The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Vijverpomp aan of uit in winterperiode?

 

(@vincent-di-rupo)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 19
Topic starter  

Ave allen,

Moet de vijverpomp nu aan of uit in de winterperiode? Ik heb verschillende fora geraadpleegd maar raak er helemaal niet wijs uit.

Volgens de ene groep kun je beter je pomp ophalen, reinigen en opnieuw installeren in het voorjaar. Tegenstanders daarvan zeggen dan weer dat deze werkwijze de bacteriecultuur doodt en dat je dus beter de pomp verplaatst naar een kleinere diepte (40cm) zodat de vissen in de grotere dieptes kunnen overwinteren.

Ik heb een bescheiden vijverke van 3500 liter met 4 sarasa's, 6 windes en 10 comets.

Wat denken de specialisten op dit forum van deze topic?


   
Citeren
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 125
 

Heb je ook een filterlijn achter deze vijver zitten?
Het is zo dat wanneer je nu een goede bacterie cultuur hebt etc het zonde is als je alles uitschakelt.De bacterien overleven echt niet allemaal maar het opstarten van het filter in het voorjaar neemt weer de nodige tijd inbeslag....

Gr Boud


   
BeantwoordenCiteren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Hoi,

Ik probeer mijn filter zolang mogelijk te laten draaien, al heb ik ze de voorbije 2 jaar in de strengste vorstperiode wel uit gezet tijdens de extreme koude, met gevolg dat ik heel het systeem in het voorjaar moest reinigen en terug moest opstarten. Zolang het niet harder vriest dan -5° kan je eigenlijk je pomp gewoon laten draaien, door de beweging van het water zal je filter niet bevriezen, je maakt wel geweldige ijsskulpturen, als het kouder wordt of een lange periode streng vriest, zet ik voor alle veiligheid wel mijn pomp uit. Als je een downflow filter hebt hoef je helemaal niets uit te schakelen. Wel is aan te raden om je pomp niet op de bodem te houden, maar een 30-tal cm hoger te plaatsen, zodat je water niet overal te sterk afkoeld, het onderste zal in het koudste geval 4° zijn.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiteren
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 92
 

het ligt aan je vijver systeem.

Als je een vijver hebt met planten en een klein filtertje dan kun je je pomp best uitzetten, heb je een vijver met planten zonder filter dan kun je hem ook rustig uitzetten, heb je een vijver met nauwelijks planten en een groot filter zoals bijvoorbeeld bij koivijvers dan moet je systeem blijven draaien.

Het water moet gezond blijven en bij een koivijver kan dit nagenoeg alleen maar met een filtersysteem, ondanks dat het biologisch allemaal op lager niveau gaat blijven er afval stoffen (in mindere mate) komen, deze zullen verwijdert moeten worden.

Bij een siervijver met een ruime hoeveelheid planten en geen koi houden de planten het water gezond en kan een filter (en dus ook pomp) in de winter periode gemist worden. Het beetje afval dat geproduceerd wordt kunnen de planten wel verwerken. En in zo'n vijver kun je dus makkelijk zonder pomp in de winter.


   
BeantwoordenCiteren
(@berts)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 211
 

Ik heb een koivijver en ga vanmiddag de vijver weer geheel overkappen met polycarbonaatplaten.
De vijvertemperatuur blijft daardoor mooi constant.
Ook het filter wat in de kelder naast de vijver zit ga ik weer isoleren , net als voorgaande jaren.
Ik ben inderdaad ook van mening dat als je een klein drukfiltertje hebt en een klein vijvertje met wat goudvissen, je ook rustig de pomp uit kunt zetten.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.