hallo,
weet iemand of bij Oase Aquamax pompen de garantie vervalt als ik de stekker lossnijd en later weer bevestig?? ik wil namelijk het elektriciteitsnoer door mijn betonnen wand voeren.
alvast bedankt.
Ik dacht van wel hoor. Die mannen zijn zowieso nogal vlug om een excuus te vinden voor een defect apparaat (zij niet alleen hoor 😀 ) en daar dit een opgegoten stekker is, is dit voor hen meestal voldoende om de garantie te annuleren.
Dacht ik al, is er misschien nog een andere oplossing?
Misschien heel kort door de bocht... Maar maak (of laat) een groter gat in je betonnen muur, mantel pijp erin en je hebt gelijk een doorvoer voor al je elektra en eventuele luchtslangetjes ofzo..
De OASE garantie dekt materiaal- en produktfouten.
Indien het toestel defect geraakt door het afknippen van de stekker (vb kortsluiting) dan kan de garantie uiteraard niet toegepast worden.
Let wel op: bij het afknippen van de stekker vervalt wel de verantwoordelijkheid van OASE (vb elektrokutiegevaar).
Er is immers een Europese norm die bepaalt dat vijverpompen voor buitengebruik voorzien moeten zijn met minimum 10 m kabel MET aangegoten stekker. Het wijzigen van deze norm is dan ook uitsluitend op eigen risico en verantwoordelijkheid van de uitvoerder.
Indien het toestel binnengediend moet worden voor een ander defect dan is OASE ook verplicht om de ingekorte kabel te vervangen conform deze Europese norm wat dus niet onder garantie valt .
Wij raden dus ook aan om zo weinig mogelijk het snoer in te korten.
Dus we zoeken helemaal geen excuses maar volgen een correcte koers.
Dit geldt trouwens voor alle vijverpompproducenten;
Gunther
Dank je wel Gunther,
Een duidelijk antwoord.
Dennis
perfecte tussenkomst!
etienne wrote: perfecte tussenkomst!
Inderdaad mooi werk!
Heel goed dat Oase met ons meeleest 🙂
Dennis
het afknippen van de stekker kan geen aanleiding zijn tot het annuleren van de garantie, om de stekker af te knippen tewijl de pomp onder spanning staat moet men wel meer dan een stom kieken zijn. Verleden jaar had ik een probleem met een messner pomp, (ik had de stekker afgeknipt en een verlengstuk van 10 m extra aangezet) deze diende als fontein, op zekere dag gaf deze pomp bijna niets meer, ik de vijver in, pomp eruit, open gemaakt om te kuisen maar deze was proper, pomp terug geplaatst, ik blijf naast de pomp in de vijver staan en vraag aan mijn echtgenote om de stekker in het stopcontact te steken, ik wist dadelijk hoe laat het was, stroomverlies in de pomp, deze was nog onder garantie, met de pomp naar de winkel, een aantal dagen later kreeg ik het bericht dat de garantie niet meer geldig was omdat ik de stekker afgeknipt had, eventjes gaan opzoeken in de reglementering, naar messner gebeld en toen moest ik 25 euro betalen voor de vervangpomp omdat van de andere de stekker afgeknipt was, waarmee ik kon leven dus..........
Danny
Wat nog maar eens aantoont dat klungelen met electrische toestellen en water compleet uit den boze is!
Etienne, u mag altijd eens naar mijn installatie komen kijken, dan zal u zien dat het niet klungelen is, stroomverlies aan een pomp door het afknippen van de stekker, ............ graag uw oplossing als gij uw pomp rechtstreeks aan een relais wil schakelen die in een schakelkast staat op 20 m van de pomp er er is maar 10 m kabel aan de pomp, ik wacht met spanning op uw oplossing
Danny
PS niet afkomen met schakelkast herzetten
Ik heb ook twee pompen met de stekker eraf geknipt, gewoon omdat ik het veel netter vond om alle kabels naar de kast te leiden en dus zo een makkelijkere bediening van de apparaten te hebben, zondeer te moeten kijken naar tien stopcontacten op een plaatje. Nu kon ik dus ook onderin de kast een gat van 3 cm geboord hebben, maar dat zou pas klungelen zijn.
Danny, je moest een kabel vanuit je kast 10m terug gevoerd hebben, naar een paaltje, met daarop een stopcontact, stekker erin et voila, je hebt een proffesionele oplossing en een prachtig zicht in je tuin 😀 😀 😀
PS. alvorens ik ook als klungelaar word aanzien wil ik effe vermelden dat ik elektricien ben, dus ik weet echt wel wat ik doe hoor 😉
Dit is geen persoonlijke aanval! Ik wil alleen maar beweren dat electriciteit en water makkelijk tot electrocutie kunnen leiden ,zelfs ondanks een verliesstroomschakelaar. Daarnaast heb ik in een vroeger leven wel wat ervaring opgedaan met industriële electriciteit van zwakstroom tot hoogspanning.Ik heb ooit een electrocutie van een medewerker meegemaakt. Op zo'n momenten besef je pas hoe gevaarlijk het kan zijn.Daarom mijn tussenkomst"niet klungelen met electriciteit en water!"
Er zijn voldoende mogelijkheden om een kabel met opgegoten stekker te verlengen.
1 Er bestaan 2-componentenkits speciaal voor het opgieten van kabels zodat ze perfect waterdicht zijn.
2 Je kunt een nieuwe kabel met opgegoten stekker van 20 meter aan de pomp monteren. En als je dit niet kunt zullen de leverancier of de fabrikant dat zeker voor u kunnen doen.
Ik kad het ook helemaal niet als een belediging opgevat hoor 😮 Ik weet ook wel dat er soms personen tussen zitten met een echt gevaarlijke situatie, qwua elektro- aansluitingen e.a. maar dat aantal is volgens mij niet erg groot. Het merendeel van de liefhebbers laat zich voldoende informeren of laat het elektrowerk uitvoeren door een prof.
je hebt zelfs stommelingen die een tmc uv-lamp zo de vijver inmieteren en dan aanzetten....
en dan nog boos naar de dealer terug gaan en zeggen dat ie het niet doet en wat dat voor een slecht produkt is
Ik vind het allemaal wat twijfelachtig. Met 10 meter snoer zit er aardig wat ruimte tussen het water en de stekker. Zeker als je de stekker afknipt om 'm bijv. binnenshuis aan te kunnen sluiten. En ook buitenshuis valt het risico - als je een beetje kijkt wat je doet - wel mee. Een aangegoten stekker zit tenslotte ook niet 'aangegoten' vast in een buitenstopcontact. En dat wordt wel als een correcte en veilige aansluiting gezien.
M.b.t. de garantie gaat het om de oorzaak: ik moet mijn schoorsteen laten vegen voor de verzekering. Doe ik dat niet en krijg ik een schoorsteenbrand, dan kan ik fluiten naar mijn centen - en terecht. Maar als mijn huis afbrandt door kortsluiting in de stoppenkast, vraagt de verzekering niet naar mijn veegbewijs.
Zo moet het overal werken: als de oorzaak van het gebrek niet terug te voeren is op een door de klant gedane wijziging (en met het vervangen van een stekker is dat zo), dan is het wel heel makkelijk om op grond daarvan een claim op de garantie af te wijzen. Uiteraard ligt het bij het openschroeven van apparaten en erin gaan zitten rommelen anders, maar een stekker vervangen is mijns inziens geen reden om garantie op alle falen af te wijzen.
En toch bestaan er mensen die niet weten hoe ze een stekker op een deftige manier moeten vervangen...
Dus van de fabrikant uit is een volledig verbod om gelijk welke wijziging aan te brengen aan hun apparatuur het veiligste.
Je kunt er inderdaad een punt van maken om de fabrikant toch zijn garantie te laten uitvoeren. Alleen moet je dan duidelijk de kleine lettertjes lezen van de garantie. Indien hierin gestipuleerd staat dat er geen onbevoegden de pomp mogen onder handen nemen is er wel een probleem wanneer je de stekker verwijdert! Hier heb je dan meer met het juridisch onderdeel te maken!
Maar zoals Charles zegt :Veiligheid primeert en niet iedereen is even handig of even onderlegd!
Kip schreef:
Ik vind het allemaal wat twijfelachtig. Met 10 meter snoer zit er aardig wat ruimte tussen het water en de stekker. Zeker als je de stekker afknipt om 'm bijv. binnenshuis aan te kunnen sluiten. En ook buitenshuis valt het risico - als je een beetje kijkt wat je doet - wel mee. Een aangegoten stekker zit tenslotte ook niet 'aangegoten' vast in een buitenstopcontact. En dat wordt wel als een correcte en veilige aansluiting gezien.
Hier wil effe op antwoorden, niet iedere mens gebruikt de volledige 10m snoer, veel zie je dat er een stopcontact direct naast de vijver is geplaatst en de kabel opgerold is. Dit terzijde.
Een buitenstopcontact is een aftakpunt(zoals binnenstopcontacten)van een stroombaan. Volgens het AREI moet dit aftakpunt uitgevoerd zijn in een waterdicht omhulsel (gekeurd stopcontact, met aarding, klasse IP44)Dit garandeerd een bescherming tegen aanraking en beschadiging. Een aangegoten stekker is een VAST deel van een apparaat. Je plaatst dus een vaste stekker in een stopcontact, conform de wetgeving. Figuurlijk gezien kan dit als aangegoten gezien worden.
Wel een rare uitleg he :rolleyes: misschien gewoon effe het betreffende stuk uit het AREI hierop zetten, maar daar heeft niemand iets aan denk ik 😀
Etienne
Het was mijn bedoeling op erop te wijzen dat bepaalde ..............vlug de verantwoordelijkheid van zich afschuiven, de kriebelingen die ik voelde waren niet het gevolg van het verlengen van de kabel, maar er was iets mis met de pomp, en blijkbaar was dit stroomverlies niet groot genoeg voor mijn verliesstroomschakelaar. Ik weet wel dat er veel klungelaars zijn
Danny
Zie het als een oproep aan leveranciers om - hoewel de regels er zijn om de rommelaars uit te sluiten - per geval op basis van redelijkheid en billijkheid te oordelen en niet automatisch regels toe te passen.
Ik ben daar trouwens op alle vlakken van het menselijk verkeer voorstander van. 🙂
volledig mee akkoord Kip!
Kip wrote: Zie het als een oproep aan leveranciers om - hoewel de regels er zijn om de rommelaars uit te sluiten - per geval op basis van redelijkheid en billijkheid te oordelen en niet automatisch regels toe te passen.
Ik ben daar trouwens op alle vlakken van het menselijk verkeer voorstander van. 🙂
Al eens over nagedacht wat extra werk en personeel dit zou meebrengen...
Dus onmogelijke opdracht, tenzij je je materialen 10 keer duurder wil betalen 🙁
Regels worden maatschappelijk opgelegd om juist willekeur en bedrieglijke praktijken weg te werken. Als men iedereen weer naar eerlijkheid en billijkheid beoordeelt (wat onmogelijk is aangezien men de voorgeschiedenis niet kent) krijg je precies het tegenovergestelde van wat je beoogt.
Indien ieder individu zich aan de regels en wetten zou houden zou er geen probleem zijn toch?
Dat valt gelukkig heel erg mee.
Kijk maar eens in de consumentengids naar de 'aardigheden' resp. 'stekeligheden'. Een bedrijf dat handelt naar redelijkheid en billijkheid wint daarmee veel goodwill en daarmee ook klanten, terwijl het te rigide handhaven van de voorwaarden ertoe kan leiden dat men klanten verliest. Dat kost uiteindelijk meer geld. Voor een bedrijf is het daarom ook zakelijk zeer luctratief om op een positieve manier om te gaan met klachten en opmerkingen.
Graag aandacht voor het woordje 'te' hierboven. Het gaat hier om de gulden middenweg, die dus geen goud hoeft te kosten.
Ik ben het met je eens dat commerciële overwegingen kunnen leiden tot tussenkomst van de handelaar. Op dat moment heeft het niks meer te maken met garantie maar alles met de goodwill en de commerciële feeling van de handelaar.
Garantie behoort bij een verkoopsovereenkomst. Als de tekortkoming van het toestel daaronder valt zal de handelaar(de fabrikant) meestal geen probleem maken,anders wordt het met de randgevallen.
Vergeet ook niet ,dat veel mensen misbruik maken om alles "onder de noemer garantie" vergoed te krijgen.
Een duidelijke overeenkomst (vooraf) tussen de twee partijen is nog altijd de beste oplossing.Commerciëel worden de nadelen (kleine lettertjes) meestal weggemoffeld door de verkoper. Dat leidt achteraf dikwijls tot discussies.
Ik heb ooit een geval meegemaak dat iemand een stekker had afgeknipt en vocht (water) via de kabel in het motorhuis was gekomen .
Dit is mischien een rede om gevallen met afgekinpte stekker van garantie uit te sluiten.
Remi