The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
skimmer /plantenfilter

 

(@blokland90)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

ik ben van plan een plantenfilter te bouwen welke gevoed wordt via mijn muurskimmer. nu heb ik hier in het forum gelezen dat de skimmer in de winter uit moet. kan het plantenfilter dan ook zonder vers water in de winter? of moet het plantenfilter in de winter ook doordraaien?


   
Citeren
(@midorigoi)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 193
 

Waarom moet je skimmer uit in de winter?Ik laat hem juist aanliggen, ten eerste omdat hij zo minder kans heeft om kapot te vriezen (het plastiek omhulsel), en ten tweede om deining op het wateroppervlak te creeren om het wateroppervlak van bevriezen te vrijwaren.(vijver niet overdekt)


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Een plantenfilter heeft als functie ammonium en ,of ammoniak te verwerken als voeding.Deze voedingstoffen worden verwerkt volgens de groei van de planten. Dus in de winter verloopt dit proces vééél langzamer dan in de zomer. De planten gaan in winterrust en hebben in feite voldoende met de in de plantenfilter aanwezige stoffen.
Ander is het voor een biologische filter waar de werking gebaseerd is op het omzetten van de ammonium;ammoniak over nitriet naar nitraat. Zodat de voor de vissen toxische stoffen uitgeschakeld worden.Deze bacteriën kunnen noch zonder zuurstof noch zonder voeding. Daarom moet deze filter blijven draaien.
Maar zoals midorigoi zegt. Je kunt de skimmer beter laten werken. Bij stilstaand water zul je veel sneller bevriezing krijgen. Voor de planten maakt het weinig uit of ze in de winter al dan niet stromend water krijgen.


   
BeantwoordenCiteren
(@blokland90)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

bedankt voor jullie reactie maar ik heb op deze site gelezen dat de skimmer in de winter uit moet omdat het oppervlakte water het snelst afkoelt! ik heb ook geen verwarming in mijn vijver. wel wil ik als het kouder wordt nog een exstra zuurstofbol in de vijver hangen, nu heb ik alleen 6 bollen in mijn filter.


   
BeantwoordenCiteren
(@bouleke)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 75
 

Ik zou het plantenfilter ook door laten draaien. Indien dit kan is het altijd aangeraden om zowel de vijver als de plantenfilter af te dekken. De goedkoopste oplossing is allicht met pvc folie te overkappen zodat je de wind al kan weghouden dit zal al behoorlijk wat verschil geven.

Bij mij blijft de skimmer ook draaien vanwege de vele rode beuk hagen in en rondom onze tuinen. Deze verliezen nl. heel de winter door een massa bladeren.

Gr Bouleke


   
BeantwoordenCiteren
(@froggie)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 119
 

blokland90 wrote: bedankt voor jullie reactie maar ik heb op deze site gelezen dat de skimmer in de winter uit moet omdat het oppervlakte water het snelst afkoelt! ik heb ook geen verwarming in mijn vijver. wel wil ik als het kouder wordt nog een exstra zuurstofbol in de vijver hangen, nu heb ik alleen 6 bollen in mijn filter.

Iedereen heeft andere ideeen over het wel of niet aanlaten van filter onderdelen / filterlijnen. Dat je water te snel afkoelt schijnt een fabeltje te zijn. (heb in een artikel gelezen dat dit alleen gebeurt wanneer het water dieper als ongeveer 4 meter is).

Mijn persoonlijke idee is dat je het best aan kunt laten, alleen als het gaat vriezen en om de 1 of andere reden komt je pomp stil te liggen, dan heb je een redelijk grote kans dat je skimmer stuk zal vriezen.


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Afkoeling van het water heeft te maken met
* het verschil in temperatuur tussen water en omgevingslucht.
* de windsnelheid (hoe groter de windsnelheid hoe vlugger het water in contact komt met de koudere lucht.)(denk aan blazen om de soep af te koelen.)
*de contactoppervlakte van water met de omgevingslucht (hoe meer het water beweegt hoe groter die contactoppervlakte)


   
BeantwoordenCiteren
(@froggie)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 119
 

Op het moment dat je een waterval hebt is het zeer zeker aan te raden deze uit te zetten, aangezien hier echt sprake is hetgeen Etienne uit probeert te leggen.

Een Skimmer zal echter het water niet dusdanig laten kletteren dat dit erg veel nadelige gevolgen zal hebben.

Lees eerst dit even voor je verder reageert ok?


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.