The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
schoon maken vijver

7 Posts
4 Users
0 Reactions
2,959 Views
waterrijk bv
(@waterrijk-bv)
Active Member
Joined: 24 years ago
Posts: 19
Topic starter  

denktank ; het volgende probleem doet zich voor: Een klant van ons heeft een koivijver (inhoud 4500 ltr. ) binnenshuis. Deze vijver heeft uiteraard een betonnen bodem (vloer) Er draait een center vortex filter op van ong. 25000 ltr pompgevoerd. Nu is het probleem de bodem vervuid uiteraard maar hij wil niet stofzuigen want dan ziet hij een x aantal dagen niets meer..... Graag een oplossing daar dit een hele goeie klant is. zijn er middeltjes die 't opruimen cq. afbreken groeten leon


   
Quote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

De beste oplossing: een combinatie van Bacta-Pur LITHAQUA en Bacta-Pur Sludgebusters.

Ik ga ervan uit dat die vijver niet is uitgerust met een bodemdrain.
Indien wel, den bestaat er een andere oplossing. neem dan even telefonisch contact.

1. Verdun 2 liter Bacta-Pur Sludgebusters in 20 liter vijverwater en belucht gedurende 24 uur.
2. Meng die vloeistof daarna met 10 kg Bacta-Pur LITHAQUA, roer die brei goed door mekaar, en strooi het uit over de hele oppervlakte van de vijver.
3. 10 kg LITHAQUA zal niet voldoende zijn voor een goede dekking van de bodem. Strooi dus nog een emmer van 10 kg uit over de bodem (zonder Sludgebusters dit keer).
4. na een week: 1 liter Bacta-Pur Sludgebusters in de vijver verdelen (zonder beluchten). Herhaal dit een week later.

De bacteriën in Bacta-Pur Sludgebusters zullen het organisch slib afbreken en het water zal "helder" blijven. De Lithaqua dient o.a. als drager voor de bacteriën. De koi spelen graag met die korrels en zuigen er de bacteriën af (de beste natuurlijke voeding) en genieten tevens van de mineralen en spoorelementen die het bevat. LITHAQUA neutraliseert zure pH en regelt de KH. Verwacht geen mirakels. Die bestaan niet. De vijver zal zeer waarschijnlijk een korte tijd troebel zijn, maar klaart heel snel. In het mengsel LITHAQUA+Sludgebusters zitten natuurlijke stoffen die zwevende stoffen in het water binden en doen bezinken.

Gebruik Bacta-Pur KLEAR het hele jaar en dan zal er veel minder slib ontstaan.

Invoerder in Nederland: Fishes Delight Nederland BV

MVG

Henri Ringer


   
ReplyQuote
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 257
 

Het water in de vortex moet langzaam rond draaien wil het grove vuil de kans krijgen om te bezinken. Is dit niet zo dan is de pomp voor de sturing te zwaar. Achter de vortex moet de filtering gaan van grof naar fijn. Dus bijvoorbeeld eerst borstels, dan Japanse matten en tenslotte flocor. Een goede oplossing zijn ook de nieuwe Matalamatten.
In principe moet de vijverinhoud om de drie a vier uur door de filter gaan. Voor een vijvertje van 4.500 liter heeft u dus een pomp nodig met een capaciteit van 1.500 tot 2.000 liter per uur, naargelang de lengte van de leidingen en de opvoerhoogte.

Groeten, Ed


   
ReplyQuote
waterrijk bv
(@waterrijk-bv)
Active Member
Joined: 24 years ago
Posts: 19
Topic starter  

Edwig,

Ik wil niet lullig overkomen , maar we komen hier niet uit een EI hoor.....

Dit is standaard kost voor ons... meneer Ringer heeft een oplossing gegeven... maar ik wil liever geen substraat op de bodem...
jij als expert moet toch nog wel een andere oplossing weten.

Als iemand het kan ben jij het wel... toch?

Alvast erg bedankt... leon


   
ReplyQuote
1143anonymous
(@Ralph)
New Member
Joined: 24 years ago
Posts: 1
 

Wat ik me altijd afvraag, waarom worden toch altijd al die ander filtermedia genoemd?

De Japanse mat is en blijft nog steeds het beste filtermedium dat er is. Ik zie vaker filters met in de eerste kamer dit, tweede kamer dat, enzovoorts, dit is echt de grootst mogelijk onzin.
Alle kamers 'Oorspronkelijke Japanse Matten' en niks anders, dit, samen met een goed voorfilter( JUISTE Vortex) is de enige goede en meest onderhoudsvriendelijke manier van filtratie.

Op geen enkele manier probeer ik Edwig aan te vallen, ik ben gewoon nieuwsgierig naar de reden van dit advies.

Groetjes Ralph


   
ReplyQuote
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 257
 

Antwoord voor Leon

Dit is een gespreksplatform voor iedereen. Een van de bestaansredenen van deze cite is vijverliefhebbers zoveel mogelijk te helpen.
Indien mijn antwoord lullig overkomt voor een specialist zoals u, dan betekent dit nog niet dat anderen niet van deze informatie gebruik kunnen maken.

Wat betreft het vuil op de vijvervloer. Als ik in een vijver van 76.000 liter water de vloer netjes kan houden met een aangepaste installatie, dan zou u dat ook moeten kunnen in een vijvertje van 4.500 liter. Misschien is het een gebrek aan openheid voor informatie die het probleem veroorzaken.

Met vriendelijke groeten,
Edwig


   
ReplyQuote
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 257
 

'Fanatisme is verdubbeling van inspanning nadat men zijn doel heeft vergeten.'

De Japanse mat kan men vergelijken met een tafel; zijn dichtheid bepaald hoeveel stoelen er beschikbaar zijn voor de bacteriën. Als er te veel eten (vuil) op tafel komt naargelang de tafelgenoten (bacteriën),dan zal dat eten onaangeroerd blijven liggen en beginnen ontbinden.
Met andere woorden als de matten gaan vervuilen dan zullen er minder micro-organismen aanwezig zijn.

Door voorfilters te gebruiken zal men elke afdeling van fijnere (meer stoelen voor de bacteriën) filtermaterialen beschermen tegen verzadiging. Daarom wordt dikwijls een compartiment borstels voorzien tussen de vortex en de Japanse matten. Heeft u minder buffers voor de fijnere media dan zal dit onerhoepelijk leiden tot een vluggere vervuiling van de filter.
Logische redenering noemt men dat...

Met vriendelijke groeten,
Ed


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.