The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Pompcapaciteit

6 Posts
5 Users
0 Likes
3,244 Views
Gilles Deman
(@gilles-deman)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Ik vroeg me af welke pomp ik moet nemen bij een filter met maximale doorstroomcapaciteit 3000l/uur. Mijn parcour zal zijn:
2m omhoog en 2 bochten
Omdat ik heel wat verlies zal hebben dacht ik aan een 4500l/uur pomp. In de lente komt er wel nog een UV tussen met maximale doorstroomcapaciteit 4000l/uur.
Alvast bedankt!


   
Quote
Gilles Deman
(@gilles-deman)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Niemand? Nou, ik heb laatst gezien dat opvoerhoogte maar meetelt vanaf het wateroppervlak klopt dit? Als dit zo is kan iemand mij dan een niet te dure pomp aanraden voor mijn filter? De maximale doorstroming is 3000l/uur maar ik weet dat ik heel wat verlies zal hebben. Ik zoek een pomp die als ik het water 1m opvoer nog plus minus 3000l/uur geeft.


   
ReplyQuote
Tommeke
(@tommeke)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 488
 

ja dat zul je eens moeten navragen in de winkel meestal staan die curve's wel op de dozen getekend .
Je moet inderdaat pas tellen vanaf het wateroppervlakte . Oase zijn nog altijd goeie pompen


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Aan de pompcurves kunt u inderdaad het beste zien hoe de pomp presteert en welk debiet deze nog geeft bij een bepaalde opvoerhoogte.

Elke pompmerk heeft tegenwoordig een extra verbruiksvriendelijk pompgamma alleen kunnen deze pompen niet goed overweg met opvoerhoogtes en verliezen ze al snel van hun capaciteit als ze water omhoog moeten stuwen. Dus deze pomp zul je zeker niet moeten nemen als je aanheeft dat je 2m omhoog moet.


   
ReplyQuote
optiplex
(@optiplex)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 92
 

Is het nu echt nodig om met een vijver van 20m3 (geen koi, een 40-tal vissen) 10.000 liter water per uur over de OASE Biotec filter te stuwen ? Is dat geen verkoopstruuk ? Zou ik niet toekomen met bv 3000 l, wat een besparing van 2/3 electriciteit (en CO2 dus!) opbrengt.

Hetzelfde met mijn UV-lamp. Ik heb al 4 jaar kristalhelder water, maar ik zet mijn uv-lamp bitron pas op als het water groenig wordt, en dan nog maar alleen van 22.00 tot 07.00 u. Nog nooit problemen gehad. Maar ik doe dus 2 à 3 jaar met een lamp, en verbruik nauwelijks stroom !


   
ReplyQuote
Gis
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 52
 

als je er geen koi op hebt zitten kom je met een pomp van 4500 liter zeker toe het heeft geen zin om je water erdoor te jagen


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.