The Pond Library

Vraag en Antwoord

Voorfilter - Zweefv...
 
Notifications
Clear all
Voorfilter - Zweefvuil?

5 Posts
3 Users
0 Likes
6,388 Views
mcasteels
(@mcasteels)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Beste mensen, graag had ik wat hulp gekregen. Eerst een beetje informatie:

Ik heb verleden jaar mijn vijver opnieuw laten aanleggen en ik krijg hem sindsdien niet meer glashelder. Tot op een diepte van 1 meter geen probleem, maar de bodem kan ik amper zien (ik kan amper mijn bodemdrain zien liggen)

Ik heb naar wat ik hier allemaal gelezen heb een bijzondere setup. Laten aanleggen door een specialist welke failliet is gegaan.:( En voerdien ook niet echt geluk gehad met de setup.

Een beetje informatie hoe het zover is gekomen.
Eerst zelf een vijver aangelegd met folie (gewoon put gegraven en folie erin) en een vijverpomp van Oase naar een filterset bestaande uit 2* Biotec 10.1. en een UV Bitron 55C op aanraden van een vijverwinkel-tuincentra.
De filters staan 10 meter verder achter mijn tuinhuis omdat ik die filters niet naast de vijver wilde (ik had toen nog nooit gehoord van een gravity systeem!)

Nadien Koi's beginnen plaatsen. Volgens de Koiverkoper waren de filters niet goed genoeg voor het houden van koi's en liet ik die vervangen door een 3 kamerfilter. TRS/MODEL 101 "BIG"/UPFLOW/PROFESSIONAL (voor KOI vijvers tot 32.000 Liter). In elke kamer zitten er Japanse matten. De vijver was glashelder en die filter is er gekomen omdat ik uiteindelijk de vijver wilde veranderen.

Vijvercapaciteit koi: 32.000
Vijvercapaciteit andere: 64.000
Pompcapaciteit: 25.000
Slibaflaat: 110 mm
Afmetingen: 190x69x86

Vervolgens vond ik het tijd om mijn geklungel met folie te laten vervangen en ging die koiwinkel mijn vijver opnieuw strak aanleggen (en niet zoals ik een putje graven en folie erin). Ik wilde de pomp weg en er werd een systeem gemaakt met bodemdrain naar een klein vat naast de vijver waar de pomp in steekt. Hiervoor is toen gekozen omdat ik geen plek had om met gravity te werken en alles voorzien was op een pompgevoed system dat goed werkte. De vijver is bekleed met polyester.
Het volume is van een goede 15.000 liter naar +/-22.000 liter gegroeid. Maar ik krijg hem sindsdien niet "proper".

Ik heb de indruk dat ik veel zweefvuil (algen?) in de vijver heb sinds ik deze heb laten verbouwen. Ik heb 12 Koi's van 30-50cm en een Steur van 1 meter

In de eerste kamer ligt altijd een hoop groen slijm op de matten. Kamer drie is meestal proper. Ik reinig enkel de eerste kamer door het water af te laten en de matten te schudden. Kamer 2 laat ik af en toe leeglopen om zo het vuil op de bodem te verwijderen (idem met 3).

Nu heb ik overal al gelezen dat je een voorfilter moet hebben welke ik dus ontbreek. Volgens mij 1 van de boosdoeners dat ik niet genoeg vuil kan verwijderen (en UV misschien niet sterk genoeg).

Welk systeem zou het beste te integreren zijn in mijn bestaande setup? Het moet dus pompgevoed zijn en tussend e UV en bestaande filter komen.

Een Vortex en de ingang veranderen van 110 naar 50 en pomp gevoed laten werken? Maar sluit ik de vortex dan op een 50mm buis naar mijn filter of moet ik mijn filter aanpassen om op 110 te gaan werken, wat ik liever niet doe natuurlijk. Maar kan een 50mm buis genoeg debiet leveren?

Een Zeef? Ik had gedacht aan een Ultrasieve III maar deze is ook voor gravity bedoeld. en dus hetzelfde aanluitprobleem.

UV lamp vergroten van 55Watt naar 75Watt (of 110) of een extra UV achter de Bitron plaatsen?


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Uw bodemdrain is in staat om veel vuil van de bodem weg te halen. Dat komt terecht in uw vat.
Eigenlijk zou dat een soort van bezinkkamer moeten zijn maar dat is het niet. Waarom niet? Je hebt een heel zware pomp en die zuigt het vuil gewoon mee het filter in. Afhankelijk van de soort pomp zal deze het vuil nog eens goed malen met alle gevolgen vandien. Het vat is wellicht ook te klein. Te veel turbulentie.

Je zou een vortex kunnen plaatsen en je zou die in deze situatie naar een 50mm mogen reduceren.Waarom? Bodemdrain is er niet rechtstreeks op aangesloten, je werkt met een tussensysteem 'vat) en de slang of buis op uw pomp die het water van het vat naar het filter stuurt is ook geen 110mm maar wellicht een 50mm of 40mm.

Wat ook kan is je vat vervangen door een vortex. Vortex aansluiten op de bodemdrain en daarachter de pomp die het water verder het filter voedt.

Je huidige uv lamp zou voldoende moeten zijn.


   
ReplyQuote
mcasteels
(@mcasteels)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hartelijk dank voor je antwoord

Het tussenvat is inderdaad klein de reden is ook te zoeken omdat ik geen plek meer had om een groter vat te steken (het is amper groter dan de pomp) zonder mijn terras en heel de tuin te verbouwen. De pomp kan het vuil aan en zal zoals u vermeld alles nog kleiner malen.

De slang op de pomp is een 50mm.
Maar ik dacht dat als ik de uitgang van de vortex (naar de filter) op 50 zou brengen ipv de standaard 110 (of 100) dat de Vortex of zeef niet genoeg water kon wegkrijgen en uiteindelijk zou overlopen door de druk van de pomp

Ik twijfel nog altijd tussen een Vortex (vb Sansai 700) of een zeef (UltraSieve III). Maar kan je een zeef ook pompgevoed plaatsen of gaat dit enkel met de Cetus?


   
ReplyQuote
Gis
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 52
 

je kan een zeef pompgevoed plaatsen maar dan moet hij wel hoger dan het filter daarom heb ik ook mijn keus vortex gedaan dat werkt heel goed met de pomp alleen heb je meer water verbruik als je zuiver maakt en dat is bijna dagelijks in de zomer mijn filter is zo de pomp ligt in de vijver van de pomp naar de uv lamp naar de vortex vijfkamer filter die opzijn beurt weer overloopt naar de planten bak die dan weer overloopt in de vijver de toevoer leiding is ook 50 maar de uitgang van de vortex naar het filter is 90 als je teveel tegen druk maakt gaat hij overlopen Grtz


   
ReplyQuote
mcasteels
(@mcasteels)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Voor jullie informatie.

Ik heb een zeef gemonteerd en het is ongelooflijk hoeveel vuil ik eruit heb gehaald.

Ik heb de Compact Sieve II genomen. Pomp gevoed en kan 15000 liter aan en een zeef van 250µ. Reiniging is simpel en geen water verlies.:)


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.