hello to everybody !
Al geregeld op dit forum geweest om info te lezen.
Heb vorige zomer zelf formele vijver aangelegd van een 8000l.
Nu ben ik echter de uitdaging aangegaan om bij familie de vijverfiltrage te verzorgen van een zwemvijver (enkel voor mens, geen vissen of planten).
Gezien een filter in het zicht geen optie was, gaan we voor de gravitatiefilter.
Even korte inleiding:
Het betreft een formele vijver (11m lang, 2m breed en 1.5m diep dus 33m³), het vijverbassin zal gemetst worden en met polyester bezet worden. in het verlengde van de vijver zal een filterkelder voorzien worden die haaks op de vijver staat.
Bij de vijverwinkel is me aangeraden om een meerkamerfilter te plaatsen ( capaciteit van 60.000l of 30.000l in koivijver, afmetingen = 240*80*90) in combinatie met een oase profimax 30.000 die tenslotte alles nogmaals door een UVC 72w bitron stuurt.
Gezien de gravity opstelling en de lengte van de vijver zijn er 2 bottomdrains voorzien met 110mm uitgang.
Nu gisteren kwam ik op de vijverwinkel en die wist me te vertellen dat de verbindingen tussen de bottomdrains en de filterkamer een dubbelwandige afvoer moesten zijn met 110mm diameter tot aan de ingang van de filter. Daar er volgens hem 33 ton druk op de leidingen zou komen. Nu heb ik zonet van een vriend vernomen dat dergelijke buis (pvc pn10 met dikte 5.3mm voor een dia van 110mm) op circa een 33€/lm uitkomt 😮
Daar de vijver zo lang is en er nog een afstand te overbruggen is tussen de filter en de vijver zelf zou er al snel 25 lopende meter nodig zijn (2 afvoerlijnen vermits 2 bottomdrains), dus bijna een 1000€ voor enkel maar de afvoerbuizen.
Nu heb ik daarbij enkele vragen:
1) klopt dit wat hij zegt van die immense druk ? zoniet, welke buizen dan wel ?
2) hoe hebben jullie dit opgelost ? waar aangekocht ? welke prijzen ? welke alternatieven zijn er ? of kan ik niet onderuit deze kost ?
3) Ik las ook in de artikels dat velen de diameter van 110mm verkleinen zodat er minder bezinking van vuil in de afvoerleidingen is, in hoeverre kan deze dan verkleind worden ? (ingang aan de filterkamer is ook 110mm dus moet met Ystuk naar 1 kanaal komen. Gezien hoe kleiner de diameter ook hoe kleiner de prijs wordt, is dit mss een interessante optie ..
Graag jullie meningen hierover ! Liefst mensen met ervaring rond dit probleem, zou achteraf de betonbodem niet graag gaan openbreken omdat er een leiding gesprongen is 😀
Alvast bedankt !
heb nog nooit geen drain geplaatst, maar 33000kg druk lijkt me overdreven
denk dat het enkel vertikaal mag gerekend worden.
vb:
buis is 110mm of 1.1dm. 5.5x5.5xPI=0.95033 dm²
Hoogte water 1.5m of 15 dm²
totaal water boven drain:
0.95033*15= 14.26dm³ of 14.26kg die drukt bovenaan de buis.
dwz, Buis van 15 bar.
ik denk dat dit realistischer zou zijn, want volgens de verkoper, als je onderaan een gat maakt in de vijver, zou er een druk uitkomen van 33000 bar... 🙂 Ik denk dat uw vijver de lucht inschiet....
hallo,
je bedoelt zeker dikwandige buis.
voor mijn koivijver heb ik ook 110 buis gebruikt,maar dikwandige van 4.2 mm.
mijn vijver is 6x4x2 m, dus 48 kuub
dit is toch wel nodig,met dunnere buis zijn er al mensen geweest waar lekkages zijn opgetreden.
er wordt ook gewerkt met dunnere buis,iets van 76 diameter,maar dan moet je uitrekenen of die buizen het debiet van je pomp kunnen bijhouden.
ik zou gaan voor 110 diameter
de buis is duur,maar geeft zekerheid.
giet de buizen niet mee in de beton,maar leg ze in goede stabilizee,dan kunnen ze nog wat bewegen,anders gaan ze breken bij kleine vezakkingen of spannigen op de buizen.
hierover de beton
groetjes
Hoi allen,
De druk cijferslijken mij ook onzinnig. Mij lijkt dit niet de belangrijkste reden daar de uitwendige druk van het grondwater de inwendige compenceert. Belangrijker is de stevigheid van de buis daar herstellen eens ze onder de vijver doorloopt een moeilijke opdracht wordt.
Vandaar heb ik voor mijn gelijke in aanleg zijnde vijver gekozen voor drukbuizen. De drains 90 de skimmer 110, dit daar ik de drains met bolkraan en de skimmer met schuifkraan wil afsluiten. De bol zou betrouwbaarder zijn maar behoorlijk duurder. Voor vervangen van drainkraan moet de vijver wellicht leeg. Benevens de prijs ook voor 90mm gekozen om hogere stroomsnelheid te halen en minder kans op bezinksel. Trouwens met de 3 leidingen haal ik voor mijn gravity zeeffilter nog steeds meer dan de filter aansluiting van 110. Bij mooi weer gaat er eerstdaags de polyester in. Maar mooi weer dat was in april.
mvg, Patrick
Neem gewoon 110mm buis met een wanddikte van 3,2 mm, die kan zonder probleem tientalle meters waterkolom aan. Per meter waterkolom komt er 0,1 kg/cm² bij, dus op 1,5 meter diepte is dat 0,5 bar (=1kg/cm²) + 1 bar atmosferische druk is 1,5 bar. Dwz, als de buis bestand is tot 8 bar, dan kan je er 70 meter waterkolom op plaatsen.
Op elke buis staat tot welke druk ze geschikt is, dus...
Groetjes, Philip.
Philip64 wrote: Neem gewoon 110mm buis met een wanddikte van 3,2 mm, die kan zonder probleem tientalle meters waterkolom aan. Per meter waterkolom komt er 0,1 kg/cm² bij, dus op 1,5 meter diepte is dat 0,5 bar (=1kg/cm²) + 1 bar atmosferische druk is 1,5 bar. Dwz, als de buis bestand is tot 8 bar, dan kan je er 70 meter waterkolom op plaatsen.
Op elke buis staat tot welke druk ze geschikt is, dus...
Groetjes, Philip.
(=1kg/cm²) dwz 1kg/cm² = 1 bar