Hallo,
Ik heb een kleine 2 jaar geleden een moerasfilter bij mijn vijver gezet met upflow systeem als ik me niet vergis. Het water wordt via een pomp in de vijver in een buis in de filter gepompt om zo door het substraat naar boven te komen en zo terug naar de vijver te gaan via kleine beek met waterval.
Nadeel hier van is dat alle vuil onderaan de filter komt te liggen en om te voorkomen dat alles te snel dichtslibt door bladeren enzo zou ik graag voorfilter bouwen.
Mijn vraag hieromtrent is nu of ik gewoon een bak kan zetten voor mijn moerasfiler met daarin borstels (voorfilter komt er vooral om balderen eruit te filteren daar ik veel bomen rond de vijver heb). Ik wou namelijk mijn water in een soort ton doen lopen met daarin de bak met borstels en die ton dan aansluiten op de bestaande moerasfilter; MAAR zal mijn upflow filter dan nog werken of niet? Heb ik eigenlijk druk nodig om het water door te steentjes te jagen of zal dit ook gebeuren als ik die bak gewoon hoger plaats dan de invoer in de filter?
Hopelijk is mijn vraag duidelijk genoeg; indien nodig kan ik tekening maken lol 🙂
PS hier zie je de moerasfilter
Hoi,
Misschien moet je gewoon dit filtersysteem behouden en extra een skimmer plaatsen, wel even kijken in welke hoek of omgeving het meeste vuil bij elkaar drijft. Bladeren blijven toch een tijdje drijven voor ze zinken.
Grtzs Patrick
Moi,
een skimmer is een uitkomst voor mensen met veel oppervlaktevuil. Je filter is er echter wel om gespoeld te worden, daar kom je niet onderuit. Dus ook de bladeren die erin zitten moeten eruit gespoeld worden.
Hokie
Nu pompt je vijverpomp het water vanuit het filter rechtstreeks onderin de plantefilter. Dus vijverpomp > bodem plantenfilter
Je zou er een ton willen tussen plaatsen als voorfilter. Dus
vijverpomp > ton met invoer bovenin, uitvoer onderin > bodem plantenfilter.
Ik vermoed dat dit in de praktijk niet zo makkelijk is. Ik heb er nu zelf geen ervaring mee. Je upflow systeem zal wel blijven werken maar ik vrees voor het volgende.
Een plantenfilter is altijd een traag filtersysteem ( veel weerstand door de steentjes) Als je vijverpomp rechtstreeks verbonden is met je plantenfilter dan zal je pomp zich automatisch inhouden en zal de druk automatisch verminderen. Geen probleem.
Als je nu er een ton gaat tussenplaatsen dan zal je vijverpomp aan de volle 100% zijn water in de ton pompen, het water gaat dan vanuit de ton naar de bodemfilter van de plantenfilter en botst daar ineens op een grote weerstand van de steentjes.
Water zoekt zich altijd een uitweg, en waar is de uitweg. Juist ja bovenaan de ton. Deze zal volgens mij constant overlopen.
Je zou in ieder geval al een zo groot mogelijke uitvoer moeten hebben.
Met plantenfilters die op een gravitysysteem werken zou je dit probleem niet hebben.
Bodemdrain vijverbodem > ton die niet boven de vijver staat maar gelijk met waterniveau > bodem plantenfilter > vijverpomp bovenaan plantenfilter. > terug naar vijver.
Hier staat de pomp aan het eind van de keten en zuigt het water uit de plantenfilter.
Met jouw systeem staat de pomp aan het begin van de keten en perst het water in de plantenfilter. Nu is dat een gesloten systeem (vijverpomp met darm naar bodem plantenfilter) De druk wordt bepaald door de weerstand.
Als je er nu een ton tussenplaatst heb je geen gesloten systeem meer maar krijg je een open systeem (boven de ton kan het water weg) Pomp perst water volle kracht, geen weerstand in de ton. Ineens wel weerstand in de plantenfilter en waterpeil stijgt in de ton omdat de pomp geen weerstand ondervind in een open systeem.
Phew wat een uitleg.
Ik hoop dat het begrijpelijk is.
Bedankt voor de antwoorden; ik zal maar bij mijn huidige situatie blijven veronderstel ik; de uitleg van Webmaster lijkt me inderdaad best logisch; had beter bij de bouw van de moerasfilter gedacht aan een voorfilter 😐
Ik heb ergens gelezen over een soort drukfilter van oase of zo ... kan verkeerd zijn; die zou werken met sponsen en gemakkelijk te reinigen zijn met een hendel; zou dit een oplossing zijn? Op de filmpjes die ik zag, zag ik enkel vuil water weglopen; ik denk dus niet dat dit echt een oplossing is voor mijn probleem.
Ook heb ik in winkel s zo van die filtertonnen gezien; is dit geen oplossing voor mijn "druk" probleem?
Mijn probleem is niet het uitkuisen van de filter; maar de periode te verlengen voor ik die moet uitkuisen ... een treurwilg aan de vijverzijde is goed voor dagelijks heel wat blaadjes 😐
Misschien is een vaste skimmer misschien wel de oplossing; maar dan heb ik nog een extra pomp nodig lol; Ik heb zo n ronddrijvende skimmer maar heb er niet zo'n goed resultaat mee; niet tevreden eigenlijk. Veel geld voor niets 😐 Kan ook aan mijn eendjes liggen natuurlijk (alle die van mijn vrouw :p)
Als iemand m wil overkopen ... Meer info over de skimmer: http://pondshop.cms4u.be/product_info.php?cPath=45_134_137&products_id=296614&osCsid=c0c6ddc26a1c4346d88a5bbc8e11de71 (gekocht voor 140,00 euro) Geinteresseerd PM 🙂
Moi,
drukfilters heb ik mijn eigen mening over, mooi systeem voor vijvers die GEEN grote vervuiling hebben. Voor een koivijver absoluut niet aan te raden, voor alleen een vijver met bv goudvis en shubunkin, gaat het nog. Principe is mooi, werkt ook wel, maar indien men dagelijks veel verontreiniging heeft, geen aanrader.
Indien je de bladeren wilt verwijderen, gewoon een wandskimmer installeren. Is veel goedkoper dan een drijvende skimmer. Jammer genoeg moet je wel een pomp kopen, alleen hoef je niet zo'n dure te kopen, aangezien hij eiegnlijk alleen water moet verpompen zonder vervuiling.
Hokie
Ik deel dezelfde mening als Hokie
Zal dan es kijken voor een vaste skimmer (zo een op voet) wand is onmogelijk daar het om uitgegraven vijver gaat met folie 🙂
Ik verkoop dus ook mijn drijvende skimmer; moest iemand interesse hebben ...
Thx allemaal 🙂