Hallo,
Op de site heb ik meerdere mensen gezien die hun water in hun moerasfilter pompen via een pvc buis ... als ik het goed heb begrepen zorgt dit er ook voor dat je het moeras zelf gemakkelijk kan reinigen door in die pvc buis een pomp te laten zaken en al het vuil eruit te pompen juist ?
Ik vroeg me ook af of die pvc buis gewoon op de bodem van de filter dient te liggen of moet die wat hoger liggen en zeker de bodem niet raken?
Dien ik ook drainagebuizen te installeren als ik met de grote pvcbuis werk?
Thx
Als ik het goed heb begrepen dan heb je voor de upflow twee opties om een goede verspreiding van het water in het filter te krijgen. Een kelder of dainagebuizen. Ze te zien maak je al gebruik van een kelder. Dan lijkt me dat de drainagebuizen niet meer nodig zijn.
Ik zou inderdaad werken met een kelder, maar de buis die uitgeeft op de kelder zelf dient die tot aan de bodem te gaan of leg ik die op het rooster?
Dan lijkt me dat de drainagebuizen niet meer nodig zijn
Dit ben ik ook van plan met de bouw van mijn koivijver met een inhoud van een 22m³.
Maar als je geen drainagebuis gebruikt hoe kan je het gefilterde water dan over de gehele plantenfilter verdelen.
Als je bijvoorbeeld de pompdarm achteraan in het filter laat uitkomen, heeft het voorste gedeelte toch niet veel nut denk ik.:confused:
Ik moet wel zeggen dat hij 1.2m op 2.4m is.
Dit is het schema.
1 Is het meerkamerfilter voor 20000 liter water met een vortex van +- 1 meter dia.
2 De oase pomp aquamax eco 16000
3 UVC lamp van 75 watt
4 Is de drainagebuis
5 Lava steen
6 Water naar de grote vijver
7 Ingang /aansluiting pomp op drainagebuis
8 Is het plantenfilter
De vortex is aangesloten op 2 drains van 110, die samenkomen op een T stuk van 110.
Weg van de minste weerstand denk ik. Als je een kelder toepast heeft het water de vrije ruimte en zal deze zich eerst daarin verspreiden en dan pas door het substraat omhoog gedrukt worden. Als ik naar jou schema kijk mudder dan wordt volgens mij het water direct in het substraat gepompt. Dan heb je inderdaad een drain nodig. Zelfde principe volgens mij. In de drain ondervind het water minder weerstand en zal deze eerst vullen voordat het water naar buiten wordt geperst door het substraat heen. Ik ga zelf voor de kelder denk ik. Ik heb het bij de uitvoer van m'n aquariumfilter al gemerkt dat de gaatjes dicht kunnen gaan zitten en dus meer onderhoud nodig heeft.
ik heb ook een plantenfilter en werk volgens downflowsysteem?kelderruimte gemaakt met rooster ,op die rooster worteldoek.in de hoek heb ik een uitsparing gemaakt in de rooster waardoor een pvcbuis (diam 30cm)gaat tot op de bodem.in die pvc buis heb ik gaten geboord (diam 20mm) rondom de buis en de hoogte van de kelderruimte;in die pvcbuis hangt mijn pomp hozelock 5500 en pompt zo het water vanuit mijn kelderruimte terug naar vijver.resultaat:glashelder water.
vijver 5x3mx1m waarvan 20% ik gebruik voor plantenfilter,scheiding gemaakt met stepox stapelstenen
Erik76;26136 wrote: Weg van de minste weerstand denk ik. Als je een kelder toepast heeft het water de vrije ruimte en zal deze zich eerst daarin verspreiden en dan pas door het substraat omhoog gedrukt worden. Als ik naar jou schema kijk mudder dan wordt volgens mij het water direct in het substraat gepompt. Dan heb je inderdaad een drain nodig. Zelfde principe volgens mij. In de drain ondervind het water minder weerstand en zal deze eerst vullen voordat het water naar buiten wordt geperst door het substraat heen. Ik ga zelf voor de kelder denk ik. Ik heb het bij de uitvoer van m'n aquariumfilter al gemerkt dat de gaatjes dicht kunnen gaan zitten en dus meer onderhoud nodig heeft.
Dan is het misschien beter om een kelder te maken zonder drainagebuis.
Maar wat zou ik als rooster nemen, welk metaal dan want ijzer roest.
En galvanisatie daar zitten volgens mijn ook schadelijke metalen in.
En het moet het gewicht aan kunnen van 2.9 m³ lava steen.
De bak wordt 1.2 x 2.4 meter en met kelder dan 1 m diep.
Ik zit zelf te denken aan een gegalvaniseerd rooster. Met filtratie en waterverversing lijkt het mij niet dat er zoveel metaal in het water komt dat dit een bedreiging gaat vormen. Er zijn ook andere opties. Kunststof roosters, geperforeerde plaatmaterialen. Deze hebben misschien wat extra ondersteuning nodig aangezien er een behoorlijk gewicht op rust.
Heb zelf wat zitten zoeken en rondbellen en heb plastieken roosters gevonden van 40x68 cm. Alles werkt perfect, juist wat meer ondersteunen op de bodem ...
Binnenkort zet ik hier wat fotos online zodat iedereen kan genieten :p
Ik ben nieuw op dit forum en ook beginnelind vijverliefhebber. Ben dus al direct geïnteresseerd in die roosters :-).
Ik wil ook een vijver aanleggen met een moerasfilter en ben op zoek naar de juiste techniscche informatie om de verbinding tussen vijver, pomp en moerasfilter te maken. Waar aanzuigen, waar plaats filter, hoe stroomt het water, enz.... . Ik zou het water via een watervalletje terug in de vijver willen laten lopen. Kunt U mij wat info geven aub ?
Alvast bedankt.
Ik ben ook een beginnenling ... heb gewoon een put gegraven (115x190) in mijn tuin op +-4m van mijn vijver, een soort bak gemaakt met piketten en houten planken zodat die ongeveer 80 cm diep is.
Daarin folie, hole betonblokken van 19x19x39 met daarop dan de roosters (komen van bij Holvoet in Hulste (www.holvoet.com); betonblokken wel zodanig gezet dat alle hoeken zeker ondersteund worden zodat die niet breken ... ze hebben ook inox roosters maar die kosten meer dan 100€ 't stuk en die plastieken slechts 10,20 € 't stuk.
Daarop dan iets dikkere vijversubstraat (+-10 cm) en daarboven lavasteentjes (ben nu aan deze stadia). Ik heb dikkerer substraat onderaan moeten leggen omdat tuincentrum in mijn buurt enkel lava verkocht die kleiner zijn dan de openingen in de roosters.
Zoals ik daarboven zei ... binnenkort fotos van de werken 🙂
Greetz; en hopelijk helpt dit je een beetje 🙂
Bedankt voor je antwoord en de info.
Nog een vraagje, waar zit je pomp en ga je water van onder naar boven door de moerasfilter sturen ?
Bedankt.
Alles komt via een buis in de filter, dan gaat het van onderen naar boven om zo weer uit de filter te komen en naar de vijver te gaan.
Hier zijn de fotos 🙂
Links -> Rechts
Foto 1: De bak zelf .. gedeeltelijk inde grond / gedeeltelijk bovengronds
Foto 2: Bijna kompleet gevulde bak met de buis en de aansluiting voor de pomp (zwart uitsteeksel)
Foto 3: Hier zie je de roosters, betonblokken te ondersteuning en de buis zelf (rooster weggesneden in de buis zelf, zodat pomp tot de bodem kan)
Foto 4: Bak met rooster en buis rechts
Foto 5: Bak met rooster en buis links
Tiggy, wanneer je wat meer foto's hebt, ook van de afwerking, en de filter in aktie, dan heb ik (en waarschijnlijk vele anderen) dikke interesse !!!
Ook zou ik graag weten in welke periode van het jaar je deze filter hebt aangelegd, en hoe je het water terug in de vijver laat lopen ?
Komt voor mekaar; als het morgen niet teveel regent neem ik een paar foto's 🙂
Ik moet zeggen dat na een week de filter in gang te hebben gezet mijn water al klaarhelder is; nu juits last sinds paar dagen van draadalgen; morgen product halen 🙂
Greetz
Dus toch nog last van draadalgen, ook al gaat je water door een plantenfilter ? Ik dacht dat door een plantenfilter alle algenproblemen gingen opgelost geraken ? Ik ben nog wel een beginneling, dus, don't shoot me...:p
Ik zou het zelf ook niet weten 🙂 Ik heb het gedaan om mijn water helder te krijgen .. filter draait hier maar pas kleine maand ...
Hier zijn dan de fotos 🙂 Niet op kleur water letten want ik heb er paar uurtjes voor de fotos product in gedaan tegen de algen en ook een bacterie kuur. Water wordt op dit moment ook bijgevult ... ik moet ergens met een lek zitten in het oude gedeelte van de vijver ...
Links -> rechts
Foto 1: De filterbak zelf met planten ... moet wel nog afgewerkt worden met een boord in bankirai (plank ligt erop :p). Waarschijnlijk ga ik later nog wat waterlelies bijplanten.
Foto 2: Overloop; water van de filterbak zelf gaat via waterval in deze bak
Foto 3: Vanuit die bak loopt het water (eenmaal op bepaalde hoogte) over in een beekje die uitkomt in de vijver
Foto 4: Einde van de beek; water valt via kleine waterval (?) in de vijver
Foto 5: Ziehier het bijna afgewerkte resultaat; vandaag de bankirai langs de beek gezet en links wat planten geplant.
Klasse Tiggy, mooi gedaan !
Tiggy, we zijn nu enkele maanden verder, nog nieuws omtrent de filtering, loopt alles naar wens ? En mag ik u nog vragen welk filtermateriaal u gebruikt hebt, en welk percentage in de filter zit? Ik hoor van sommigen 2/3 gletsjersubstraat, en 1/3 vijversubstraat, terwijl anderen het meer hebben voor lava. Ook zou ik graag weten, van mensen die al langer een plantenfilter hebben, hoelang het filtermateriaal en de filter zelf meegaan ? Raakt het filtermateriaal niet verzadigd na een tijdje ? Hoe maar info hoe liever, en bij voorbaat dank !!;)
Hallo,
Ik heb onderaan een laag groetere stenen gelegd (vijversubstraat volgens de winkel waar ze van komen) daarbovenop heb ik al de rest gevuld met lavasteentjes. Dit alles tot +- 5 cm van de bovenkant.
Ik was verplicht een laag groetere stenen te leggen omdat de lava door de roosters ging vallen (winkel in mijn buurt had geen grotere stenen)
Alles lijkt perfect te werken; juist dat ik vandaag gemerkt heb dat mijn water bruin en troebel is (ook bruin laagje in de filter zelf); maar dat zal wel liggen aan de 12 (4 volwassenen en 8 jongen - bijna volwassen) eenden.
Enig idee wat ik kan doen aan dat bruinachtig water (behalve eend eten dan :p)
Ik verkoop mijn jongen btw; in geval iemand er wil 🙂
Hallo,
Ik heb onderaan een laag groetere stenen gelegd (vijversubstraat volgens de winkel waar ze van komen) daarbovenop heb ik al de rest gevuld met lavasteentjes. Dit alles tot +- 5 cm van de bovenkant.
Welke beplanting gebruik je om je plantenfilter te vullen ?
Ik was verplicht een laag groetere stenen te leggen omdat de lava door de roosters ging vallen (winkel in mijn buurt had geen grotere stenen)
Waren filtermatten of filterroosters geen optie geweest ? Ik zeg dit enkel omdat de "patron" van de vijverwinkel waar ik ga, mij dit aangeraden heeft, sterk, kleine mazen, en daarom geschikt om lava, of substraat tegen te houden. Iets in deze trand;
http://www.koivrienden.be/phpBB/viewtopic.php?p=11377&sid=bf08b949f40b61a93237ea8526d583ed
Alles lijkt perfect te werken; juist dat ik vandaag gemerkt heb dat mijn water bruin en troebel is (ook bruin laagje in de filter zelf); maar dat zal wel liggen aan de 12 (4 volwassenen en 8 jongen - bijna volwassen) eenden.
Ik weet het niet zeker, ben nog maar een leek, maar ik vrees dat eenden je vijver om zeep gaan helpen, ze vroeten, woelen, de uitwerpselen zijn imho vergif voor je vissen, en ik denk ook dat je filter deze mest moeilijk gaat verteren.
Enig idee wat ik kan doen aan dat bruinachtig water (behalve eend eten dan :p)
Tja, de oorzaak van het bruine water denk ik te kennen, de oplossing...:rolleyes:
Ik verkoop mijn jongen btw; in geval iemand er wil 🙂
Hoi idereen,
Eerst mezelf ff voorstellen: Ik ben Danny, woon in Zeeland en ben ook wat jaartjes met de vijver in de weer.
We hebben sinds 5 weken een moerasfilter aangelegd. Het water wordt vanuit de vijver ( 72m3 inhoud) naar het moeras gepompt middels een vuilwaterpomp ( masterpomp 8000).
De inhoud van de grindbak is 4.5m3. Hij is ongeveer 50 cm diep en ligt ca 20 cm boven het vijveroppervlak. Hij stroomt via een kleiner moersfilter ( die we vroeger hadden) terug de vijver in.
We hebben het een en ander beplant met lissen en andere moerasplanten.
Alles circuleert nu al 5 weken. Alleen mijn water wordt toch niet echt helder......
Wel transaranter. Ik kan nu ca 20 a 25 cn diep de vissen zien. Maar echt zo helder als vroeger heb ik hem nog niet gezien.
Heeft het een en ander gewoon z'n tijd nodig? ( plantenwortels die zich moeten vestigen, bacteriegroei etc etc..). Zijn er mensen met soortgelijke ervaringen?
Grtz. Danny
Tiggy;26190 wrote: Alles komt via een buis in de filter, dan gaat het van onderen naar boven om zo weer uit de filter te komen en naar de vijver te gaan.
Hier zijn de fotos 🙂
Links -> Rechts
Foto 1: De bak zelf .. gedeeltelijk inde grond / gedeeltelijk bovengronds
Foto 2: Bijna kompleet gevulde bak met de buis en de aansluiting voor de pomp (zwart uitsteeksel)
Foto 3: Hier zie je de roosters, betonblokken te ondersteuning en de buis zelf (rooster weggesneden in de buis zelf, zodat pomp tot de bodem kan)
Foto 4: Bak met rooster en buis rechts
Foto 5: Bak met rooster en buis links
Hoi Tiggy,
het ziet er goed uit! Ik begin binnenkort met het inrichten van mijn plantenfilter.
Ik heb enkele vragen:
- Hoe is de buis op het rooster bevestigd?
- Hoe is de aansluiting voor de pomp op de buis gemaakt?
- Waar heb je de buis en het rooster vandaan?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Ivo van Mulken
Urmond
heb voor mijn filter (nog in opbouw) gebruik gemaakt van plastieken pallets die op betonblokken liggen zie foto