best elke dag spoel? Want volgens mij komt er nu een pak meer vuil mee nu de filter optimaal gevoed wordt van water!
Ik heb ondertussen ook al een nieuwe japanse mat gekocht. Nu twijfel ik wel om die in de 2de kamer te plaatsen (ipv de honinggraat) aangezien in die kamer de grootste vervuiling optreedt (cfr slib). Er is nog te weinig mechanische filtering denk ik? (hoewel... 2 kamers met honinggraat :rolleyes: ). Nouja, ik hou de moed erin 🙂 . Ik MOET en ik zal proper water krijgen! 😛
Een goed voorstel was die compactSieve. Naar mijn mening de enige oplossing om véél beter te filteren. Nu is het probleem: mijn filter is pompgevoed, wat dus zou maken dat die sieve hoger zou moeten staan dan m'n filter. Maar daarvoor is er helaas geen plaats voor. Bestaat er nog een andere oplossing? Voor een vortex vrees ik dat opnieuw de kleinste deeltjes niet genoeg zouden weggefilterd worden, maar die zou wel in de filterlijn kunnen passen.
Ik had ook eventueel gedacht om een eigen BWB samen te steken (heb ergens een artikel gevonden, met een ton voor regen) Ik heb ook zo'n ton staan. Ik merkte tevens op dat bij die persoon z'n sieve bovenop de ton staat. Dit zou ideaal zijn! Goed idee? Of iemand nog een goeie raad voor m'n lieve visjes 😀 ? Thanks!
Groetjes,
Sebastien
Het grootste nadeel van een pompgevoed filter is dat het vuil in de pomp vermalen wordt. Hierdoor is het onmiddelijk een stuk kleiner en moeilijker uit het water te filteren.
Nou dat vermalen van het vuil wil ik toch betwisten.
Ik heb een 14000 ltr. pomp op vol vermogen lopen. Maar in het voorjaar heb ik toch dagelijks meerdere levende kikkervisjes uit mijn zeef gehaald zelfs al dikkere exemplaren.
Dus dat vermalen zal best meevallen.
Gr.
BMWtje
Effe een update:
Water is ondertussen ontzettend verbetert! Kheb nog geen zeef, maar we hebben een paar truckjes geprobeert en voorlopig lukt het goed.
De kamers zijn wat verandert:
- 1ste kamer: honingraat + bovenaan schuimmatten
- 2de & 3de kamer: japanse matten + beluchting + in 3de kamer filtersubstraat
Na het veranderen van de kamers (en vooral plaatsen van die schuimmatten) was het water op een kleine dag tijd praktisch kraakhelder! Er wordt veel vuil tegengehouden (vooral groen, wat zweefvuil en draadalgen voorstellen denk ik?). Ze moeten wel elke dag gekuist worden, maar dit is geen zo'n probleem. Eerst nog wat sparen achter een CompactSieve ;). Volgens mij kan het geen kwaad met deze opstelling? Of doen we dit beter niet? We moeten wel de schuimmatten afdekken met 4 stenen, want die lopen graag weg :D.
Ook een goede tip voor mensen zonder gravity-opstelling: het plaatsen van een extra pomp in de vijver (in een hoek) zodanig dat die in dezelfde richting pompt als de uitgang van de filter. Die zal door de stroming allerlei vuil die meestal op de grond blijft liggen laten opdwarrelen, en zo worden meegenomen richting filter. Khad dit gelezen in een artikel op Koieagle.nl: Artikel. Het pompje is wat te licht voorlopig, maar het doet al goed z'n werk! Je ziet dat er weldegelijk een goede stroming ontstaat in de vijver, en dat er al wat vuil van de bodem verdwenen is. Het systeem werkt normaal het best wanneer de pomp 50% van je vijvercapaciteit heeft. Bij mij is een pomp van 5000L dus ideaal (voorlopig is het een fonteinpomp van 3000L, maar die verliest tamelijk wat kracht als hij in het water zelf pompt).
Nog een laatste vraagje: hoe weet je nu precies of je bacteriën al aanwezig zijn? Ik las dat die normaal niet zichtbaar zijn (tenzij in zodanig grote massa aanwezig, dat ze dan bruin zijn). Of is dit gewoon een pure gok? :p