The Pond Library

Vraag en Antwoord

Beton/cement vijver...
 
Notifications
Clear all
Beton/cement vijver die leek is repareren

10 Posts
5 Users
0 Reactions
9,813 Views
DarkWhite
(@darkwhite)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Beste mensen,

Ik werk sinds een tijdje als concierge bij een basisschool hier in de buurt.
Deze hebben een vijver die sinds de eerste winter dat deze aangelegt was al lek is, gebarsten, mijn "gok" is door de vorst.
Dit is al zo'n 15 jaar terug geweest, sindsdien staat er alleen in het onderste gedeelte nog water.

Nu ben ik bezig de hele bak leeg te halen (de bak is ongeveer 3x4 mtr +/- ovaal) en ben uiteraard van plan het lek te verhelpen om de vijver weer in glorie te herstellen.

Eerst had ik het plan opgevat om dit te doen met vijver folie, maar aangezien dit nogal aan de prijzige kant is,, het voor een basis school is die dus niet veel geld heeft, en er hopelijk ook een pom gaat komen, vroeg ik me af of er andere, goedkopere manieren zijn.

Misschien de kieren vullen met cement al afdoende ? of gaat het dan mogelijk net zo hard weer kapot ? wat dan wel ?

Hopelijk heeft iemand van u een idee/suggestie, en is dit niet een erg misplaatste plek om dit te vragen, zo wel excuus

Met hartelijke groet,

Erwin Slootweg
Nederland


   
Quote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Enkel een onafgewerkte betonnenvijver zal niet gaan, betonblokken zijn poreus nemen water op. Dat is niet de enige reden, cement bevat salpeter en zal blijven doorbloeden zolang er water wordt opgenomen.
Het enige dat overblijft is de wanden en bodem met polyester gedaan wordt en daarna gecoat, ofwel met folie werken. folie is goedkoper dan polyester en ook sneller in werk.

Rest nog enkel dat men er een zandbak van kan maken:D


   
ReplyQuote
DarkWhite
(@darkwhite)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hahaha er zijn al twee zeer grote zandbakkena anwezig, dus dat zou wat overkill wezen 😉
De bak is totaal van beton, geen blokken, 1 geheel
Geloof dat inderdaad toch vijver folie de oplossing gaat worden, en ik gistere gewoon een erg duur merk had gevonden.
Ik heb het later weten te vinden voor 5.50 per meter (6 meter breed), it zou dus een eurotje of 30 worden, wat prima te doen is (de andere was 25 euro per meter, wordt al snel minder dan).
Kan deze zo in de betonbak gelegt worden ? deze is wel redelijk glad, op de barsten na, of is het verstandiger er een zeil/doek onder te doen tegen beschadiging (geen idee hoe "kras" gevoelig vijver folie is, alhoewel je toch verwacht dat het wat kan hebben).

Ik las ook dat bladeren in een vijver niet bepaald goed zijn, en ze zijn zo slim geweest de vijver aan de voet van een boom aan te leggen.
Is het zo oud den boze dat het beter is de boom weg te halen ? dan komt de vijver wel bijna de gehele dag open in de zon te liggen, wat mij ook niet direkt wenselijk lijkt.

Alvast heel erg bedankt voor de reactie tot dusver
Met vriendelijke groet,
Erwin Slootweg


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Het is altijd beter te voorkomen dan overkomen, en kan het geen kwaad om extra voorzorgen te nemen tbv bescherming. Ik heb voordat ik de folie (EPDM) heb gelegd viltdoek gebruikt tegen de wanden en op de bodem.

Er zijn verschillende soorten folie verkrijbaar in maten en dikte.

Er wordt aanbevolen om geen vijver aan te leggen onder een boom, maar als die daar staat heb je inderdaad nog schaduw. In de herfst periode een net spannen om de bladeren op te vangen.


   
ReplyQuote
Wadu
 Wadu
(@wadu)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 21
 

DarkWhite wrote: Ik heb het later weten te vinden voor 5.50 per meter (6 meter breed), it zou dus een eurotje of 30 worden, wat prima te doen is (de andere was 25 euro per meter, wordt al snel minder dan).Erwin Slootweg

Folieprijen zijn uitgedrukt per vierkante meter.

In jouw situatie (vijver van 3 op 4) schat ik dat je een stuk folie nodig hebt van 6 meter op 7 meter dus 42 M². Dus jammer genoeg geen 30 € maar 42 m² x 5 € /m² =210 €

Wadu


   
ReplyQuote
pasje
(@pasje)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 81
 

Nou ja als het niet al te veel mag kosten hoef je ook maar 1 minuut te zoeken op internet en vind je het volgende op onderstaande site.

http://www.creugers.nl/N_home.htm l"> http://www.creugers.nl/N_frame.html?http://www.creugers.nl/N_home.html

pvc folie. dik 0,5 mm
prijs is per vierkante meter 1,75 euro

veel gebruikte goedkope vijverfolie. heeft een levensduur van ± 10 jaar. bezorgkosten op aanvraag.

Het is inderdaad geen 30 euries maar nog altijd beter dan 210 eurie
Aangezien dit een project is voor een school kan je misschien ook nog wel eens aankloppen bij de lokale dealer en misschien een ruil doen.. jij folie en zij een mooi reclame bordje ergens bij de vijver.


   
ReplyQuote
DarkWhite
(@darkwhite)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Die typefout in de titel blijft irritant :/
Goed, Na wat overleg op de school is er toch genoeg geld vrijgekomen voor kwaliteit rubber folie van 1mm dik, ondertussen ligt dit in de betonbak, nadat ik een muurtje heb gemetselt op de rand van het hogere gedeelte om een moeras te maken (dit muurtje zit dus onder de folie)
na 500 kilo grint en 10.000 liter water heeft de school nu een best leuke vijver al zeg ik het zelf.
De randen lijken nu nog wat lelijk maar het is het idee om dit te laten overwoekeren met wat bodemplanten zodat di op natuurlijke wijze mooi wegvalt.
Er zit een pomp van 3000l/uur in, met grofvuil "filter" en filter wol erin, die daarna via een T splitsing water door een slang pompt die door het moeras gedeelte loopt.
Dit werkt zo te zien uitstekent, het water stroom in het hele moeras door, maar niet te hard.

Uiteraard is in dit geval een foto een stuk duidelijker, dus hier heb ik er uiteraard een paar van gemaakt.
Iedereen bedankt voor de antwoorden en alle commentaar is welkom, let wel dat dit geen koi karper vijver is/wordt en alles met beperkt budget gebeurt.
   
ReplyQuote
ldp
 ldp
(@ldp)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 128
 

Mini freak wrote: , betonblokken zijn poreus nemen water op. Dat is niet de enige reden, cement bevat salpeter en zal blijven doorbloeden zolang er water wordt opgenomen.

hoi minifreak,

beton loogt na verloop van tijd uit. Dus ook betonblokken. Beton is bovendien niet poreus, gebakken stenen echter wel.
Een vijver vers gemetst met betonblokken kan wel perfect dicht zijn, mits een goede bezetting, doch deze methodiek wordt beter niet toegepast wegens mogelijkheid tot benadeling van waterkwaliteit.

mvg,

lieven


   
ReplyQuote
DarkWhite
(@darkwhite)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Correct! en dat is dus precies de reden dat het rubberfolie @ 300 euro is geworden ipv wat cement. Het enige waar cement zit is in de kieren en tussen de bakstenen van het muurtje, dit alles ONDER het zeil, dus niet in aanraking met het water. En dit alleen om te zorgen dat de folie niet in de kueren zou gaan zittene n een scheidings wand tussen moeras/vijver.


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Ik heb 20 jaar in de bouw gewerkt en al heel wat beton vloeren gestort, en beton blokken in de handen gehad.
Beton is poreus en zonder bijkomstige produkten die de beton waterdicht moeten maken uit voorzorg dat er geen water opgenomen mag worden blijft beton poreus.
Zelfs beton blokken nemen water op.

Nooit gezien dan op een bouwwerf wanneer de vloerdallen liggen en beton gestort is dat het water erdoor sijpelt zelfs als de beton is uitgehard.

Waaroom worden dan bijvoorbeeld muren gecoat met bitak die onder het maaiveld liggen, precies om het grondwater tegen te houden en het niet opgenomen kan worden.

Daarbij in cement zitten altijd zouten verwerkt o.a natriumsulfaat, kaliumnitraat, calciumsulfaat, salpeter, en pyriet of het nu voor te metselen is of voor betonblokken wordt gebruikt.

Precies beton loogd uit en cement evengoed dit komt door het water wat wordt gebruikt, de stoffen die in de cement zitten reageren en beginnen op te lossen.
Daarom ik ook zei

Dat is niet de enige reden, cement bevat salpeter en zal blijven doorbloeden zolang er water wordt opgenomen.

En ik het niemand aanraad om een vijver volledig op te trekken uit beton en te bezetten.

Beton is niet waterdicht zoek dat maar eens op bij google.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.