The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
weerstand in waterdarm

 

(@jan-de-preter)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo,

Reeds twee weken heb ik een vlammende discussie met een collega van mij. Volgens mij loopt een zwembad of vijver vlugger leeg met een korte darm dan met een lange darm van dezelfde diameter. Mijn collega beweert echter dat dat geen verschil maakt. Kan iemand mij de nodige wetenschappelijke bewijzen hiervoor bezorgen?
Bedankt


   
Citeren
(@damimi)
New Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 1
 

In de wereld van proces techniek leert men o.a. over massa-balansen... wat er op neer komt dat "wat er in gaat, er ook uit komt". Dus al het water wat de slang in gaat, moet er aan de andere kant ook weer uit komen - niet meer - niet minder. De lengte doet er daarbij niet toe.

groeten,

Michel


   
BeantwoordenCiteren
(@alain-vn)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 69
 

antwoord is uiteraard naast de kwestie.
Want dan stel je de vraag als : gaat er meer water in een korte buis dan in een lange buis weglopen gravity gezien?

Ik denk dat een langere buis meer weerstand gaat geven. Als de buis recht is en diameter gezien groot genoeg is gaat deze extra weerstand weinig effect geven.
Maar als de buis in kronkels ligt of klein is, dan heb je relatief veel weerstand en gaat het groot effect geven.

Alain


   
BeantwoordenCiteren
(@alain-vn)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 69
 

nog een aanvulling.

Hoe langer de buis, hoe langer de wrijving van het water met de binnenkant van de buis dus hoe hoger de weerstand en hoe minder snel het water zal lopen.
Grote diameter = relatief minder water tegen de binnenkant ten opzichte van de totale hoeveelheid water dat door de buis stroomt = minder effect.

Alain


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.