The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
advies gezocht.

3 Posts
3 Users
0 Reactions
2,669 Views
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Vrienden van ons willen een vijver bouwen in de tuin. De maat is 4m bij 2m en 1,5m diep waarvan 30cm boven de grond. Nou willen ze de wanden bouwen van klakzand steen en een bodem van beton of cement laten storten van 10 a 15cm dik. Moet daar betonijzer in?

De wanden worden bekleed met vloeibare vijverfolie. Kan dat gaan scheuren bij de overgang van kalkzandsteen naar beton of op de naden tussen de blokken?

Verder komen er nog een of twee doorvoeren onder de waterspiegel. voor het filter.
Hoe maak je die waterdicht?

Verdere suggesties zijn welkom.:)


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Vraag 1: Sommigen doen het niet anderen wel. Ik ben toch voorstander.
Vraag 2: Persoonlijk geen ervaring met vloeibare folie. Zou in theorie toch geen probleem mogen zijn.
Vraag 3: Even zeggen dat ik maar 1 bodemdrain zou steken. Is voldoende voor de afmetingen die je opgeeft. De bodemdrains zijn voorzien van een sluitring. hier moet je de folie tussenknijpen.


   
ReplyQuote
Spro
 Spro
(@spro)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 19
 

Even iets over dat betonijzer: je moet hier vooral wapenen waar de trek zich bevindt, onderaan dus, maar eveneens wapenen bovenaan kan nooit geen kwaad voor als de vijver leegstaat en het grondwater zich tegen de vijverboden naar boven duwt. Maar de onderkant heeft prioriteit.
Leg ook onder de beton een plastic folie. Dit is nodig omdat anders de grond het water uit de beton zal oplsorpen en je onderaan beton krijgt die geen kwamiteit heeft.

Een overgang geeft altijd wel problemen, neem nu nog maar enkel het probleem van diffirentiele zettingen (beton heeft een totaal andere uitzettingscoeificient dan kalksteen, ...). een tip hier zou kunnen zijn om de overgang zo elastisch mogelijk te doen verlopen, ...


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.