Hallo,
Reeds twee weken heb ik een vlammende discussie met een collega van mij. Volgens mij loopt een zwembad of vijver vlugger leeg met een korte darm dan met een lange darm van dezelfde diameter. Mijn collega beweert echter dat dat geen verschil maakt. Kan iemand mij de nodige wetenschappelijke bewijzen hiervoor bezorgen?
Bedankt
In de wereld van proces techniek leert men o.a. over massa-balansen... wat er op neer komt dat "wat er in gaat, er ook uit komt". Dus al het water wat de slang in gaat, moet er aan de andere kant ook weer uit komen - niet meer - niet minder. De lengte doet er daarbij niet toe.
groeten,
Michel
antwoord is uiteraard naast de kwestie.
Want dan stel je de vraag als : gaat er meer water in een korte buis dan in een lange buis weglopen gravity gezien?
Ik denk dat een langere buis meer weerstand gaat geven. Als de buis recht is en diameter gezien groot genoeg is gaat deze extra weerstand weinig effect geven.
Maar als de buis in kronkels ligt of klein is, dan heb je relatief veel weerstand en gaat het groot effect geven.
Alain
nog een aanvulling.
Hoe langer de buis, hoe langer de wrijving van het water met de binnenkant van de buis dus hoe hoger de weerstand en hoe minder snel het water zal lopen.
Grote diameter = relatief minder water tegen de binnenkant ten opzichte van de totale hoeveelheid water dat door de buis stroomt = minder effect.
Alain