Hallo,
Wij hebben in Frankrijk een opzetbaar zwembad op de kop kunnen tikken van 7.10 bij 4.80 en 1.30 diep. Komt te staan in een hoek van een oude moestijn die 1.30 verzonken ligt, dus vanuit het huis lijkt het of het ingegraven is. We zijn warmgelopen voor het fraaiere principe van een zwemvijver dan het chloorgebeuren. We willen dus bekijken of we het water (30.000 liter met een droog opgestelde pomp van 120 l/min) met waterplanten kunnen zuiveren. Ik zit te denken aan een naaststaand bassin met lavasteen en helofyten.
Heeft iemand hier ervaring mee of heeft iemand tips hoe dit eventueel aan te pakken?
Vragen die ik me stel: Hoe groot moet het bassin minimaal zijn? Hoe de waterloop? (onderin vanuit zwembad aanzuigen, door het filter heen en dan van bovenuit het bassin via pomp retour naar waar in het zwembad?). Hoe lang per dag moet je pompen en moet je het hele jaar door pompen en wat dan evt. met vorst?
Zou er ook een mogelijkheid zijn zonder pompen zo'n filterconstructie te maken (bv. veel groter filterbassin, met een natuurlijke flow?)
Alle tips en ideeen welkom!
Ad
Moi Ad,
Voor het bouwen van zoiets kun je volgens mij beter info winnen bij een zwembadspecialist. Voor mijn gevoel heb je als je het op jouw manier wilt doen teveel problemen met bacterien en parasieten. Ook zullen er larven e.d. in komen, en die wil je nu juist niet.
Hokie
ik denk dat je de zwemvijver moet aanleggen zoals je ook een geheel nieuwe zou aanleggen, bij voorbeeld in beton, gemetseld of met folie. Dat je een prefab bak hebt maakt niet uit.
Vorig jaar heb ik er een aan laten leggen die uitstekend voldoet:
twee bakken, door hoge drempel gescheiden; water loopt over de drempel (bovenzijde drempel 10 cm onder wateroppervlak) van zwemdeel naar filtratiedeel. Kan natuurlijk ook met hele grote pijpen o.i.d. naar een tweede bak. Filtratiedeel is minstens 25% van het wateroppervlak en even diep. Filtariedeel geheel gevuld met lavasteen. Bovenzijde lava steen ca 5 cm onder wateroppervlak. In filterdeel voldoende aanplant van vooral irissen (nitraat/nitriet omzetting). Waterpomp haalt met drainagepijp water van bodem filterdeel en pompt dit naar overzijde zwemdeel. Luchtpomp heeft 12 uitstroomopeningen op bodem filterdeel. Verder an het begin van het voorjaar nieuw potje bacterial in filterdeel doen.
Zowel waterpomp als luchtpomp draaien zomer en winter gehele jaar door. Daardoor bevriest het ook niet.
Grote pomp gebruiken. Water moet met een paar uur geheel rondgepompt zijn.
Inhoud mijn zwemvijver 110 m3; bak is ca 20 x 4 x 1,60m.
Geen vissen e.d. in de vijver, want de uitwerpselen vervuilen je systeem te veel.
NB dwars op de zwemvijver ligt een vissenvijver. Systemen moet je volledig gescheiden houden!!!
Nu en dan bodem zwemvijver met waterstofzuiger schoonmaken.
Bij mij werkt het perfect.