The Pond Library

Vraag en Antwoord

skimmer /plantenfil...
 
Notifications
Clear all
skimmer /plantenfilter

8 Posts
5 Users
0 Likes
5,591 Views
blokland90
(@blokland90)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 5
Topic starter  

ik ben van plan een plantenfilter te bouwen welke gevoed wordt via mijn muurskimmer. nu heb ik hier in het forum gelezen dat de skimmer in de winter uit moet. kan het plantenfilter dan ook zonder vers water in de winter? of moet het plantenfilter in de winter ook doordraaien?


   
Quote
Midorigoi
(@midorigoi)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 193
 

Waarom moet je skimmer uit in de winter?Ik laat hem juist aanliggen, ten eerste omdat hij zo minder kans heeft om kapot te vriezen (het plastiek omhulsel), en ten tweede om deining op het wateroppervlak te creeren om het wateroppervlak van bevriezen te vrijwaren.(vijver niet overdekt)


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Een plantenfilter heeft als functie ammonium en ,of ammoniak te verwerken als voeding.Deze voedingstoffen worden verwerkt volgens de groei van de planten. Dus in de winter verloopt dit proces vééél langzamer dan in de zomer. De planten gaan in winterrust en hebben in feite voldoende met de in de plantenfilter aanwezige stoffen.
Ander is het voor een biologische filter waar de werking gebaseerd is op het omzetten van de ammonium;ammoniak over nitriet naar nitraat. Zodat de voor de vissen toxische stoffen uitgeschakeld worden.Deze bacteriën kunnen noch zonder zuurstof noch zonder voeding. Daarom moet deze filter blijven draaien.
Maar zoals midorigoi zegt. Je kunt de skimmer beter laten werken. Bij stilstaand water zul je veel sneller bevriezing krijgen. Voor de planten maakt het weinig uit of ze in de winter al dan niet stromend water krijgen.


   
ReplyQuote
blokland90
(@blokland90)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 5
Topic starter  

bedankt voor jullie reactie maar ik heb op deze site gelezen dat de skimmer in de winter uit moet omdat het oppervlakte water het snelst afkoelt! ik heb ook geen verwarming in mijn vijver. wel wil ik als het kouder wordt nog een exstra zuurstofbol in de vijver hangen, nu heb ik alleen 6 bollen in mijn filter.


   
ReplyQuote
Bouleke
(@bouleke)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 75
 

Ik zou het plantenfilter ook door laten draaien. Indien dit kan is het altijd aangeraden om zowel de vijver als de plantenfilter af te dekken. De goedkoopste oplossing is allicht met pvc folie te overkappen zodat je de wind al kan weghouden dit zal al behoorlijk wat verschil geven.

Bij mij blijft de skimmer ook draaien vanwege de vele rode beuk hagen in en rondom onze tuinen. Deze verliezen nl. heel de winter door een massa bladeren.

Gr Bouleke


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

blokland90 wrote: bedankt voor jullie reactie maar ik heb op deze site gelezen dat de skimmer in de winter uit moet omdat het oppervlakte water het snelst afkoelt! ik heb ook geen verwarming in mijn vijver. wel wil ik als het kouder wordt nog een exstra zuurstofbol in de vijver hangen, nu heb ik alleen 6 bollen in mijn filter.

Iedereen heeft andere ideeen over het wel of niet aanlaten van filter onderdelen / filterlijnen. Dat je water te snel afkoelt schijnt een fabeltje te zijn. (heb in een artikel gelezen dat dit alleen gebeurt wanneer het water dieper als ongeveer 4 meter is).

Mijn persoonlijke idee is dat je het best aan kunt laten, alleen als het gaat vriezen en om de 1 of andere reden komt je pomp stil te liggen, dan heb je een redelijk grote kans dat je skimmer stuk zal vriezen.


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Afkoeling van het water heeft te maken met
* het verschil in temperatuur tussen water en omgevingslucht.
* de windsnelheid (hoe groter de windsnelheid hoe vlugger het water in contact komt met de koudere lucht.)(denk aan blazen om de soep af te koelen.)
*de contactoppervlakte van water met de omgevingslucht (hoe meer het water beweegt hoe groter die contactoppervlakte)


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Op het moment dat je een waterval hebt is het zeer zeker aan te raden deze uit te zetten, aangezien hier echt sprake is hetgeen Etienne uit probeert te leggen.

Een Skimmer zal echter het water niet dusdanig laten kletteren dat dit erg veel nadelige gevolgen zal hebben.

Lees eerst dit even voor je verder reageert ok?


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.