The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Zwemvijvers en filters: noodoproep

 

(@jupsewupse)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo,

Een handelszaak had mij het principe van een zwemvijver technisch uitgetekend. Dat zag er allemaal mooi uit, maar qua filters vrij duur. Volgens de zaak had ik skimmers, een zandfilter, een driekamerfilter, UV lampen en een moerasgebied nodig. De zaak garandeerde mij "klaar" water.

In de volle veronderstelling dat dit allemaal correct was, zocht ik contact op met een concurrent om een vergelijkende offerte te maken. Wat de man mij toen vertelde was een heel ander verhaal. Volgens de man zijn de skimmers, zandfilter, uv lampen en driekamerfilter overbodig en garandeerde hij mij "klaar" water met enkel en alleen een voldoende groot moerasgebied. Wel wist hij te vertellen dat af en toe wat biologische bacterien moesten toegevoegd worden om de zaak eventueel draaiende te houden.

Wanneer die verschillende filters wegvallen spreken we over een kostenverlaging van ongeveer 3500 euro. Wel eens de moeite om over na te denken dus.

Na opzoekingen op internet ben ik nog altijd niet overtuigd! De ene webpagina spreekt enkel over moerasgebieden, terwijl andere webpagina's toch opnieuw die andere extra filters vermelden.

Vandaar mijn vraag zijn hier mensen met ervaring omtrent zwemvijvers, waarbij hun vijver enkel voorzien is van een moerasgebied en zoja, tevreden?

Ter informatie: het niet de bedoeling om vissen in het water te houden.

Graag jullie mening

Alvast bedankt!


   
Citeren
(@klompken)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 38
 

beste,

ik heb geen ervaring met zwemvijvers maar heb een koivijver met vortex voorfilter, vijfkamerfilter en plantenfilter en skimmer.

ik ben wel van mening, uit eigen ervaring, dat een skimmer onontbeerlijk is, als ik merk dat ik bijna elke dag de korf moet uitkuisen dan stel ik mij vragen wat er op de bodem van je zwemvijver zal belanden wanneer je dit niet hebt.

als je alle water(met vervuiling zonder voorfilteren) door de moerasfilter gaat sturen, vrees ik dat hij na enkele jaren dichtslibt. Eens dit het geval ik zal je meer werk aan je vijver hebben dan wanneer je een degelijk opgebouwd filtersysteem hebt.

groeten

klompken


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

De meeste zwemvijvers worden aangelegd met enkel en alleen een moerasgebied.
Een skimmer kan je helpen om ene mooi wateroppervlak te behouden. Het is geen grote kost en zeker aan te bevelen.
UV lampen kunnen noodzakelijk zijn mocht blijken dat je moerasgebied het water niet zuiver kan houden. Bvb als je zwemvijver in de volle zon ligt.
Een zandfilter en driekamerfilter is niet echt noodzakelijk. Een zandfilter zal je extra werk vragen om te spoelen.

Ik zou het volgende doen. Zwemvijver aanleggen met moerasgbied en skimmer. Voorzie de eventuele mogelijkheid om er later uv lampen op te plaatsen.


   
BeantwoordenCiteren
(@de-vijvertuin)
Active Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 8
 

Een zwemvijver blijft perfect proper met een plantenfilter, op voorwaarde dat deze groot genoeg is, en juist aangelegd.
Of je al dan niet een skimmer nodig hebt, hangt af van het aantal bomen in de nabijheid van je vijver, m.a.w. hoe groot de vervuiling met bladeren gaat zijn.

Er worden spijtig genoeg zoveel verhalen verteld, ook door mensen die het zouden moeten weten (aanleggers, vijvercentra,...) Maar vaak komen de mensen achteraf bedrogen uit door, ofwel een slechtgebouwde vijver te hebben, ofwel een volstrekt onnodig pak geld lichter zijn.

Grtz... Ben.


   
BeantwoordenCiteren
(@nirak)
New Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 3
 

Wij hebben ongeveer 1 jaar een zwemvijver 1.50 diep en 8x3 met plantenfilter en zowel in het plantengedeelte als het zwemgedeelte liggen borrelsteentjes die constant luchtbellen blazen. Onze zwemvijver heeft glashelder water het water word wel constant rondgestuurd en er zitten ook geen vissen in. Hij is wel aangelegd door een tuinaannemer, en ik denk toch dat het aanleggen op een heel juiste manier allemaal moet gebeuren. Het enige dat wij nog zouden willen aanschaffen is een vijverstofzuiger en hebben onlangs ergens een gezien van Gardena Aquamotion 7940 die de bodem reinigd en het water via een bedje met filter terug in de vijver laat lopen. Dus niet constant de bak laten leeglopen in de tuin zoals bij vele vijverstofzuigers. Als iemand daar ervaring mee heeft graag reacties.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.