The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Afwerking gemetselde vijverwand

 

(@fred-t)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Ik heb concrete plannen om een gemetselde vijver te maken met betonstenen, met een ondieper gedeelte als moerasfilter. Is het voldoende om de gemetselde betonmuur te bepleisteren met cement (eventueel produkt toevoegen om waterdichtheid te verhogen ?) Of dien ik daar dan nog eens een folie in te plaatsen ? Of bestaan er produkten (rubberachtig ?) om de muren mee in te smeren ?


   
Citeren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

Fred T wrote: Ik heb concrete plannen om een gemetselde vijver te maken met betonstenen, met een ondieper gedeelte als moerasfilter. Is het voldoende om de gemetselde betonmuur te bepleisteren met cement (eventueel produkt toevoegen om waterdichtheid te verhogen ?) Of dien ik daar dan nog eens een folie in te plaatsen ? Of bestaan er produkten (rubberachtig ?) om de muren mee in te smeren ?

dat is niet voldoende neen, ofstewel folie inleggen, of polyesteren, of een coating er op doen


   
BeantwoordenCiteren
(@fred-t)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Het polyesteren, kan ik dat zelf ? Hoe doe ik dat ?


   
BeantwoordenCiteren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 288
 

Polyesteren is moeilijk en zeer secuur werk.
Ik denk dat polyesteren in totaliteit duurder is dan folie en veel meer werk in beslag neemt. Wanneer je toch kiest voor folie kan ik je de EPDM folie aan bevelen.


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

ik zou ook gaan voor epdm ofstewel koi kote of coating


   
BeantwoordenCiteren
(@bouleke)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 75
 

Fred T,

Polyesteren is niet écht moeilijk. Het is wel een vrij ongenaam werkje voor wat de reuk en het plakkerige gevoel betreft dat je er aan overhoud. Voor iemand die niet kompleet onhandig is is het best haalbaar. Het is uiteraard ook een stuk aangenamer als je met twee werkt.

Als je de verschillende mogelijkheden zou rangschikken op sterkte en verwachte levensduur dan komt volgens mij polyester op de éérste plaats.

Spijtig genoeg geld dit ook voor wat de prijs betreft. Volgens mij zit je vlug rond de €20 per m². Maar dan heb je een vijver die bijna levenslang meegaat.

Nog een voordeel van polyester is dat de hoeken geen opvangbekkens kunnen vormen voor allerhande vuil en ongewenste bacies of beestjes. Dit is dan weer een vrij veel voorkomend nadeel van een vijver met folie.

Het verwerken van polyester is als het ware te vergelijken met (een zware vorm) van behangen. Het beste is de gemetste vijver eerst te bezetten om de wand vrij egaal te krijgen. Als alles voldoende uitgedroogd is (4 weken) kan je beginnen met het aanbrengen van de hars. Dus eerst voorstrijken met hars en daarover de eerste laag vezelmat aanbrengen. Altijd voldoende hars gebruiken. De twee lagen naast elkaar moeten ongeveer een 10cm overlappen. Dan breng je best de 2é laag aan op de nog natte ondergrond van de vorige twee. Deze laag leg je van af het midden van de eerste onderste laag. Daarna de 3é onderste gevolgd door de 2é bovenlaag enz...

Met de bodem kan je best wachten tot de wanden volledig af zijn dit werkt gemakkelijker.

De hars en de verharder meng je best niet in te grote hoeveelheden. Ik vond zelf 2 L hars per keer ideaal. Meng je meer af dan zal je merken dat de hars reeds gaat klonteren en niet meer kan aangebracht worden. Overschotjes heb ik verwerkt rond de bodemdrains.

Belangrijk is dat de ondergrond mooi droog is en behoorlijk stofvrij. Hoe hoger de temperatuur hoe kleiner het percentage verharder mag zijn. Ideaal is rond de 22°C tot 25°c. Maar over de verwerkingsvoorwaarden zal uw polyesterboer u allicht meer kunnen vertellen.

Voor vijvers gebruikt men normaal 2 lagen vezelmat van 150gr-170gr. Deze bestaan ook weer in veel verschillende uitvoeringen.

Na het polyesteren moet je wel de hele vijver, wanden en bodem afschuren. Je zal merken dat er vlijmscherpe uitsteeksels ontstaan. Deze worden weggeschuurd voor dat de toplaag wordt aangebracht.

Gr Bouleke


   
BeantwoordenCiteren
 uil
(@uil)
New Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 3
 

Bouleke heeft gelijk het is niet zo moeilijk, prijs vorige maand 25 € de m² zonder materiaal voor het verwerken, kan ook nog oplopen maar werkt ook veiliger.
www.vosschemie.be
je krijgt er ook nog gebruiksaanwijzing bij


   
BeantwoordenCiteren
(@fred-t)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Bedankt jongens,

Ik denk dat ik maar kies voor het polyesteren. Alleen vrees ik dat het voor na de winter zal moeten uitgesteld worden. Ik begrijp immers dat een minimale temeratuur vereist is, en we zullen de beton- en metselwerken pas in september-oktober uitvoeren.

Groetjes !


   
BeantwoordenCiteren
(@lummakoi)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 7
 

Pietje wrote: dat is niet voldoende neen, ofstewel folie inleggen, of polyesteren, of een coating er op doen

ikzelf heb mijne filter zelf gemetst 5 jaar geleden.
snelblok...cementeren en dan ingesmeerd met een product bestemd voor kelders waterdicht te maken
was een gele bus van 1 liter en had er zo drie gebruikt voor mijne 4 compartimentenfilter!
was helemaal niet duur!..maar de juiste benaming weet ik niet meer!(kan dat wel opzoeken als ik bij die doe het zelf zaak kom)
is sindsdien niet meer behandeld en is nog 100 procent waterdicht!


   
BeantwoordenCiteren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 288
 

Cerasiet misschien?


   
BeantwoordenCiteren
(@bertt)
Eminent Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 23
 

en Cerasiet is niet schadelijk voor de koi's?


   
BeantwoordenCiteren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 288
 

Cerasiet is een produkt dat wordt gebruikt om cement of stucwerk waterdicht te maken waardoor het geen water meer opneemt. De chemische werking weet ik er niet van maar gezond is het niet en zeker niet aan te bevelen zonder te weten wat de bijwerkingen zijn van dit produkt.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.