The Pond Library

Vraag en Antwoord

allemaal nieuw voor...
 




allemaal nieuw voor mij

Lid
Berichten: 5
Topic starter

Hallo vijverkenners.

Een jaar geleden ben ik begonnen aan een aantal verbouwingen plus het heraanleggen van de tuin. Een van mijn wensen was het creëren van een vijver in een klein tuintje, na overleg met vrouw en kinderen is er besloten om zowel een vijvertje als onze oude fonteinstenen te gebruiken. Onze vijver is 3 m bij 1.3 m waarin een filterruimte voorzien is voor ongeveer 800 kg lavastenen . boven de lavafilter heb ik de fonteinstenen gezet en op deze manier is iedereen tevreden.
Omdat dit voor mij allemaal een beetje nieuw is heb ik toch nog wel een paar vragen i.v.m. de waterkwaliteit.

De vijver ongeveer 3.5 m³ was gevuld met grondwater maar is reeds opnieuw gevuld met stadswater.

Hoe regelmatig moet ik mijn water controleren
Welke zijn de waarden die ik meest controleer en welke waarden hou ik best aan
Hoe dikwijls moet ik vers water bijvullen
Zijn sneltesten voldoende

Hierbij ook alvast een paar foto’s van ons klein maar fijn vijvertje

Groeten Filip

Bijgevoegde bestanden


   
Lid Admin
Berichten: 1307

Voor de wat kleinere vijver raad ik aan om het water te controleren na bijvoorbeeld een periode van veel regen of in het najaar of voorjaar. Vijvers met een kleinere inhoud zijn namelijk meer onderhevig aan schommelingen. Je kunt ook uiteraard frequenter de situatie opvolgen maar da's meer noodzaak voor een koivijver dan een siervijver.

De belangrijkste waardes zijn de pH (zuurtegraad), de KH (carbonaathardheid) en de GH ( totale hardheid).

De ideale pH is 7,5 maar veelal gaat ie richting 8 en soms wat meer.
Nu zou je zeggen da's toch niet veel? Neen maar een pH van 7 is 10 keer zuurder dan een pH van 8. Een pH van 6 is 100 keer zuurder dan één van 8.

Nu hoef je niet te panikeren als je pH niet het ideale is. Zolang ie maar wat stabiel blijft zonder al teveel schommelingen zit je al een goed eind op weg.

De kh waarde is ook nogal belangrijk omdat deze een buffer vormt voor de pH. Te lage kh resulteert in schommelingen van de pH.

De gh is dan vooral belanrijk voor een goede plantengroei.

Nog even de goede waarden op een rij:
- ph ligt best tussen de 7 -8,5
- kh situeert zich best boven de 5 en 8
- gh situeert zich best tussen de 8 en 12

Als je je vijver met stadswater gevuld hebt zal de hardheid (kh en gh) wellicht in orde zijn maar na veel regen kan dit omslaan. Ideaal om vijverwater dat te zacht is op te krikken is het gebruik van vijverkalk.

Verder heb je ook nog nitriet, nitraat en ammoniak. Vooral voor koivijvers moeten deze waardes in het oog gehouden worden.

Mocht je veel algen hebben dan wijst dit op een te grote aanwezigheid van nitraten en fosfaten in het water.

Vooral koivijvers zonder beplanting dienen periodiek van vers water te voorzien worden.
Siervijvers bijvullen met water hetgeen verdampt is om na onderhoud filter indien die er is.

Sneltesten zijn zeker goed, alleen letten op houdbaarheidsdatum.
De voorkeur gaat wel uit naar de druppeltestjes.


   
Lid
Berichten: 5
Topic starter

Bedankt voor de info, van zodra ik de waarden ken zet ik ze er een op en kunnen we zien hoe ik ze verder moet aanpassen.

Filip


   
Lid
Berichten: 5
Topic starter

De laatste week krijg ik opnieuw veel draadalgen in de vijver wat kan ik hier nu aan doen en hoe kan ik dit in de toekomst vermijden.

filip


   
Lid Admin
Berichten: 1307

Dat is vroeg.
Er staat een artikel op deze site dat je wellicht verder kan helpen:
Alle vragen over algen

Draadalgen zijn niet per definitie slecht Filip. Ze zijn alleen een nachtmerrie omdat ze pompen, filters etc doen verstoppen en het is ook geen zicht.

Draadalgen zijn eigenlijk heel primitieve waterplanten.
Eén van de meest natuurlijke manieren naast het voorzien van een plantenfilter is het manueel weghalen van de draadalgen. Draadalgen werken hetzelfde als ondergedoken waterplanten. Ze halen ook voedingsstoffen uit het water, door ze regelmatig weg te halen oogst je ze als het ware met als doel dat ze op den duur niet meer zo uitbundig groeien.

Op de lavasteentjes zou je wat moerasplanten kunnen planten zoals Gele lis en deze dan regelmatig knippen maar de plaats is nogal beperkt.

Een dwergwaterlelie, ondergedoken zuurstofplanten kunnen een positieve bijdrage hebben.

Er bestaan ook draadalgpoeders.


   
Lid
Berichten: 646

Moi Filip,

Bedenk dat draadalgpoedertjes een tijdelijke oplossing zijn. Na enige tijd zullen ze gewoon weer gaan groeien. Ook de zon is een boosdoener, door de zonnestralen zullen de draadalgen weer sneller gaan groeien.

Hokie


   
Lid
Berichten: 5
Topic starter

Wat denk ik te doen

Voorlopig ga ik ze er met de hand uithalen en verder ga in het voorjaar de kleine oppervlakte van de filter vol lage moerasplantjes zetten. Er staat ook een lelie in en ik hoop dat deze in het voorjaar de algengroei wat gaat tegen houden. Ik heb horen vertellen dat zout ook een oplossing zou kunnen zijn, maar hiervan vind ik nergens een uitleg. En nadat ik het artikel algen gelezen heb denk ik dat ik rustig moet afwachten en manueel verwijderen


   
Lid
Berichten: 646

Moi Filip,

Zout helpt niet tegen draadalgen en is bovendien bij teveel gebruik slecht voor vissen. Wat wel helpt bij draadalgen, regelmatig water verversen. Ververs wekelijks bv 1m3 water door kraanwater, en op den duur zullen de algen verdwijnen.

Hokie


   
Lid
Berichten: 5
Topic starter

Waar denk ik nog aan

net voor de winter is er een aansluiting van mijn filterpomp afgebroken en heb ik voorlopig een klein fonteinpompje op de filter gezet (700 L/u ) zou het kunnen dat ik nu veel te weinig filter en daardoor deze problemen heb. Het is wel de bedoeling dat de zware pomp opnieuw geinstaleerd zal worden, maar in de winter aan de vijver werken da is niet echt plezant. of vinden jullie dat ik dit beter zo snel mogelijk in orde breng ?


   
Lid
Berichten: 646

Filip,

wat is de inhoud van je vijver? Bedenk dat de stelregel is van de inhoud van je vijver in 2 uur door het filter. Dus, bijvoorbeeld inhoud vijver 10m3, dan minimale pompopbrengst 5000 l/uur.
En nee, dit heeft niets te maken met de draadalg. In de winter werkt je filter nauwelijks, omdat er geen bacterien inzitten. Filter moet in het voorjaar opnieuw opstarten. Wel is het belangrijk bij een koivijver, dat de installatie gewoon door blijft lopen. Alles wat je filter er nog uit haalt is meegenomen. Ook zuurstof is in de wintermaanden een vereiste. Koi houden nu eenmaal van zuurstofrijk water. Is goed voor hun gezondheid.
Wat de pomp betreft, kun je best tot het voorjaar wachten en vervolgens vervangen.
Hoop je zo voldoende te hebben geinformeerd.

Hokie

PS En vraag maar rustig door bij twijfel, want daarvoor zijn we hier.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.