The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen




vijververwarming

 

(@guidogielen)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

Beste Vijverliefhebbers,

Graag zou ik op onze Vis-en plantenvijver een systeem willen plaatsen om het vijverwater in de winter op een bepaalde temperatuur te houden bvb 8graden.
Op Nederlandse koi site's kan je daar wel het een en ander over lezen,Wie heeft er ervaring met vijververwarming en wat is de beste manier om uw vijverwater op temperatuur te houden ? Bestaan er toestellen in de handel om een vijver van 17000liter te verwarmen? Wat is de kostprijs van zulke toestellen en wat gaat ons dit kosten bvb aan stroom om een hele Winter het water op dezelfde temperatuur te houden.
Onze vijver word gezuiverd door een zelfgebouwd filter met een inhoud van 3000liter telkens opgebouwd met lavasteen en vijversubstraat.De filterinstallatie draait het hele jaar door.
Indien de vijver zou verwarmd kunnen worden gaan er volgens mij nog minder bacteriën verloren,en de vissen zullen er ook niet slechter van worden volgens mijn bescheiden mening.

Mvg Guido uit Balen


   
Citeren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

laat de natuur zijn gang gaan zou ik zeggen, de winter is ook de natuurlijke doder van schadelijke bacteriën.

een manier om de vijver te verwarmen is via een cv ketel en cv warmtewisselaar. Met een elektrische warmer is het niet mogelijk, ik ben het ook even van plan geweest, maar heb het plan al gouw laten varen en de eletriciteitskosten swingen ook de pan uit. Met de cv ketel dus, het beste is nog met een aparte cd ketel eventueel tweedehands 🙂

groetjes


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

hou gewoon de vijver ijsvrij en alles komt heus wel in orde tenzij je vijver overal maar 20 cm diep is natuurlijk 😀


   
BeantwoordenCiteren
(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

hoe kan je nu verantwoorden dat je een vijver gaat "verwarmen", terwijl de helft van de wereldbevolking ofwel kou aan het lijden is (geen geld voor deftige woning en brandstof) of verzuipt tgv de Climate Change (en dus CO2-uitstoot die je zou produceren om een paar visjes te verzorgen). Ethisch én ecologisch gezien onverantwoordelijk. Als je warmwater wil, moet je maar een aquarium aankopen; wil je een vijver in de tuin moet je de natuur erbij nemen !
Het enige dat je wél kan doen is een zonnelicht-installatie voorzien :
* goedkoop : leg onder je grasmat een waterslang (enkele honderden meter), met een klein pompje om het water te laten circuleren (of op de vijverpomp natuurlijk)
* economisch verantwoord : een systeem zoals de SWIM (zie www.izen.be), dat een aantal graden verschil zal maken (opletten in de zomer, afkoppelen en afleiden naar vb je zwembad!)
* duur maar ecologisch verantwoord : warmtepomp (met grondwater of lucht).
Succes en hou het milieuvriendelijk !


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

mja, voor alles wat men doet is er geen verantwoording nodig he. Mensen die kou leiden: "survival of the fittest" zou ik zeggen.

en de "climate change" is ook een natuurlijk fenomeen, dus laat de natuur haar gang maar gaan. De dinos zijn indertijd ook niet gestorven van een lentezonnetje he. Ijstijden wisselen af met warme perioden he, zo is het altijd geweest en zo zal het altijd gaan, met of zonder mens.


   
BeantwoordenCiteren
(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

99,9 % van de klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de mens de belangrijkste bijdrage levert aan de klimaatopwarming. Ze zijn allemaal verenigd in het IPPC dat werkt onder vlag van de Verenigde Naties.
Survival of the fittest ? Ok, als iedereen dezelfde kansen zou krijgen. Maar die leuze gaat dan zeker op voor uw gedegeneerde vissen hé.


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

natuurlijk dat de mens de belangrijkste bijdrage geeft, bij mijn weten behoord den mens ook tot de natuur. Dus laat de natuur zijn gang maar gaan. Ik heb er geen last van.

In het leven krijgt nu eenmaal niet iedereen dezelfde kansen, het leven is nu niet eerlijk = survival of the fittest. En als onze vissen nu eenmaal het geluk hebben koi te zijn en in de handen vallen van mensen die daar alles willen voor doen hebben zij meer geluk da een grondelke in de sloot.


   
BeantwoordenCiteren
(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

Laat ons wel wezen : wij hopen dat u gespaard blijft van het noodlot en 100 wordt ! Ik gun dat elk wezen op aarde, u blijkbaar niet. "Da grondelke in de sloot", tja... uit heel veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het behoud van de biodiversiteit van cruciaal belang is voor de mens. Het uitsterven van een eenvoudige slak in een Afrikaans meer draagt in grote mate bij tot het ineenklappen van het ecosysteem met hongersnood tot gevolg. Het importeren van vreemde soorten heeft ook al tot gigantische schade geleid (huismussen en konijnen in Australië, waternavel in lage landen, bospest, enz...). Misschien trek je u niks aan van biodiversiteit, als uw kois en uzelf het maar goed hebben. En geen last van klimaatswijziging ? Uw verzekeraar daarentegen als eens aangesproken over dit onderwerp ? Uw dak nog niet beschadigd, nog geen ondergelopen huis gehad, .... De mondiale verzekeraars zijn op dit moment de belangrijkste voorvechters van kyoto !


   
BeantwoordenCiteren
(@guidogielen)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

Amaai zo'n hoop tam tam op dit forum en dat voor een vraag die ik stel om eventueel een verwarming aan te brengen.ieder doet toch met zijn portemonée wat hij wil zeker.Misshien mijn vraag beter op een ander forum plaatsen waar ik wel een deftig antwoord krijg i.p.v op dit forum

Guido


   
BeantwoordenCiteren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 288
 

Niet alle meningen zijn hetzelfde guidogielen zou gaat het ook in de regering eraan toe 🙂

Maar ergens vraag ik me dan af of waarom men het op de markt heeft gebracht om de vijver in de winter een andere temperatuur wil geven.
De vissen bereiden zichzelf er al op voor om reserves aan te maken om de winter door te komen, en doet de natuur zijn werk. De vissen zullen een veel beter afweer systeem hebben dan dat het water verwarmd wordt denk ik.
In de zomer wanneer er een hitte golf is wordt het water toch ook niet gekoeld door de ijskast om ervoor te zorgen dat die niet te hoog is maar onder een bepaalde temperatuur blijft.

Iedereen doet wat hij wil en niet kan laten, maar ik zie het nut er niet van in, enkel een hoge rekening op de elektriciteit. Tevens zal het niet in dank afgenomen worden door de vissen.


   
BeantwoordenCiteren
 ldp
(@ldp)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

hallo allen,

m'n visie over verwarming is de volgende: wanneer ik zou verwarmen, dan in de zomer. Hoe: met eenvoudige pomp en een systeem waar vijverwater doorstroomt.
Enkel een investeringskost, geen energiekost (behalve verbruik van pompje).
Waarom verwarmen in de zomer en niet in de winter: de koi hebben hun rustperiode nodig in de winter. Wanneer men de vijver plus filter oordeelkundig isoleert kan er geen probleem ontstaan. Waarom wel in de zomer: gedurende de afgelopen zomer was de gemiddelde temperatuur in m'n vijver ongeveer 20°C. Ik vind dit niet voldoende. Ik hoop in de toekomst met gratis zonverwarming dit op te krikken naar 22 - 24 °C. De koi zitten dan onder optimale temperatuur, hun metabolisme werkt voor 100%, groeien goed, en slaan dan vele reserves op voor de winter.
Wanneer men koi of andere dieren forceert door temperatuurs- of lichtbeheersing, dan keert zich dat op termijn. De koi zullen minder weerstand hebben. Beter is in te spelen op parameters in het juiste seizoen.

En zoals eerder gemeld: niet iedereen zal m'n mening delen maar dit hoeft ook niet. Iedereen beleeft z'n hobby op zijn manier.

mvg,

lieven.


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

optiplex wrote: Laat ons wel wezen : wij hopen dat u gespaard blijft van het noodlot en 100 wordt ! Ik gun dat elk wezen op aarde, u blijkbaar niet.

Uw verzekeraar daarentegen als eens aangesproken over dit onderwerp ? Uw dak nog niet beschadigd, nog geen ondergelopen huis gehad, .... De mondiale verzekeraars zijn op dit moment de belangrijkste voorvechters van kyoto !

ik hoef heus geen 100 te worden in tegendeel, ik zou het heus niet erg vinden moesten ze mij vertellen dat ik maar een maand meer te leven hebben. Ik ben hoegenaamd geen fatalist, en ik geniet van het leven iedere dag. Maar de dood is nu eenmaal onderdeel van het leven.

idem ditto met de verzekeraars, mijn huis heeft ook al onder water gestaan, das het leven. Tis niet altijd rozengeur en maneschijn int leven. Dat de premies hoger worden is dan ook maar normaal. Als je dit niet kan aanvaarden wordt het leven maar een zure bedoening om kauwen.

Ik geniet van alle dagen dat ik hier ben, met m'n visjes, met men vrienden, met m'n familie, met men vriendin. Al het morgen gedaan is, het zei zo, tis teken dat god het zo gewild heeft


   
BeantwoordenCiteren
(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

Tja, misschien heeft uw God ook de seizoenen uitgevonden, en is het maar evident dat de vissen in de winter het wat kalmer aandoen hé...


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

ge hebt iets gemist denk ik, want ik verwarm m'n vijver niet.

voor mensen die het kunnen betalen heeft god dan ook idd manier uitgevonden om de vijver te verwarmen


   
BeantwoordenCiteren
 ldp
(@ldp)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

okee optiplex en pietje,

blij dat god jullie terug verzoend heeft 🙂

back on topic: wie heeft er nog ideeën over betaalbaar verwarmen ...

mvg,

lieven.


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

jaja natuurlijk ik respecteer zijn mening, ik hoop hij de mijne ook.

om nog ideeën over betaalbaar verwarmen ... te geven:

ik heb es op een forum gelezen , ben vergeten hetwelk, dat iemand een buizennetwerk onder een composthoop had gemaakt en daar met een pomp zijn water doorstuurde, in de winter was het binnenin de compast hoop constant 33 graden en door het lange contact van het water met de verwamrde buizen warmde het op 😉

goed he en het werkt


   
BeantwoordenCiteren
(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

Sorry, maar kijk eens naar SWIM van www.izen.be
succes


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

dat systeem met composthoop zal toch goedkoper uitvallen dan een systeem met zonne-energie. En het is zo waar nog milieuvriendelijker


   
BeantwoordenCiteren
(@rogers)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 15
 

Heel interessant, maar alles zal toch afhangen van de hoeveelheid water dat moet opgewarmd worden, reken maar op een groot aantal meters buizen per kubieke meter te verwarmen water. Ik heb indertijd nog warmtepompen geplaatst, de zogezegde grond-water ook, en ik kan je garanderen dat ik vele meters buizen geplaatst heb om alleen maar een warmwaterboiler op +- 40° te krijgen. En hier spreek ik dan wel van professionele systemen.
Groetjes
Roger


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

mss is een vijver met vloer en wandverwarming nog een idee 😀


   
BeantwoordenCiteren
(@berts)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 211
 

misschien een houtkachel met warmtewisselaar of een mestbelt in de tuin en deze warmte gebruiken voor het verwarmen van de vijver.

Zelf verwarm ik mijn vijver niet maar ik overdek hem met polycarbonaat platen.
Het vijverwater blijft dan constanter qua temperatuur... wat natuurlijk ook weer beter voor de vissen is dan schommelende watertemperaturen.

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

In het comité Jean Pain heeft men een composthoop die warmte genereert. INderdaad gratis, je legt er wat buizen in en de verbinding composthoop/vijver met geïsoleerde buizen. Opgelet in het hartje van een (goede) composthoop heersen temperaturen tussen 40 en zelfs 70 ° C
Gewoon buizen onder het gazon helpt ook, kan je doen als je een nieuw grasplein aanlegt natuurlijk, anders is het nogal drastisch.


   
BeantwoordenCiteren
 ldp
(@ldp)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

hallo ,

het begint los te lopen...

Buizen onder het gazon is een innovatief idee, als je je tuin nog moet inrichten of heraanleggen (zoals bij mij ...)
Doch om te kunnen werken zou de grondtemperatuur toch hoger moeten zijn dan de vijvertemperatuur.
Ik kan me voorstellen dat dit in de zomer niet mogelijk is. Immers de vijveroppervlakte neemt veel zoninvloed op.
Misschien dat het in de winter wel zou helpen. De vraag die moeilijk te beantwoorden is: wat zou de grondtemperatuur zijn op pakweg -50cm tijdens een doordeweekse winter?

mvg,

lieven


   
BeantwoordenCiteren
(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
 

-50 cm is te diep, moet net onder wortellaag gazon liggen. Het is de zonnestraling die ervoor zorgt dat het water in de buis opwarmt; er is geen temperatuursverschil bodem-lucht dat je kan benutten (zoals met wkk warmtepomp ofte een omgekeerde koelkast).
Daarom dat het systeem ook niet zal werken als het bewolkt is, meer zelfs, je loopt het risico op bevriezing dan. De SWIM van Izen (er zijn nog systemen hoor, maar deze ken ik van bij familie en vrienden) is een prachtoplossing, waarbij gewone zwarte platen op een kleine oppervlakte het jobke waarmaken, en dit zonder glycol enzo. Maar nogmaals : eigenlijk heeft uw vijver de winter nodig hoor (uw vissen incluis), zodat een SWIM eerder geschikt is om hoge temp te halen in de zomer (zie andere post hierboven)


   
BeantwoordenCiteren
 ldp
(@ldp)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

hallo,

ik wil dieper ingaan op de materie. Ik zeg m'n ongezouten mening.
Ik ben gevoelsmatig ervan overtuigd dat een leidingsysteem vlak onder het gras niets helpt. Ik heb onderzoek gedaan en vanaf -120 cm kan men spreken over een gegarandeerde temperatuur van ongeveer 7 a 8 C°. In de winter dus.
En in de zomer stel ik dat leidingen onder gras geen fluit helpen tot de temperatuursbijdrage. Puur gevoelsmatig, zonder wetenschappelijke inbreng.
En waarom altijd reclame rond swim? Ik heb de vertegenwoordiger op de bisbeurs gesproken over verwarming. Verwarming betreft zwembaden.

Ik ben niet overtuigd van z'n uitleg. Het kost weeral veel geld want het is een luxeproduct. Jammer.

mvg,

lieven


   
BeantwoordenCiteren
(@Kenny)
New Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 1
 

Plaats toch gewoon een cv ketel en een warmtewisselaar.

mvg

Kenny


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.