The Pond Library

Vraag en Antwoord

Zeoliet in filter o...
 




Zeoliet in filter of niet?

Lid
Berichten: 57
Topic starter

Ik heb gelezen dan Zeoliet goed is voor het wegfilteren van ammoniak. Is dan niet aangeraden om een deel zeoliet in de 3-kamerfilter te gebruiken? Kan dat niet gewoon onder de substraat gemengd worden? of is het beter om alles in aparte doorlaatzakjes ( van die geperforeerde zakjes) te doen?

Reden waarom ik Zeoliet zou willen gebruiken in de filter is als er eitjes gelegd gaan worden, deze zouden voor ammoniak zorgen. En ammoniak is en blijft toch een boosdoener.


   
Lid
Berichten: 106

Zeoliet in een zakje doen,want dit moet af en toe eens in een emmer met zout water gespoeld worden om de zeoliet te renegeren.
De zeoliet verzadigd na een tijd.

Zodanig dat er terug amoniak kan opgenomen worden.
Gebruik enkel Zeoliet als je geen zout in de vijver gebruikt.
Groeten Marc


   
Lid
Berichten: 193

Bedoel je dat als de vissen eitjes leggen ,er ammoniak vrijkomt?

Voor de rest ben ik het met marcvb eens, om de zoveel tijd moet het zeoliet geregenereerd worden met zout.


   
 ldp
Lid
Berichten: 128

hallo plonsje,

ik zou geen zeoliet gebruiken en al zeker niet vermengen met ander filtermateriaal. Niet vermengen wegens het feit dat het gegenereerd moet worden met zout zoals voorheen opgemerkt.

mijn persoonlijke bescheiden mening omtrent zeoliet is dat het beter gebruikt wordt wanneer er calamiteiten optreden. Dus bvb tijdelijk bij een vijver met zware koibezetting wanneer de bacterien weggeblazen zijn door
-bvb medicijngebruik (geen zout),
-door bvb een luchtpomp die begeven is waardoor de filterbeluchting en de baccies weg zijn ...

In quarantaine bvb wordt het ook soms gebruikt (geen zout)...

Maar het leggen van eitjes door de koi valt dus niet onder deze noemer.

Het voordeel van zeoliet is dat het inderdaad gemakkelijk ammo wegneemt, maar de bacterien die o zo nodig zijn hebben dan meteen ook geen voedsel meer...

Wanneer je dus een goede biofilter hebt (en uiteraard een voorfilter) dan zou ik adviseren om geen zeoliet te gebruiken.

mvg,

lieven


   
Lid
Berichten: 57
Topic starter

Ldp, bedankt voor de info.


   
Lid
Berichten: 119

Hoe herken je zeoliet en weet iemand wat er voor filtermedia wordt meegeleverd met de Delta15000 (laatste kamer dan).


   
Lid
Berichten: 13

Zeoliet is te herkennen aan:

wit/grouwe steentjes van +- een centimeter groot


   
Lid
Berichten: 370

froggie wrote: Hoe herken je zeoliet en weet iemand wat er voor filtermedia wordt meegeleverd met de Delta15000 (laatste kamer dan).

Voor de laatste kamer van de delta wordt er alfagrog meegeleverd.
Dit is echter geen al te best filtermateriaal ( te zwaar, weinig oppervlak , moeilijk te reinigen, slibt makkelijk dicht, verpulverd) , probeer daarom met de handelaar overéén te komen om de alfagrog te veranderen door bv. Jap mat of matala. Mits opleg natuurlijk.


   
Lid
Berichten: 55

hoe dikwijls moet men die zeoliet eigenlijk spoelen met zout water?


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.