The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
uv-c filter

 

(@dannykoi)
New Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

ik ben sinds kort van een standaard goudvisvijver omgeschakeld naar een koivijver:) dit bevalt me erg goed heb heel mij poleyester bak grondig schoon gemaakt speciaal vijver substraat(steentjes) onderin gegooid en mijn koi's te water gelaten dit was ongeveer rond 15-06-2005 in het begin ging alles best goed en het water was kraak helder ik had bij mijn koi vijver aangesloten een 6000l zuurstof pomp met 4 slangen met grote keramiek ballen 1 4500 liter biologische filter met daarop aangesloten een 500Lpu pomp nu een paar maanden later wordt mijn vijver ineens enorm troebel en slaat groen uit en krijg het niet meer gefilterd met normale filtermatten nu heb ik sinds vandaag een uv-c filter max 7000m3 van 9watt aangeschaft er een pomp van 1500Lpu op aangesloten kan iemand mij vertellen hoelang het ongeveer duurt waneer je echt resultaat begint te zien na het monteren van een uv-c filter in mijn staat vijver alvast bedankt!;)


   
Citeren
(@pacha)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 15
 

Hier heeft het verleden jaar één week geduurd, en dan was het water terug helder.
Wel regelmatig je matten, schoonspoelen.

Pacha.


   
BeantwoordenCiteren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 288
 

Ligt aan een aantal zaken hoelang dat het duurt, als het water niet zo groen is dat je er nog net doorheen kunt kijken zal het vrij vlug gaan. Een andere bij komstige zaak is hoeveel liter water je vijver bevat. Je vermeld dat je een uv c hebt van 9 watt dat is niet echt veel er wordt aanbevolen een 2 á 3 watt per 1000 liter water.
Als jouw water volume bijvoorbeeld 10.000 liter is heb je een uv nodig van minimaal 30 watt, en heb je niet veel aan 9 watt dat is dan veel te weinig.

Zoals pacha zegt regel matig de matten spoelen, spoel deze dan met het vijverwater en niet met kraantjes water.


   
BeantwoordenCiteren
(@dannykoi)
New Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

ik heb een inhou van circa 3500 liter dus ik neem aan dat het dan toch voldoende moet zijn op de verpakking van de uv-c lamp stond tot max 7000liter wat voor filter matten raden jullie me dan presies aan want heb er nu van die witte matjes in liggen 1 groot rond dikker doek alsware en daar bovenop witte filterstof wat grovver spul zeg maar wat al1 het groverre vuil filterd kan iemand me hier ook nog een tip over geven alvast bedankt groeten danny!!ps ik gebruik nu een pomp van 1500liter per uur (en een fontein van 1300liter per uur maar die is niet aangesloten op mijn bio filter)


   
BeantwoordenCiteren
(@mini-freak)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 288
 

Dan is de UV juist net genoeg voor jouw vijver.


   
BeantwoordenCiteren
(@joopfen)
Eminent Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 24
 

let wel op hoe je vijver ligt wat zon betreft ideaal is max halve dag zon heb je meer zon als dat raad ik toch een maatje groter aan wat uv lamp betreft.
heb je meer als een halve dag schaduw kom je best weg met die 9 watt.

resultaat met uv lamp is meest met 1 a 2 weken.


   
BeantwoordenCiteren
(@bluesage)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 6
 

Ik heb een nieuwe filterlijn gemaakt van 3 tonnen van 200 liter. In de eerste ton borstels, tweede ton jap. matten, 3e ton bewegend bed.
Nu weet ik dat een bewegend bed nu nog niets doet, de temperatuur moet eerst omhoog.
Mijn vraag is "ik heb voor de filterlijn een UV lamp geplaatst. Ik heb de lamp er nog niet in" Heeft het zin om de lamp er nu al in te doen of doet hij met deze temperatuur toch niks.

reactie graag
b.v.d. Louis


   
BeantwoordenCiteren
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 65
 

Mijn UV is sinds het weekend terug ingeschakeld en ik oogst alle dagen reeds een hele hoop algen. Mijn vijver ligt dan ook voluit in de zon. Niks te vroeg om die UV in te schakelen denk ik.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.