The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen




Aanleg plantenfilter plus bodemdrain

 

(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Zoals het onderwerp al aangeeft wil ik dit jaar goed van start gaan en een plantenfilter aanleggen. Aangezien ik dan toch al flink bezig ben wil ik ook gelijk een bodemdrain aanleggen.

Nu voordat ik echt begonnen ben heb ik al gelijk een vraag vanwege de bodemdrain. Om deze aan te kunnen leggen moet natuurlijk de hele vijver leeg. Nu kan ik de koi tijdelijk opvangen in een zwembadje of iets dergelijks maar het is onmogelijk om al het vijverwater te bewaren. Als de vijver dus weer gevuld wordt met leidingwater moet deze eigenlijk weer goed opstarten voordat je de koi terug zet. Deze kunnen echter nooit zo lang in een zwembadje of iets dergelijks blijven rondzwemmen. Hoe zouden jullie dit oplossen?

Net heb ik even gemeten hoe groot de plantenfilter oppervlakte gaat worden, dit is 4,2 m2. De vijver is 14 m2, gaat dit toch wel een beetje werken? Ik bedoel hiermee dat ten opzichte van de vijver de plantenfilter niet erg groot is. Aangezien ik niet meer plek heb dan dit en volgens mij alle beetjes helpen ga ik natuurlijk gewoon door met de aanleg hoor 🙂

Verder heb ik alvast een tekening toegevoegd met hoe de vijver nu is en hoe deze moet gaan worden. Om m'n leven wat makkelijker te houden (geld en vrouw :D) blijft de vijverrand echter hetzelfde, in de tekening wilde ik deze nog van een zwarte rand voorzien. Verder wordt het een beluchte bodemdrain dus op de nieuwe situatie staat de luchtpomp/kabel er niet bij getekend. Om nog minder moeite te moeten doen (en wederom goedkoper uit te zijn) maak ik in het tuinhuis een gat/bak in gravity waar de bodemdrain op uit komt. Het water wat hier in staat pomp ik met mijn huidige pomp naar mijn huidige filterbak (in het tuinhuis). Hierna stroomt het water de plantenfilter in en terug de vijver in. Zie ook de schets hiervan bij de toegevoegde foto's. Verder ook wat foto's toegevoegd waar de plantenfilter gaat komen.

Ik zit er aan te denken om eerst de plantenfilter uit te graven (vijver iets leger pompen om instorten te voorkomen), dan de vijver helemaal leeg te pompen (koi dus in zwembadje), dan vanuit de plantenfilter kuil de vijverfolie (bodem) optillen (randen blijven zitten) en dan de leidingen en bodemdrain aan te leggen. De leidingen lopen dan onder de vijver door (staat verkeerd in plattegrond), daarna onder de plantenfilter door het tuinhuis in waar de filters gaan staan. Is dit mogelijk, en dan vooral het optillen van de bodem van het vijverfolie?

Alle andere ideeën en tips die jullie bedenken zou ik graag horen 😉

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Er staat heel wat werk te gebeuren als ik dit lees 🙂

Je koi een tijdelijk onderkomen bieden gaat eigenlijk nog het best in van die opplooibare showvaten die gebruikt worden op koishows. Die hebben best wel een voldoende groot volume en zijn ook diep genoeg.
U kunt ook misschien eens bij uw handelaar vragen of deze geen van deze of iets anders ter beschikking stelt om uw koi tijdelijk in de verhuizen.
Misschien kunt u ook via dit forum eens een vraag lanceren of niemand zo'n vat wil uitlenen.

Als je gebruik maakt van een bodemdrain in combinatie met een plantenfilter moet je een goede mechanische voorfiltering voorzien. Dat heb je goed bekeken.

Je bodemdrain zal aangeloten worden op een buis of (bezink)bak in gravity waarin een pomp staat die het dan naar je filter pompt. Vandaaruit naar je plantenfilter.

Wat die buis of bak in gravity betreft nog volgende tips. Zorg hier voor een afvoerkraan naar riool of in geval van een buis maak deze breed genoeg zodat er eventueel een dompelpomp in past. Vergeet niet dat een bodemdrain ook bladeren en andere grote resten van organisch afval afvoert. Dat afval zal zich verzamelen in je gravity buis of bak en dat moet daarop regelmatige basis verwijdert worden. Plaats de pomp zeker niet op de bodem anders zal heel wat vuil naar je filter gestuurd worden en da's niet de bedoeling.

Een bak verdient misschien iets de voorkeur. Het water dat van de bodendrain komt heeft meer tijd om tot stilstand te komen waardoor organisch afval de tijd heeft naar de bodem te zakken.

Nu heb je in je tuinhuis een filter staan? Wat voor filter is dat? Je plantenfilter zoals je aangeeft is misschien wat klein, hoewel 4m2 op een totaal 14m2 best wel meevalt heb je ook de beschikking over een filter in je tuinhuis dat ook bijdraagt aan het geheel. De combinatie van beide, dus filter in tuinhuis en plantenfilter lijkt me dan ideaal.


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Jaja, dat gaat lekker klussen in de tuin worden. In ieder geval alvast bedankt voor de snelle reactie en antwoorden, ik had anders al een fout gemaakt 😀

Ik was namelijk inderdaad van plan om de pomp op de bodem te plaatsen in de (gravity) bak in het tuinhuis. Ook wilde ik de leiding die van de bodemdrain afkomt in de bodem van de bak binnen laten komen. Zoals je aangeeft zou dat enorm veel problemen hebben gegeven met het grove (bezink) vuil in deze bak. Ik ga deze bak nu wat dieper maken dan de vijver, hierdoor kan ik de leiding een stuk boven de bodem aan de zijkant laten binnen komen. De pomp komt dan bovenin in het water te hangen zodat al het grove vuil goed kan bezinken. Helaas heb ik nergens dichtbij een rioolafvoer zitten, ik ga dus de dompelpomp hiervoor gebruiken.

Ik zal inderdaad proberen een showvat of iets soortgelijks te regelen, hier houden ze het wel even in uit. Wel vraag ik me dus nog af wanneer de koi dan weer terug kunnen aangezien zo'n beetje al het water vervangen wordt met leidingwater.

Ik ga mijn huidige filterbak dus in het tuinhuis plaatsen, dit is een Oase BioTec Screenex met een 100 micron zeef. Hierna gaat het water de plantenfilter in.

Verder begint het idee een aardig goed plan te worden dus ik ga nu maar weer verder graven in de tuin voor de plantenfilter 😀


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Helaas heb ik vandaag ook gelijk de eerste tegenvaller gehad met de aanleg. Ik had wat tegels uit de vloer van het tuinhuis gehaald (zie foto) en dacht hier het zand wel even weg te scheppen. Echter zit er dieper een enorme laag beton waar ik niet zo maar doorheen kom en niet zo maar weg durf te halen (misschien fundering muur).

Ik heb daarom maar de plannen iets gewijzigd, de (water)bak die in verbinding staat met de bodemdrain ga ik nu maar buiten maken. Dan pomp ik hieruit het water naar de filter die nog wel in het tuinhuisje staat en daarna de plantenfilter in. Hier heb ik ook maar even een tekeningetje (op een foto) van gemaakt.

Het probleem valt dus wel mee 😎

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Ondertussen al een gedeelte van de spullen binnen. Het was niet erg duur maar ik hoop dat alles wel een tijdje mee gaat en niet gaat lekken 😉

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Heb me (zoals gewoonlijk als ik zelf ga klussen) inderdaad redelijk vergist in hoeveel werk dit gaat worden maar we gaan gewoon gestaag door.

Ondertussen heb ik een flexibel koi vat gekocht (1,2m breed bij 0,6m hoog, ong. 650 liter volgens de specs) en zitten de koi er nu een dag in. Verder zitten er wat luchtbollen in en heb ik mijn filter er op staan met een kleinere pomp, met de 15200l/u pomp was het meer een jacuzzi 😀

Ondertussen is ook de vijver leeg en heb ik al het substraat bewaard voor later in de plantenfilter. Alle stenen van de rand afgehaald en ga vandaag de folie aan de randen verder losmaken. Het plan is om de folie steeds tijdelijk één kant op te vouwen zodat de randen in de vijver weg gegraven kunnen worden. De oude folie leg ik dan weer terug voor extra bescherming van het nieuwe folie.Tussen de twee lagen folie komen nog harde watervaste isolatie platen die wat hoger uitsteken dan de tuinrand, hier metsel ik op gelijke hoogte van de isolatie platen een stenen rand langs. Hier op komt dan een stenen rand van chinees hardsteen of iets dergelijks. Verder natuurlijk ook nog de bodemdrain en bijbehorende leidingen aanleggen.

En als dat allemaal klaar is kan ik aan mijn oorspronkelijke plan beginnen om een plantenfilter te maken 😀

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

goed bezig joh met deze temperaturen 😀 .

Chinees hardsteen is wel mooi hoor, heb ik ook. wordt alleen bloedheet als de zon erop staat maar ben heel benieuw naar het eind resultaat


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Ja inderdaad, het is wel een beetje warm maar op het verbranden na kan ik wel redelijk goed tegen de hitte 😎 Geeft het erg warm worden van de chinees hardstenen randen nog problemen? Ik denk nu aan b.v. de lijm/kit die los gaat laten?

En wederom heb ik me weer vergist in het volgende onderdeel, het weg graven van de wanden. Heb nu echt een heel klein stukje tot de juiste hoogte weg gegraven en dat waren al vier volle kruiwagens 😡

Verder zag ik eens iets bewegen in het zand, is dit nu een salamander? Hij had in ieder geval een knal oranje onderkant. Ik heb 'm nu maar tussen de lisse gezet in de waterbak, dan kan hij zelf bepalen of hij het water in wil of droog wil blijven :p

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

Dat is dacht ik een vuurbuiksalamander.
Die randen geven geen problemen, het is alleen erg heet als je erop gaat zitten en aangezien wij ze zelf op maat hebben gemaakt, waren de buren niet zo blij met die stofwolk haha.

Maar je bent al op de goede weg joh


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Het schiet helaas niet erg op, zou eigenlijk vandaag met wat hulp alles weg graven maar gaat helaas niet door. Het graven zelf is prima te doen, het afvoeren van het zand is een heel ander verhaal (en moet tegenwoordig in Breda betalen voor afleveren zand bij de milieustraat :mad:) Het gaat gelukkig nog wel prima met de koi in het flexibel koivat, dat is een goede tip geweest!

Vandaag toch nog maar een keer gekeken of ik de waterbak/reservoir (die in gravity / wet van de communicerende vaten staat) toch nog in het tuinhuis kan krijgen en lijkt nu toch te gaan lukken. Een paar andere tegels weg gehaald en hier lag maar een beetje fundering/beton onder die ik weg gekregen heb. Hier komen uiteindelijk stevige roosters op zodat er maar weinig overlast van is. Dit is toch wel een positieve ontwikkeling vandaag, minder problemen met bevriezing in de winter plus meer ruimte over voor de plantenfilter. Verder zie je misschien op de foto ook al dat mijn nieuwe epdm folie (9m x 5m) ook binnen is 🙂

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Goed nieuws 🙂 en slecht nieuws 🙁

Zal met het slechte nieuws beginnen, het graven schiet echt niet op en heb m'n koi uiteindelijk (voor een prikkie) allemaal verkocht, vond het echt zielig worden dat ze zo lang in het koivat moesten leven 🙁 Ze zijn nu wel met z'n allen naar een andere mooie vijver gegaan.

Het goede nieuws is dat dit komt omdat ik maar weinig tijd heb omdat mijn vrouw zwanger is :p Daar kan natuurlijk geen slecht nieuws tegen op 😀 Verder is dit natuurlijk nu ook een prima moment om met hogere kwaliteit koi te beginnen, er zijn nu geen lagere kwaliteit en minder mooie koi meer en er is dan een verbeterde koivijver waar ze in gaan komen.

Moet nu wel gelijk met de verbouwing rekening houden dat het kind veilig wordt, mijn eerste en tot nu toe beste idee is om de hele vijver te voorzien van betonnet. Of zijn er nog andere mooie oplossingen te bedenken :confused:


   
BeantwoordenCiteren
(@mark1988)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 40
 

Is het geen mogelijkheid om de randen te verhogen? Ik ben hier ook al over het denken (en dat terwijl ik de eerste vijver nog niet eens af heb :D, foto's komen hier nog wel eens te staan als ik klaar ben).

Dat je bijvoorbeeld een muurtje metselt van +/- 50 cm hoog ?

Of lijkt je dat nog niet veilig genoeg? (ik heb maar 3 maanden vijver ervaring dus verwacht niet te veel :p)

Congratz trouwens met de gezinsuitbreiding!


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Thnx voor de felicitatie, onze eerste keer dus super spannend allemaal 🙂

Het idee van een hoge rand is inderdaad een prima oplossing alleen ligt onze vijver precies diagonaal door onze hele tuin, als deze ver boven de grond uitsteekt dan snij ik de tuin zo doormidden en wordt het uitzicht vanaf het terras ook belemmerd dus dit is voor onze tuin niet de mooiste oplossing denk ik.

Ben benieuwd naar de aanleg van jullie vijver, vind foto's altijd leuk om te zien en ev. volgen van de aanleg ook 🙂


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Voel me echt een beetje dom dat ik de volgende vraag stel maar hoe simpel het waarschijnlijk zal zijn ik kom er niet uit :confused:

Ik heb mijn bodemdrain, wanddoorvoer en schuifkraan al thuis liggen en wil nu via internet de (druk) pvc buizen bestellen. Echter weet ik niet of er nu wel of geen lijmmof aan moet zitten. Net heb ik van alle spullen de aansluitingen gemeten en bij alle drie is de binnen diameter precies 110mm. Maar door de verschillende diktes van de pvc randen is de buiten diameter wel verschillend. Is dit bij de buizen ook zo of worden pvc buizen altijd met de buitenkant diameter aangegeven? Dus aangezien al mijn spullen aan de binnenkant allemaal 110mm zijn heb ik buizen nodig van 110mm zonder lijmmof en passen deze er precies goed in?

Sorry voor de wazige uitleg maar hopelijk begrijpt iemand wat ik bedoel 😀


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Vandaag is er iemand langs geweest met een aanhanger en wat andere vrienden en hebben we alle randen uit de vijver weg gegraven. Het is een grove schatting maar we hebben zeker 6 kuup zand afgevoerd en nu moet ik nog steeds de plantenfilter verder uitgraven... heb me zo vergist in de hoeveelheid werk 🙁


   
BeantwoordenCiteren
(@mark1988)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 40
 

Dat had ik inderdaad ook....die bergen zand wat je weg haalt is veel meer dan verwacht!


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

maar het is dus een grote stap naar de nieuwe vijver 🙂 , hier zal dat nog lang op zich laten wachten, eerst andere uitbreidingen hahaha


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Hoop wel de tijd er voor te kunnen maken hoor, dan kan ik de familie in de tuin ook uitbreiden 😉

Hier een foto van de stand van zaken zo ver, het is voornamelijk een zandvlakte op het moment. Verder heb ik genoeg breedte over van de epdm folie om de rand langs de vijver ook te kunnen gebruiken. Hier komt een "passieve" plantenfilter in, dus wel in verbinding met het vijver water maar de vissen kunnen er niet komen. Achteraan waar de kruiwagen staat komt de echte plantenfilter waar al het vijverwater door gaat stromen, hier moet ik echter nog een klein beetje voor graven. Het is echter zelfs voor mij veel te warm om dit nu te doen 😎

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Het heeft even geduurd maar ik ben weer een stukje verder met de vijver 😀 Het meeste zand is afgevoerd en de bodemdrain en leidingen liggen erin. Het water loopt dus vanaf de bodemdrain via een 110mm buis naar een kuil in het tuinhuis. Hierin heb ik vandaag het folie bevestigd en deze gevuld met water om de drain, buizen en kuil te testen op lekkage. Als alles netjes droog blijft dan gaan we (alvast bedankt familie :D) morgen de randen aanleggen en al het folie bevestigen. Wordt vervolgd 🙂

Foto's even snel met mijn telefoon gemaakt dus niet de hoogste kwaliteit. Ze staan wel op volgorde, dus begint bij de bodem drain, met de buis (plus slang voor lucht) naar het tuinhuis en dan de kuil in het tuinhuis. Verder info zo ver is dat de drain 1,10 m diep zit plus 0,10m randen dus totaal 1,2m diep. Ik maak het diepste stuk bij de bodemdrain nog wel wat groter voordat de bodem gaat oplopen naar de randen toe (tbv betere werking drain). De buis loopt onder de plantenfilter door, deze ligt dus tussen het tuinhuis en de vijver in. Deze is ong. 0,60m diep en loopt langzaam op naar de vijverrand. De kuil in het tuinhuis is 1,25m diep en hier pomp ik het water uit naar mijn voorzeef en (kamer)filter, dan naar de plantenfilter en weer terug de vijver in.

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@mark1988)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 40
 

Je hebt geluk dat we de komende tijd nog mooi weer krijgen dat je buiten nog lekker door kan werken!


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

je bent goed bezig joh, ziet er al goed uit


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Het was inderdaad lekker weer dit weekend dus weer wat verder gekomen. Het gaat er steeds beter uitzien al vind ik het zelf 🙂

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Na een lek (bij een bevestiging buis aan folie) te hebben opgelost is de vijver nu eindelijk helemaal gevuld met water. Verder ook gelijk de "passieve" plantenfilter aangelegd en gedeeltelijk gevuld met mijn oude substraat die ik bewaard had. De folie ligt op de bodem volledig glad zonder plooien, hier tijdens het vullen steeds bijgestaan en strak getrokken zodat het vuil nergens kan ophopen en makkelijk naar de drain kan stromen. De randen en zijwanden hebben wel af en toe een klein plooitje maar niet erg zichtbaar dus ben daar ook wel tevreden over. De folie in plantenfilter ligt niet erg netjes maar deze wordt toch helemaal gevuld met substraat dus zie je later toch niks meer van. Hopelijk komt er binnenkort weer een berichtje met het uiteindelijke resultaat 😎

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

Dat ziet er erg goed uit hoor, erg mooi gemaakt zo.
Ben benieuwd naar het eindresultaat


   
BeantwoordenCiteren
(@mark1988)
Trusted Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 40
 

Ziet er inderdaad erg netjes uit zo! Goed werk geleverd 😎


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Dank u dank u, altijd leuk om te horen 🙂

Weer wat verder gekomen afgelopen week (plantenfilter) dus plaats maar weer wat foto's van het resultaat. Verder heb ik net de chinees hardstenen randen en hoeken opgehaald 😎

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Tijdje weg geweest maar vanwege het betere weer eindelijk door kunnen gaan met de vijver. Het goede nieuws is dat het eind eindelijk in zicht is.

Alle randen rond de vijver zelf zijn klaar, de plantenfilter met kelder is gevuld met ong. 3000kg lava en alvast wat plantjes in de "passieve" plantenfilter gezet. Even snel wat foto's met m'n telefoon genomen hoe het er nu uitziet.

Nu nog de filter aansluiten in het tuinhuis, kort stukje chinees hardsteen langs de plantenfilter en m'n oude gele lissen, dotters (beide winter overleefd in bakken water) en andere waterplanten wegzetten.

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 584
 

Dat ziet er echt mooi uit. Proficiat waterbeest.
Een vraagje, welke rietsoort is dat op de laatste foto?


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
Topic starter  

Dank je wel, ben er zelf ook erg tevreden mee. De rietsoort heet Japanse holpijp. Zo ver ik heb kunnen vinden heeft deze rietsoort niet de nare eigenschap om door folie heen te groeien met de wortels.


   
BeantwoordenCiteren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 584
 

Hou hem wel in bedwang of je vind hem in de hele tuin terug. Alhoewel hij in uw vijver schijnbaar niet snel zal kunnen ontsnappen.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.