The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Vermogen vijverpomp

 

(@optiplex)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 92
Topic starter  

Ik bezit een messner-vijverpomp. Die verbruikt aardig wat electriciteit om mijn oase-filter te vullen. Het resultaat pomp + oase met bitron UV + fijne zeef in filter is verbluffend, al 2 jaar op rij. Om energetische bezuinigingsredenen schakel ik mijn UV-filter overigens alleen aan op nachttarief, en het dient gezegd : het water blijft zelfs met deze verschroeiende hitte zo helder als pompwater. Ik zou echter het filtervolume willen verlagen (try and error methode, zien hoever ik kan gaan vooraleer de waterkwaliteit daalt!). Kan ik deze pomp aansluiten op een soort DIMMER, waarbij ik traploos elke week bv wat vermogen verminder tot de kritische ondergrens is bereikt. En als ik dat doe, wordt het uitgespaarde vermogen dan door de dimmer niet omgezet in warmte (want dan is het water naar de zee brengen natuurlijk). Welke electro-mechanicus kan mij helpen aan deze voor hem waarschijnlijk voor de hand liggende basisinfo, voor mij echter een groot :confused:

Vijver 30.000 liter/ 1m diep/Oase + sief ingebouwd/messner 10.000 l/UV biotron 75W/ visbestand : 12 goudwinde, 1 zeelt, 1 zonnebaars, 3 shubikin + tientallen jonge goudwindes/shubikins die binnenkort worden gevangen...


   
Citeren
(@tommeke)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 488
 

Ja om besparingen te doen moet je dan al een frequentieomvormer gaan kopen en wees gerust kost stukken van mensen hoeveel verbruikt de filter toch niet ongelooflijk veel en anders een nieuwe oase pomp verbruikt 40% minder dan de oude met een dimmer werkt inderdaat niet dan snijt u gewoon een stuk van u spanning weg u pomp gaat minder debiet geven maar verbruikt nog steeds evenveel dus


   
BeantwoordenCiteren
(@benny-de)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 39
 

Messner heeft een dimmer in zijn assortiment, ik weet de prijs niet meer maar ik geloof dat dit nog goed meeviel.
Wat het evenveel verbruiken betreft, dit hangt af van het soort dimmer maar de meeste werken met fase aansnijding en deze zorgt dus wel voor minder verbruik.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.