The Pond Library

Vraag en Antwoord

Wateroppervlak bede...
 
Notifications
Clear all
Wateroppervlak bedekt met hondenhaar

8 Posts
6 Users
0 Likes
3,186 Views
EllyM
(@ellym)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hallo!

Hoe zal de aquamax reageren op in de vijver zwevend hondenhaar?

Na een stuk of 5 spoelbeurten, staan wij nu eindelijk op het punt voor het eerst onze nieuwe, formele betonnen vijver in gebruik te nemen. Hij is 4,25x4,25 en bevat ruim 10.000 liter water. Het wordt een gemengde vijver en het was eigenlijk de bedoeling om het simpel te houden, dus niet met pompen e.d. te gaan werken. Echter, om te voorkomen dat er te veel blad e.d. naar de bodem zakt, willen we nu toch een skimmer gaan gebruiken. Ik heb bedacht dat dit een Inpond skimmer moet worden, aangesloten op een aquamax. MAAR we hebben inmiddels gemerkt dat er een extra probleem is, nl. het haarverlies van onze twee grote honden dat het hele jaar door plaatsvindt en in voor- en najaar in het bijzonder (ondanks regelmatig borstelen!). Op dit moment ligt er steeds een dunne wollen deken op het wateroppervlak. Ik experimenteer wat met een schepnetje, maar er lijkt geen beginnen aan te zijn. Ik vraag me af of die haren de pomp straks zullen beschadigen. Het korfje van de skimmer kan ik denk ik wel voorzien van een netje om de haren op te vangen, maar stel dat de aquamax onderin nog haren tegenkomt, loopt die dan niet vast? Een andere vraag is welke capaciteit de aquamax moet hebben. Zelf denk ik aan de eco 4000 of 6000, maar ik heb eigenlijk geen idee of dat voldoende zal zijn.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Groetjes, Elly.


   
Quote
Tommeke
(@tommeke)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 488
 

Ja dat is wel een probleem he maar of het in de pomp zou blijven hangen daar kan ik niet direct een antwoord op geven weet niet meer juist hoe het daar in elkaar steekt . van de skimmer is best zo een straffe mogelijke pomp . en als ik het goe versta dan heb je geen pompen in de vijver en van filter ??


   
ReplyQuote
Manatoet
(@manatoet)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 17
 

Heb je helemaal geen filters op je vijveR?? en je houd koi's?? dan weet ik niet hoelang het goed zal gaan! Belucht je de vijver wel?? want zie dat je 2 steurs hebt?? die hebben namelijk 'véél zuurstof nodig met name in de zomer..


   
ReplyQuote
EllyM
(@ellym)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Nee, we hebben nog geen apparaten zoals een pomp e.d. omdat we het zoals ik al zei eigenlijk simpel wilden houden. Het moet een gemengde vijver worden, met zowel plant als vis dus. We zetten er gewoon wat windes en zo in, in elk geval niet-vervuilende vissen. En voor de waterzuivering zetten we er veel kalmoes en gele lis in en natuurlijk niet te vergeten voldoende zuurstofplanten. Ik weet niet waar die steur vandaan komt, maar niet van mij. 🙂

Het probleem is dat ik niet weet wat die haren de pomp zullen aandoen en ik ben me niet zeker van de capaciteit voor de inpond skimmer. Het ging om een oppervlak van 4,25x4,25 en een inhoud van ruim 10.000 liter. Natuurlijk heb ik wel bedacht dat het 'vuilwater' door een filter moet alvorens het weer terugkomt in de vijver, maar dat zou al iets simpels kunnen zijn als een nylon keukenzeef.

Gr. Elly


   
ReplyQuote
Andy
 Andy
(@andy)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 15
 

Ik denk niet dat dat zo'n groot probleem zal zijn, als het meeste haar tenminste door je skimmer wordt opgevangen. Die aquamaxen zijn beresterk (je moest eens weten hoeveel padden de mijne afgelopen weken al vermalen heeft)


   
ReplyQuote
youffa
(@youffa)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 6
 

Het haar blijft op het water drijven. Dan kun je de vijver laten overlopen. Dan loopt het vanzelf weg.


   
ReplyQuote
EllyM
(@ellym)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Bedankt voor jullie reacties. Ondertussen ben ik met 1 hond een paar weken weggeweest, dat heeft thuis weer de helft aan haren gescheeld. Voor mijn vertrek hebben we overigens het vijverwater nogmaals ververst en planten geplaatst. Ik denk dat we de ergste voorjaarsrui hebben gehad. Nu is het zaak om een biologisch evenwicht te krijgen. Een beetje stroming in het water m.b.v. een aquamax met of zonder skimmer zal daar beslist bij kunnen helpen.

Fijn te weten dat de aquamax zo sterk is. Maar hoe er padden door dat rooster kunnen glippen...? Je bedoelt kikkervisjes? En hoe zit dat dan met jonge visjes, worden die ook aangezogen en vermalen...!?

Over drijvende haren... daar heb ik niet bij stil gestaan. Ja, haar is natuurlijk lichter dan water 🙂 Maar een overloop... nee, liever niet meer in dit stadium, dat hadden we dan eerder in moeten plannen. Ik probeer het eerst op te lossen met wat vitrage of een nylonkous in het korfje van de skimmer.


   
ReplyQuote
poeken
(@poeken)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 86
 

hoi

wij hebben hier twee vijvers, met een breed pad ertussen en achteraan een zonneterras, ook net aan devijvers. en ja, ook hier loopt een groot harig beestje rond (ong 60 kg newfoundlander) en dat geeft geen probleem met de filters en pompen. wat ik wel zie is dat als er haar in de vijver komt, dit bezinkt en bij elkaar in een hoek draait, waarna ik het er met de schepnet uithaal, maar dat is maar een keer 6 per jaar dat ik dat moet doen, dus is niet veel hé.
het grootste probleem washier de viervoeter uit de vijvers te houden, maar met reigerschrik (draad met zwakstroom op) is dat gelukt, en nu is de reigerschrik er van rond gehaald en blijft het beestje braaf van de vijvers af....

groetjes

poeken


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.