The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
zandfilter

2 Posts
2 Users
0 Reactions
1,893 Views
jurgen
(@jurgen)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Hoe gebruikt men best een zandfilter ?Het gaat om een nieuwe vijver van 20000l water.
Skimmerlijn gaat naar een hoger gelegen moerasfilter(gele irissen)dus veronderstel ik dat je daar geen zandfilter gebruikt.
Bij een traditionele filterlijn :vortex-meerkamerfilter-pomp en uv-lamp.Plaats je nu de zandfilter achter de meerkamerfilter en dan de pomp en de uv-lamp?Hoe krachtig moet de pomp(=10 000l/h)die ik zou willen gebruiken) zijn en hoe groot de zandfilter?


   
Quote
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 257
 

Een paar dingen die je moet weten over een zandfilter...
Hij wordt best op de skimmerlijn geplaatst omdat het in feite geen biologisch medium is (of toch te verwaarlozen) en omdat je de pomp van de biologische lijn niet wilt afremmen (vermindering van de waterkering (om de drie à vier uur moet de hele vijver door de filter gestuurd worden voor een goede zuivering).

Een zandfilter is een medium dat vlug verstopt raakt, daarom zal u hem in de zomer elke dag moeten spoelen (in de winter kan u hem buiten werking zetten). Dat betekent elke dag een verlies van een massa water. Om goed te kunnen spoelen heeft u een pomp nodig met twee snelheden (bvb. een Marlow van 1,5 pk). De pomp draait op normale snelheid om de skimmer te bedienen en we gebruiken enkel de hoge snelheid om de zandfilter te spoelen.

Het vulpatroon van een zandfilter wordt door de handelaars meestal verkeerd doorgegeven. De normale vulling van een zandfilter wordt door de fabrikant voorgeschreven om op een zwembad te draaien. Onze vijvers (met de vissen) vangen meer vuilresten, daarom moet u de opgegeven waarden halveren.
Ik heb goede resultaten met een vulling van 50 kg kiezel (8 mm) en een halve emmer houtskool schilfers (voor de waterglans).

Als u de zandfilter in een biologische lijn plaatst moet hij na de circulatiepomp komen. Het probleem is dat ook de UV-filter na de pomp staat en, indien u de zandfilter gaat spoelen op hoge snelheid, de druk ook de UV-eenheid kan beschadigen. Daarom raad ik u aan om dit toestel enkel op de skimmerlijn te plaatsen.
Bvb. skimmer-circulatiepomp-zandfilter-naar de vijver 30 cm onder waterniveau (of zoals bij u naar de moerasfilter).
Het probleem met de moerasfilter is dan weer dat het water dat door het moeras stroomt mogelijk meer onzuiverheden naar de koivijver brengt dan de zandfilter aankan. U ziet, misschien is het geen goed idee om een zandfilter aan te sluiten als u met een moeraszone werkt.

Met vriendelijke groeten,
Edwig


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.