Ik zou graag een cirkelvormige vijver willen aanleggen. Als ik zo'n 30000 à 35000 liter wil halen dacht ik dat een doorsnee van 6 meter wel zal voldoen. Alleen spelen het aantal bottomdrains hier toch ook een niet onbelangrijke rol.
Hoeveel drains zou ik best plaatsen en welk hellingspercentage (niet de hellingsgraad!) hou ik best aan.
Ik vermoed dat 1 drain te weinig zal zijn, alhoewel de bodem er dan wel optimaal bijligt qua stroming.
Anderzijds vind ik 2 of meer drains ook maar een vreemde constructie in een ronde vijver aangezien je dan altijd met vlakken zal zitten die niet of moeilijk afhellen naar een drain.
Misschien zie ik het wel verkeerd en kunnen 2 of zelfs 3 drains juist wel een goede oplossing bieden.
Ik werk net aan een neuw artikel over bodemdrainages.
Hoeveel is altijd een probleem en daarom heb ik volgende formule uitgezocht:
Economisch haalbaar is om per 3 meter een drainagepot te voorzien. Het aantal drainagepotten is wat afhankelijk van de vijvervorm. Voor een doorsnee vijver van 14m³ zou één drainagepot voldoende moeten zijn. Per uitbreiding van 10m³ is een extra drainagepot vereist.
Een lagere hellingsgraad kan aangehouden worden als meer drainagepotten geplaatst worden. Een algemene hellingsgraad is tussen de 20 à 30 graden.
Sluit nooit meer dan 4 drainagepotten aan per filter.
Dus in uw geval 3 stuks.
Wat denken andere mensen ervan?
Stukje theorie:
In een oneindig grid van drains op onderlinge afstanden van 3 meter, "bedient" elke drain een oppervlakte van 3,89 m2 (een gelijkzijdige driehoek van 3x3x3 meter). Bij een waterdiepte van 1,80 m is dat dus een volume van 3,89 x 1,80 ~ 7 m3.
Wanneer we uitgaan van een 100 mm pijp, geldt daarvoor een optimale stroming van 5000 - 9000 l/h. Delen op de 7 m3 en we krijgen een omzettingstijd tussen de 45 - 84 minuten. Gezien de veel gehoorde norm van 1x per 2 uur is dat wat snel, maar het komt in de buurt.
Met een volume van 10 m3 zouden we precies 2x per uur omzetten met de minimale stroming van 5000 l/h door de pijp. Dat correspondeert met een oppervlakte van 5,55 m2 (bij een diepte van 1,80 m), wat weer correspondeert met een gelijkzijdige driehoek van 3,60 x 3,60 x 3,60 m.
Theoretisch lijkt 3,60 m dus preciezer te zijn, uitgaande van een waterdiepte van 1,80 m en een drainpijp van 100 mm.
Al goed dat ik morgen nog niet ga beginnen graven. Dit moet ik eventjes verwerken. Toch bedankt voor de input. Ben benieuwd wat de anderen er van vinden. Ik kan de theorie toch wel enigszins volgen.
De moraal van mijn verhaal is dit:
Er spelen vaak meer factoren een rol bij het nemen van ontwerpbeslissingen dan je zo 1-2-3 ziet. Dat wilde ik illustreren door aan te tonen dat de onderlinge afstand tussen drains niet alleen te maken heeft met het vermogen om vuil van de bodem af te voeren, maar ook met het vermogen om vuil te transporteren door de buis.
Pragmatische aanpak:
1. Bepaal het volume van je vijver
2. Kies de gewenste omzettingstijd
3. Bereken de beoogde waterflow (volume/omzettingstijd)
4. Deel dat op de 5000 - 9000 l/h per drain om het aantal drains vast te stellen. Delen door 5000 levert het maximum aantal op, delen door 9000 het minimum. (deze getallen gelden voor 100 mm buis!)
5. Kijk of je met een aantal tussen het minimum en maximum de bodem goed kan verdelen in "kommen".
6. Heb je meer drains nodig dan het maximum omdat de langste afstand tussen drains te groot blijkt te zijn, neem dan 75 mm buis, zodat je toe kan met minder flow per drain en dus meer drains krijgt.
In koi-wijzer nummer 2 jaargang 4 (KOI2000 vereniging) op pagina 62 en verder staat een heel boeiend artikel over stromingsleer. In de conslusie staat dat een 75mm buis als afvoerbuis op de bodemdrain een betere doorstroming heeft om het vuil effectief te verwijderen in plaats van een 110mm buis.
Edwig Boeykens (koi auteur van onder andere het boek Koi Trilogie en Koi & Co) stelde ook altijd een 80mm buis voor ipv van een 110 ivm met een betere doorstroming.
In een 110mm buis zou het vuil kans krijgen zich neer te zetten op de wanden met als gevolg vernauwen en ruwe randen, dus grotere weerstand.