Ave allen,
Moet de vijverpomp nu aan of uit in de winterperiode? Ik heb verschillende fora geraadpleegd maar raak er helemaal niet wijs uit.
Volgens de ene groep kun je beter je pomp ophalen, reinigen en opnieuw installeren in het voorjaar. Tegenstanders daarvan zeggen dan weer dat deze werkwijze de bacteriecultuur doodt en dat je dus beter de pomp verplaatst naar een kleinere diepte (40cm) zodat de vissen in de grotere dieptes kunnen overwinteren.
Ik heb een bescheiden vijverke van 3500 liter met 4 sarasa's, 6 windes en 10 comets.
Wat denken de specialisten op dit forum van deze topic?
Heb je ook een filterlijn achter deze vijver zitten?
Het is zo dat wanneer je nu een goede bacterie cultuur hebt etc het zonde is als je alles uitschakelt.De bacterien overleven echt niet allemaal maar het opstarten van het filter in het voorjaar neemt weer de nodige tijd inbeslag....
Gr Boud
Hoi,
Ik probeer mijn filter zolang mogelijk te laten draaien, al heb ik ze de voorbije 2 jaar in de strengste vorstperiode wel uit gezet tijdens de extreme koude, met gevolg dat ik heel het systeem in het voorjaar moest reinigen en terug moest opstarten. Zolang het niet harder vriest dan -5° kan je eigenlijk je pomp gewoon laten draaien, door de beweging van het water zal je filter niet bevriezen, je maakt wel geweldige ijsskulpturen, als het kouder wordt of een lange periode streng vriest, zet ik voor alle veiligheid wel mijn pomp uit. Als je een downflow filter hebt hoef je helemaal niets uit te schakelen. Wel is aan te raden om je pomp niet op de bodem te houden, maar een 30-tal cm hoger te plaatsen, zodat je water niet overal te sterk afkoeld, het onderste zal in het koudste geval 4° zijn.
Grtzs Patrick
het ligt aan je vijver systeem.
Als je een vijver hebt met planten en een klein filtertje dan kun je je pomp best uitzetten, heb je een vijver met planten zonder filter dan kun je hem ook rustig uitzetten, heb je een vijver met nauwelijks planten en een groot filter zoals bijvoorbeeld bij koivijvers dan moet je systeem blijven draaien.
Het water moet gezond blijven en bij een koivijver kan dit nagenoeg alleen maar met een filtersysteem, ondanks dat het biologisch allemaal op lager niveau gaat blijven er afval stoffen (in mindere mate) komen, deze zullen verwijdert moeten worden.
Bij een siervijver met een ruime hoeveelheid planten en geen koi houden de planten het water gezond en kan een filter (en dus ook pomp) in de winter periode gemist worden. Het beetje afval dat geproduceerd wordt kunnen de planten wel verwerken. En in zo'n vijver kun je dus makkelijk zonder pomp in de winter.
Ik heb een koivijver en ga vanmiddag de vijver weer geheel overkappen met polycarbonaatplaten.
De vijvertemperatuur blijft daardoor mooi constant.
Ook het filter wat in de kelder naast de vijver zit ga ik weer isoleren , net als voorgaande jaren.
Ik ben inderdaad ook van mening dat als je een klein drukfiltertje hebt en een klein vijvertje met wat goudvissen, je ook rustig de pomp uit kunt zetten.