Hallo
Zou graag in juni beginnen met de aanleg van een biologische zwemvijver met een aantal zeer handige vrienden van mij.Na weken lezen van boeken en internetartikels en forumberichten, geraak ik er nog steeds niet helemaal uit.
Ik probeer dan ook hier een antwoord te vinden en te laten checken of mijn berekeningen kloppen
Om zeker geen problemen te hebben, wil ik werken met een betonnen plateau 15cm en buitenmuren in betonstenen, beide afgewerkt met een waterdichte mortel en daarop een beschermvlies en epdmfolie 1,1mm.
Ik wil een zwemgedeelte van minimaal 3m breed,9m lang en 1,3mdiep
ik wil een moerasfilter met planten in lava
Vragen:
1. Klopt het dat als ik 1,30m waterdiepte wil, ik er 15cm diepte moet bijtellen voor de rand en nog eens 15 cm diepte voor de plateau?
2. Is voor de plateau 350kg beton nodig of is zoals sommige beweren 250kg al voldoende?
3. Zijn wapeningsnetten 6mm even goed als gewapend beton met bv 25kg staalvezels/m³ of moeten beide gecombineerd worden?
4. Is het waar dat de buitenmuren beter niet met volle betonstenen worden gemetst omdat die kunnen kapotvriezen?
5.Als ik met holle steppocbetonblokken werk die ik laat volstorten met beton, hoe veel ijzer moet dan daarin en welke beton heb ik daarvoor nodig?
4. Moeten de stenen tussenmuur/muren tussen zwem- en filtergedeelte ook uitbekleed worden met epdm of mogen die bovenop de epdm geplaatst worden en geverfd worden met zwarte vijververf?
Ik heb 2 alternatieven uitgedokterd maar weet niet wat het beste is en makkelijkst uitvoerbaar.
De maten die ik gebruik zijn binnenmaten
A. Moerasfilter met lava en waterplanten achter het zwemgedeelte (B3,5m*9m*1,3m)
B3,5m*L3m (vraag7) *D1,2m
lavaberekening: B3,5m*L3m*D1,2m (want tussenmuur 10cm lager)
Vragen:
5. Hoe zorg ik hier voor een goede watercirculatie( downflow)?
Waar zet ik best de pomp en hoe hoe leg ik de drainagebuizen?
6. Hoe kan ik in de filterzone verschillende dieptes voorzien en zo ja moet dan de filterzone niet vergroten ?(minder lava anders)
B Moerasfilter met lava+ waterplanten langs 2 of 3 zijden zwemgedeelte
2zijkanten: binnenbreedte 0,40m,D:1,2m B: 3m*10m*1,3m
+ achteraan: L :1m
of 1 zijkant : 0,75m binnenbreedte
achteraan: L: 1m
8. Wat is beste: 2 zijkanten of 1?
Het is een hele boterham en hopelijk wil iemand me helpen. Bijkomede tips zijn natuurlijk ook steeds welkom
Alvast een dikke merci
groetjes
els
Hoi,
Als je een zwemvijver wil met een diepte van 1.30m kan je best 15 of 20 cm bijtellen in verband met golfslag bij het zwemmen of plonsen, er zal nog altijd water overheen gaan.
Voor de vloer ga ik uit van de vraag of er per m³ beton 250 of 350 kg cement in moet zitten. Met deze, gebruik een betonsoort van het type c 25/30, hier zit tussen de 300 en 350 kg cement per m³. Wel zou ik een betonplaat aanbevelen van 20 cm dik met een onder en een bovenwapening van tenminste 8mm met een tussen afstand van 10 cm. Extra staalvezel is niet nodig, deze wordt alleen gebruikt in industrievloeren ter vervanging van de wapening.
Als je gebruik maakt van steppocblokken, moet je per laag 2 betonijzers van 6 mm plaatsen in de voorziene uitsparingen en de hoeken overlappen. Het beste kan je deze volstorten met een betonpomp uitgerust met een dunne slang en beton met heel fijn grind. Pompbeton bevat tenminste 280 kg cement en is sterk genoeg.
Je mag zowel holle als volle betonblokken gebruiken, deze zijn vrij vorstbestendig en hebben normaal gezien een benor of een nederlands keurmerk.
Zelf ben ik voorstander om je tussenmuur samen met de rest op te trekken zodat deze in "verband staat" en ik zou zowel onderaan als boven aan een opening voorzien. De opening onderaan moet niet groot zijn want deze dient alleen om drukverschiltijden het vol of leegmaken te vermijden.
Ik zou alleen het zwemvijvergedeelte met epdm bekleden, de filter is niet nodig.
Als je onder in je lava- plantenfilter verschillende drainagebuizen plaatst, welke uit komen in een pompruimte, kan je zorgen voor voldoende debiet voor je pomp, als je je tussenmuur 5 a 10 cm lager maakt dan je waterniveau, zal al het drijvend vuil in je filter drijven en het oppervlaktewater van je zwemgedeelte vrij houden.
Ik hoop dat je er iets aan hebt en veel succes met jouw project.
Grtzs Patrick
Bedankt he
Heb nog een paar vragen:
Uit je uitleg begrijp ik dat volle betonstenen even goed zijn als steppoc opgevuld met pompbeton. Klopt dat?
Klopt het dat als ik volle betonblokken gebruik ik ook best om de drie lagen murfors gebruik voor de stevigheid van de muren?
Hoi,
Om de drie lagen murfor leggen is nooit verkeerd, het versterkt je bouwsel. Je bouwsel met volle betonblokken is wel niet zo sterk als de steppoc gevuld met beton omdat je door het beton en de wapening een geheel krijgt terwijl je met de "BBL" (betonblok) tussen elke laag een metsellaag hebt. Indien dit alles onder de grond plaats heeft en de buitenkant met grond terug word aan gevuld kan de constructie met BBL de druk gemakkelijk weerstaan. Gebruik je een waterdichtingsmiddel in je mortel, kan je er van uitgaan dat de constructie praktisch waterdicht is, desnoods aan de buitenkant behandelen met een soort teer tegen indringend en buitendringend vocht. Wel is aan te raden om je binnenkant te behandelen met een coating om zeker te zijn dat alles waterdicht en beschermd is.
Grtzs P.
Hey, ben net zelf bezig met (her) aanleg van koi en zwemvijver, zwemvijver is 3.65 x 8.40 x 1.60 diep - ruwbouw volledig klaar, stepoc blokken gevuld met kiftbeton
Dag,
Ben nieuw op dit forum, maar lijkt zeer interessant. We zijn momenteel ook bezig met de aanleg van een biologisch zwembad. Het is te zeggen, een firma uit oosterzele is daar nu mee bezig (ook al lijkt die ons nu wat in de steek te laten...:(.
Ons bad is 3,5 x 7,5 x 1,5 meter. Het filtergedeelte meet 2,5 x 3 x 1,5 meter. Daar zitten 2 verticale buizen in waar in verschillende lagen drainagebuizen op aangesloten zitten. Op 1 van die buizen zit ook een vlottertje om de automatische watervuller te bedienen (moet vermijden dat de plantenfilter droog komt te staan). De filterbak is gevuld met lava (ongeveer 12 m³ dacht ik). Daar moet nog zeoliet in en nog wat ander spul.
De vloer en de wanden van het bad en de filter zijn van gewapend beton (vloer 15 cm en wanden toch wel ongeveer 30 cm ). Er is een enkele bekisting gebruikt. Er werden wandplaten geplaatst en die werden in de betonvloer verankerd en onderling nog eens gestut met van die schroefpalen die in de bouw worden gebruikt (bad zag er uit als een mikado...). Dan met de betonpomp alles volgekieperd. Daarna op de bodem een viltlaag gelegd en daar dan de epdm-folie op (1 stuk, enkel lasnaden in de hoeken). Epdm ook over de overloopzone van de filter en in de filter. EPDM-afval werd in de filterbak gegooid: bood extra bescherming bij het inspuiten van de lavasteentjes.
Technisch gedeelte zit in 3 kunststof bakken achteraan het zwembad: 2 bakken met elk 1 filterpomp (14.000 liter/uur) en 1 UV-unit. Er zit een ultrasoon bij tegen de draadalgen en een transfo voor de 4 onderwaterspots (leds). In de middenste bak zit nog een jetstreampomp (maitec 4 pk). Er staat ook een eco12-warmtepomp op het geheel aangesloten (12 kw).
In het bad zelf hebben we over de hele breedte een trap met 3 treden laten metsen. Die zit onder de epdm-folie. Daar bovenop liggen nu stapstenen in graniet. Die zijn met tec7 verlijmd op de folie.
Rondom het bad en de filter hebben we blauwe steen liggen met afgeronde neus. Die boord loopt ook over het overstroomgedeelte van de filter (visueel heb je dus 1 mooie rand rond het bad). De boordstenen over dat overstroomgedeelte rusten op blokjes in beton. De verlijming daarvan is ook met zwarte tec7 gebeurd.
De hele elektrische bedrading en de waterleiding komen toe in onze garage.
Zover staan we al.... De planten moeten nog in de filter komen, de waterleiding moet nog aangesloten, de boordstenen moeten nog aaneen gekit worden (en er mankeren er nog 2). Dan kan het water erin en kan de droogzuiging eindelijk weg, want ik kan de tuin niet verder afwerken zolang dat ding er staat (was wel nodig, we hebben hier veel grondwater). En dan moeten we kunnen zwemmen hé...
Maar zoals gezegd laat de firma in kwestie ons nu wat in de kou staan... (we zijn gestart op 6 april)
Hopelijk heb je hier al iets aan...
Heb wel geleerd dat zo'n bad leggen, geen lachertje is.
Groeten,
Peter
Beste Peter,
Wij hebben een gelijkaardige zwemvijver van 100.000 liter zelf aangelegd. Dat het niet zo eenvoudig is om die aan te leggen hebben wij intussen ook wel begrepen. We zijn er dan ook enorm fier mee.
Bij ons zit er wel geen warmtepomp in (nog niet).
Maar, het aanleggen is nog niets vergeleken met wat er volgt...
Al onze gemeten waarden zijn prima. Maar om de 14 dagen hebben we een kruiwagen vol met draadalgen die we uit het filtergedeelte moeten halen (want dat heeft een vies zicht en niemand wil er dan ook in zwemmen).
Wij zijn al op zoek geweest naar talrijke oplossingen voor het bestrijden van die algen, maar iedereen blijkt wat anders te zeggen. De ene zegt ultrasoon installeren, de andere zegt chemische middelen indoen enz...
Onze vijver ligt er nu 3 jaar, maar 2 maand geleden hebben we ons filtergedeelte volledig met gele iris heraangeplant. Iemand had ons ook die raad gegeven.
Kan uw vijveraanlegger ons soms wat goeie raad geven hieromtrent?? Vooraleer we dure toestellen gaan kopen of onze vijver naar de knoppen helpen met chemische producten...
Eerlijk gezegd, we zijn ten einde raad...
Lucia
Hoi,
Draadalgen hebben ook een voordeel dat ze je water mee helder houden alleen het is geen zicht,. Ook ik heb er dit jaar heel veel last van op mijn vijver.
Ik probeer deze algen te bekampen met extra planten in het moeras gedeelte en in en rond de vijver. Dit is wel een werk van lange duur, als de algen geen voedingstoffen meer krijgen moeten afsterven.
Grtzs Patrick
Lucia;30781 wrote: Beste Peter,
Wij hebben een gelijkaardige zwemvijver van 100.000 liter zelf aangelegd. Dat het niet zo eenvoudig is om die aan te leggen hebben wij intussen ook wel begrepen. We zijn er dan ook enorm fier mee.
Bij ons zit er wel geen warmtepomp in (nog niet).Maar, het aanleggen is nog niets vergeleken met wat er volgt...
Al onze gemeten waarden zijn prima. Maar om de 14 dagen hebben we een kruiwagen vol met draadalgen die we uit het filtergedeelte moeten halen (want dat heeft een vies zicht en niemand wil er dan ook in zwemmen).
Wij zijn al op zoek geweest naar talrijke oplossingen voor het bestrijden van die algen, maar iedereen blijkt wat anders te zeggen. De ene zegt ultrasoon installeren, de andere zegt chemische middelen indoen enz...
Onze vijver ligt er nu 3 jaar, maar 2 maand geleden hebben we ons filtergedeelte volledig met gele iris heraangeplant. Iemand had ons ook die raad gegeven.
Kan uw vijveraanlegger ons soms wat goeie raad geven hieromtrent?? Vooraleer we dure toestellen gaan kopen of onze vijver naar de knoppen helpen met chemische producten...
Eerlijk gezegd, we zijn ten einde raad...
Lucia
Dag Lucia,
Bij ons moet er nog een ultrasoon worden geïnstalleerd. Ons bad is nu bijna operationeel: nog de wateraansluiting, de ultrasoon en de planten erin (zou gele lis moeten zijn). De grote test zal dan voor deze zomer zijn hé...
Ik hou je op de hoogte over hoe ons water er zal gaan uitzien binnenkort. En ik stel de vraag ook eens aan onze vijverman...
Groeten,
Peter
Lucia,
Heb eens nagevraagd.... Ik ben er bijna zeker van dat je plantenfilter onder water staat. Op die manier is je plantenbak eigenlijk een kweekbak voor draadalgen. Onze filter staat droog: het waterniveau staat een centimeter of 4 onder het lavaniveau. Op die manier kan je geen draadalgen in de filterbak hebben...
Dus wat je zou kunnen doen is je waterniveau in de filterbak doen zakken (geen zichtbaar water dus). Het kan dan wel zijn dat op je drooggevallen lava nog sporen blijven zitten van de algen, en dat je die op een chemische manier zult moeten doodmaken. Maar d
oeps.... verkeerde knop...
Maar dan is je biologische evenwicht om zeep en zal je je bad opnieuw moeten opstarten.
Maar ik zou alvast proberen om je waterniveau in de filter onder het lavaniveau te brengen en misschien de bovenste lavalaag te verwijderen en die te vervangen door een nieuw laagje... Maar in elk geval zou je geen zichtbaar water mogen hebben in je filter.
Ter ondersteuning kan je eventueel ook nog een ultrasoon installeren....
Hopelijk ben je hier iets mee...
Groeten,
Peter