The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Vortex

2 Posts
2 Users
0 Likes
2,860 Views
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
Topic starter  

Ik ben van plan zelf een vortex te maken en ik zie overal minimumdiameter 80cm staan en daarbij een debit van 6000 liter per uur.
De vortex zou in gravity osptelling staan, hoe weet ik dan hoeveel liter per uur er doorkomt want ik werk dan zonder pomp?


   
Quote
De Rie
(@de-rie)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 370
 

EEn vortex van 80 cm met een debiet van 6000 l is echt te klein. Er gaat nog heel wat vuil naar de biologische filter gaan.
Wij hebben op de binnenvijver een vortex van 80 cm staan en trekken er ongeveer 4000L/u door en hebben om het vuil tegen te houden al een mat op de vortex moeten plaatsen.

Als het mogelijk is maak de vortex dan minimum 1m , zelfs nog groter. Hoe trager het water in de vortex ronddraait hoe meer tijd het vuil krijgt om te bezinken

Het debiet dat door de vortex gaat is hetzelfde als het debiet dat je pomp verplaatst. Dit debiet kan je meten door een plastiek zak over je uitlaat van de pomp te plaatsen en de pomp 10 sec te laten werken. Meet nu de hoeveelheid water in de zak en vermenigvuldig dat met 360 en je hebt je aantal L/u


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.