The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
welk soort lava in moeraszone?

10 Posts
7 Users
0 Likes
9,830 Views
elsblyweert
(@elsblyweert)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
Topic starter  

ik heb een plonsvijver van 3,2m*7,5m gebouwd met moeraszone (upflow) van 2,6m*3,2m.
Eindelijk bijna klaar maar nu moet ik de lava bestellen en ik zit met een dilemma.
Eén vijverwinkel zegt dat ik onderaan de moeraszone (95cm diep rustend op pvcpaletten en matelat) 10cm lava 16/32 moet plaatsen en bovenop fijnere lava 8/16. Een tweede zegt een derde16/32 onderaan te plaatsen en daarboven fijnere en een derde zegt om GEEN fijne lava 8/16 te gebruiken omdat dat te snel dichtslibt en dus enkel 16/32 te gebruiken
Ik weet het niet meer. Iemand enig advies want zou graag mijn lava bestellen zodat ik komend weekend kan gaan lava scheppen.
alvast bedankt


   
Quote
Jan Neeckx
(@jan-neeckx)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 2
 

Beste,

Ik heb jaren geleden ook een lava-filter gehad, één goede raad: doe het niet. Ik heb hem nadien laten aanleggen via een beproefd systeem van een firma in Zwijndrecht (nu verhuist naar Olen) en ik moet zeggen: SUPER-helder water!

gr,
Jan


   
ReplyQuote
Weirdo
(@weirdo)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 15
 

Hoi Jan,
Misschien is het handig om even wat tekst en uitleg te geven over het filter.
Hoe ziet het er uit,
Wat zit er in?
eventueel een aantal foto's?


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 92
 

Ik zou ook zeker geen lava gebruiken,
naar mijn idee kun je het beste plantjes in mandjes plaatsen op een rooster,
liefst moerasplanten, deze overleven makkelijker omdat ze boven het water groeien, eenmaal per jaar de planten uitdunnen en de bodem van het filter spoelen. werkt hier perfect


   
ReplyQuote
elsblyweert
(@elsblyweert)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
Topic starter  

natuurlijk ga ik moerasplanten in de lava zetten. Gele lis en evt ook kalmoes. Maar de info over welke grootte lava te gebruiken is echt tegenstrijdig. Denk dat ik maar zal gaan voor grootste deel 16/32 want vrees dat de lavasplit (8/16) te snel gaat dichtslibben. Enkel bovenste 10cm in lavasplit mss?


   
ReplyQuote
Skrans
(@skrans)
Estimable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 104
 

gebruik substraat zoals link is veel beter koop dan niet van deze verpakkingen maar een bigbag die zijn er zoek maar eens op google


   
ReplyQuote
Vincent di Rupo
(@vincent-di-rupo)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 19
 

Zelf heb ik gekozen voor een laag gletsjersubstraat omdat die veel meer bacteriën vasthouden, daarop een laag lava 16/32 en dan afwerken met keien voor den esthetiek. De plantjes plant ik in aparte bakken met zo'n zwart inlegdoekje zodat ik die makkelijk kan veranderen van plaats, uithalen om bij te snoeien enz. De afgesloten bakjes zorgen er ook voor dat de filter niet gaat dichtslibben. (zie foto's)
Mijn water (dat van de vijver) is nu helder als Spa Blauw maar nu mijn filter ongeveer een 10-tal dagen draait, begin ik echter schuim te krijgen (zie laatste (twee foto's). Iemand een idee hoe dat komt, en wat ik eraan kan doen?

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
Skrans
(@skrans)
Estimable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 104
 

heb je je lava en stenen eerst schoon gemaakt als dat niet zo is kan het daar vanaf komen

heb je je waterwaardes getest kan namelijke ook eiwit zijn maar als het na het aan zetten van de planten bak is de vermoeden groot dat het je lava en stenen zijn


   
ReplyQuote
Vincent di Rupo
(@vincent-di-rupo)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 19
 

Ja, ik heb inderdaad zéér grondig alle lava en stenen afgespoeld vooraleer ze te plaatsen, daaraan kan het volgens mij niet liggen. Ik ga nog maar eens mijn waterwaarden testen vandaag. Bedankt voor de suggestie.


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 291
 

denk dat het toch eiwitten zijn die eventueel ook bij de planten zat


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.