Ik ben bezig met een vijver aan te leggen in mijn nieuwe tuin. Ik heb inmiddels een rechthoek van zo'n 7 kuub welke gefilterd wordt door een drukfilter voor 20 kuub (10 kuub met vis bestand)
Nu wil ik hier ook nog een plantenfilter aan toevoegen die het water via een beekloop terug in de vijver gooit.
Nu is mijn vraag;
Hoe diep moet zo'n plantenfilter zijn?
Ik was zelf het denken aan een klein moeras gedeelte waar het water eerst langs gaat, daarna +/- 50 cm voor de andere planten?
En welke planten zijn het best voor een plantenfilter en zien er ook nog leuk uit (het oog wil ook wat he)
In principe zijn alle moerasplanten geschikt voor het plantenfilter maar ik vind de gele lis en kalmoes wel de beste.
Aaah bedankt webmaster, ik had alleen gezocht op het forum 😉
Vanaf morgen begint eindelijk weer eens een periode van goed weer dus kan ik weer verder met het plantenfilter en nu wil ik nog even een paar dingen duidelijk krijgen voor mijzelf.
Inmiddels heb ik het plan van eerst moeras en daarna een 50 cm diep stuk laten varen en ben ik van plan om te gaan voor een groot stuk van 50 cm diep.
Ik heb al gelezen dat veel mensen een plantenfilter maken met hierin rekken waar de planten op staan om zo het water langs de wortelen te krijgen zodat ze meer voedingsstoffen opnemen.
Mijn idee is nu om vanaf het drukfilter de flexibele slang de vijver in te laten gaan tot op de bodem. Op de bodem wil ik dan aan deze slang een T-stuk plaatsen en hier aan de zijkant (in de richting van de stroming) enkele gaten boren waar het water uit stroomt. Dit T-stuk zal ik dan "begraven" onder kiezels.
De bodem van het plantenfilter zal ik dan geheel bedekken met een laag kiezels waarin ik de planten wil plaatsen.
Mijn idee is dan dat door de pvc buis het water door de kiezels al langs de wortelen van de planten blijft stromen en zo meer voedingsstoffen opnemen.
Een andere optie leek mij nog om ipv een T-stuk een rechte pvc buis te plaatsen met gaten in door de gehele lengte van de planten vijver. Daarna is het idee weer dat water langs wortelen stromen etc. etc.
Zal het lukken om een plantenfilter te laten bestaan op gewone kiezel ondergrond of zal ik hiervoor toch substraat moeten gebruiken? (Ik had gelezen dat substraat niet goed was door te veel ijzer o.i.d.) En wat zou de beste opstelling zijn met de pvc buizen?
Ik ben zelf ook bezig met een verbouwing en toevoeging van een plantenfilter. Een van mijn doelen is om de planterfilter ook zo onderhouds vriendelijk mogelijk te krijgen, daarom heb ik niet voor deze oplossing gekozen. Het zal zeker goed werken, echter denk ik dat het na verloop van tijd (paar jaar) dicht gaat slippen (zelfs met een voorfilter). Dan gaat het erg veel werk worden om alles eruit te halen en schoon te maken.
Zelf ga ik daarom de plantenfilter maken met een aflopende bodem zodat er een diepste punt ontstaat. Hier komt een rooster in zodat er een kelder ontstaat. Op het rooster komt dan eerst wat groter lava steen of iets dergelijks te liggen en daarop substraat (of kiezel). Ik laat het water eerst naar de bodem lopen zodat deze door de lagen heen moet naar boven toe voordat het aan de bovenkant verder stroomt. In de lagen op het rooster groeien dan ook de planten en dergelijke. Boven het diepste punt komt ook een opening naar de bodem toe, hier verzamelt het meeste vuil/slib welke ik dan makkelijk kan weg pompen met een dompelpomp. Dit is eventueel ook via de riolering te doen indien aanwezig.
Als je voor je eigen keuze gaat (zeker ook geen slechte keus) dan denk ik dat een t stuk of de pvc allebei wel werken. Volgens mij bestaan er ook flexibele slangen met gaten erin, deze kan je dan makkelijker door de hele bodem heen leggen. Ik zou bij alle mogelijkheden in ieder geval eerst testen of de gaten goed verdeeld zijn, dus dat ook uit de laatste gaten nog water komt, voordat je er substraat/kiezel over legt.
Over de keus substraat, kiezel of iets anders heb ik eigenlijk nooit goed over nagedacht, ik wilde zelf substraat gebruiken als bovenste laag. Lees vaak dat dit hiervoor gebruikt wordt (wel eerst goed schoon spoelen) en heb zelf nog niks gezien over probleem stoffen die hieruit kunnen komen. Het voordeel van substraat tov kiezel is in ieder geval dat dit veel poreuzer is, hierdoor komen er makkelijker bacterien in die ook nodig zijn voor goed vijver water en deze zijn zeker zo belangrijk als de planten die er in komen.
Lees deze artikelen ook even, staat erg veel nuttige informatie in.
https://www.pondlibrary.com/filters/artikel/73/het-moerasfilter-deel-2-de-(op)bouw.htm
https://www.pondlibrary.com/filters/artikel/74/het-moerasfilter-deel-3-de-systemen.htm
Zie verder ook nog even deel 1 en 4+
Ja ik had dus ergens gelezen dat substraat de slakken van ijzer zijn? En dat daardoor dus ijzer ook in het water zou komen. Weet totaal niet of dit berust op de waarheid hoor, als ik de artikelen op deze website lees zie ik daar ook niks van terug dus het zal allemaal wel...
Ik denk dat ik een combinatie van substraat en kiezel ga gebruiken. Substraat op de bodem en daarbovenop een laag gele kiezels. Net als de rand en de kiezels in de vijver zelf zodat het ook één geheel lijkt.
Ja zelf ga ik ook een laag kiezel op de substraat laag maken, substraat heeft een prima werking maar het oog wil natuurlijk ook wel wat. Volgens mij heeft trouwens een kennis van mij zo'n drainageslang in meerdere cirkels onder het substraat liggen, dan komt het water natuurlijk ook overal langs de plantenwortels.
Nou vorige week eindelijk de plantenvijver gevuld. De twee dagen erna vier grote zakken substraat gespoeld en op de bodem gegooid. Ook direct naar het tuincentrum om een complete winkelkar vol planten erin te doen.
2 dagen later stonden de planten alweer in emmers en is de plantenvijver nog steeds niet gevuld. En de reden.......
Toen ik de planten allemaal eindelijk in de vijver had staan heb ik de overige folie langs de randen weggeknipt. Bleken de muren het niet te houden! Na twee dagen waren de stenen zo'n cm opzij gedrukt.
Nu ben ik bezig aan de binnenzijde een plateau te metselen. Hierdoor is het mogelijk om planten op meer niveau's te zetten en zijn de muren direct verstevigd met een extra muur van zo'n 20 cm.
Ja de plantenvijver is nu wat kleiner geworden maar dat neem ik maar voor lief.
Eerst waren de afmetingen 1,23 breed, 90 lang en 50/60 cm diep.
Nu zal hij zo'n 80 cm breed zijn in het diepe gedeelte. Aan de randen krijg je dan aan beide zijdes een 20 cm breed plateau op 25 cm diepte.
Hopelijk kan ik morgen de laatste stenen leggen en dan zondag weer alles terugplaatsen 🙁
Oei dat is nooit leuk als er iets mis gaat maar klinkt alsof je een goede oplossing hebt gevonden, en dat de plantefilter iets kleiner geworden is zou ik ook voor lief nemen. Ben benieuwd hoe de filter eruit ziet met alle planten erin 🙂
Dat zal nog wel een paar dagen duren....mijn doel was vanmiddag al het metselwerk klaar te hebben en dan morgen weer vullen.
Kwam ik vanmiddag één zak cement te kort. Snel naar de gamma, stukje over de snelweg dat ik nog goed door kon rijden. Is er een ongeluk gebeurt waardoor ik 1,5 uur vast sta in de file! Gamma dicht, geen cement....morgenvroeg dus maar weer terug en alles afmaken. En dan hoop ik hem maandagavond weer te kunnen gaan vullen.