Oké zoals de titel al zegt ga ik een planten filter maken.
Het wordt een upflow systeem maar nu zit ik te twijfelen welke materialen ik ga gebruiken gezien de prijs e.d.
Zelf had ik gedacht om 18mm watervaste betonplaten te kopen, die ook gebruikt worden om beton bekistingen te maken.
De vijver steekt 40cm boven het grondoppervlak, ik kan nog in hoogte werken en in breedte, de vijver is 6 meter lang dus zal ik in stukken moeten werken.
Om de bak te ondersteunen had ik gedacht om een aantal steun pilonen te metselen 4 stuks, 2 op de uiteinden en twee in het midden verdeeld.
De bak die bestemd gaat worden voor de filter bekleed ik met de EPDM vijverfolie, op de bodem wil ik door voer uitlaten monteren om het slib e.d te kunnen verwijderen dus het systeem met een kelder ruimte, en wordt er gewerkt met roosters.
Maar afhankelijk van de roosters en de maas opening wil ik hierop substraat gaan leggen, de substraat gaat hier natuurlijk doorvallen en kan ik oplossen door er een filterdoek op te leggen maar welke is hiervoor geschikt??
1. gewoon de zwarte anti worteldoek.
2. gewoon het groene schaduwdoek.
3. gewoon wit filterdoek wat ook in de damp kap zit.
4. gewoon elders of andere materialen.
Welke is dus aangeraden voor beworteling van de waterplanten?
Moet ik een drainage buis gebruiken? of kan ik rechtstreeks in de kelder ruimte pompen.
Zijn er nog andere aspekten waar ik rekening mee dien te houden.
Heee
Ik had een houtconstruktie gemaakt van geimpregneerd hout en dit in teer gezet waar het met grond in aanraking kwam(uit het zicht) binnenkant met folie bekleed
Het geheel ruste op balken welke ik in grond geboord had
Maar prijstechnisch weet ik niet welke oplossing het goedkoopst is
Ik heb ooit zoiets gemaakt en heb toen de normale anti worteldoek gebruikt.
Dit werktte prima en raakt ook niet zo snel verstopt als filterdoek
Zal filterdoek niet gauw dicht slibben ?? denk het wel
Ik zou voor antiworteldoek gaan
Succes
goeiedag,
ik werk reeds een 15-tal jaar met een plantenfilter. steeds heb ik gegalvaniseerde roosters met mazen van 3cm/3cm met daarop groene windschermen welke in de brico verkocht worden met mazen van 0,5cmx0,5cm. Dit remt de waterstroom niet af en laat ook geen substraat door.
In bijlage een foto van de bodem van de laatst aangelegde plantenfilter
mvg,
pepee
pepee wrote: goeiedag,
ik werk reeds een 15-tal jaar met een plantenfilter. steeds heb ik gegalvaniseerde roosters met mazen van 3cm/3cm met daarop groene windschermen welke in de brico verkocht worden met mazen van 0,5cmx0,5cm. Dit remt de waterstroom niet af en laat ook geen substraat door.
In bijlage een foto van de bodem van de laatst aangelegde plantenfilter
mvg,
pepee
Maar zijn die roosters niet erg duur????? kosten vast meer als worteldoek
ja, die roosters zijn niet van de goedkoopste. MAAR aangezien je de holle ruimte onder deze roosters maandelijks toch eens moet doorspoelen (-conische bodem - open bodemdrain aangesloten aan riool) door de plantenfilter te laten leeglopen komt er op deze roosters toch wel een serieus gewicht (60 cm nat substraat + planten) . Het is toch wel de bedoeling dat deze lang meegaan. Dit systeem draait reeds 15 jaar bij mijn ouders zonder enig probleem van inzakking-verstopping. OOK belangrijk is om dadelijk te werken met 20 cm gletsjerrock onderaan (om een goede verdeling van de waterstroom te bekomen) + 40 cm gletsjersubstraat (bacteriecultuur + om wortels van planten in te laten verankeren) + 5 cm keien (om substraat niet te laten wegstromen) .
Wanneer je dit systeem toepast in een verhouding van +/- 15% tov uw vijvervolume en een visbezetting van 50 cm koi per 2 m3 dan (heb ik uit jaren ervaring) geen bijkomende filterlijn meer nodig. Wel heel belangrijk is dat je voor deze plantenfilter een voorfilter plaatst - bv. een zeef - zodat de uitwerpselen en grof vuil niet in het susbtraat komt omdat dit anders (vooral wanneer de planten wat minder groeien (oktober tot april) voor rotting kan zorgen) in bijlage een foto van mijn voorfiltering. De eerste zeef is aangesloten op de bodemdrains en gaat naar de beadfilter+UV+verwarming (zie foto's in bijlage) de achterste zeef komt van de skimmer + zijdrain en gaat naar de plantenfilter.
Dit systeem zuivert op dit moment 50 m3 met een visbezetting van 1 m koi per 4 m3- zonder enige problemen. In maart komen er 3 jumbo's bij in de plaats van 5 kleinere koi en dan ga ik een derde filterlijn plaatsen (answer + bewegend bed + druppeltoren met bacteria House).
hopelijk helpt dit u wat verder met uw plannen.
pepee
hey,
wij hebben een filter gemaakt van een watervat, dewelke ze ook gebruiken om op werven ed de watervoorziening te doen. dit is een groot (1000l) plastiek vat, wat in een metalen kooi is geplaatst voor de sterkte. deze vaten zijn echt niet duur, voor ong 30 € kan je dit al kopen.
je zaagt er de bovenrand af, onderaan is er een uitloop voorzien voor de reiniging, dus das al wat makkelijk is
op ong 15 cm van de onderrand komt dan een metalen frame, en daarbovenop een worteldoek. dan vullen met lava en de bovenste 10-15 cm met gletsjersubstraat waar je de vijverplanten inzet.
bij ons is het een systeem waar het water in het midden van de filter bovenaan in een buis wordt gepompt, en dan van onder in de filter naar boven toe loopt om bovenaan het vat een uitloop in een waterval te laten uitmonden, zodat we het vat niet te hoog moesten plaatsen. dit werkt uitstekend. de waterplantjes zijn gele iris.
groetjes
poeken
Heb hetzelfde idee doch ben er nog niet uit hoe een uitloop in RVS waterdicht te monteren op het vat in kunststof
hallo,
ik heb als rooster, kunststoffen grasdallen gebruikt.
deze zijn zeer stevig, klikken in elkaar zodat je ze op maat kan maken en zijn helemaal niet duur.
Dit is uiteindelijk een betere oplossing dan gegalvaniseerde roosters want deze geven zink af in het water.
afbeelding van zo'n grasdal : http://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/jpgg/grasblok_3_grasdal_www_emergo_be.jp g"
Hier nog wat meer info / voorbeelden 🙂
Ik zou nooit met een dikke laag substraat gaan werken omdat hier in de lop van de jaren zoveel troep in gaat zitten dat het bijna niet schoon te houden is wat onder andere een algen explosie kan veroorzaken.
in plaats daarvan zou ik de planten in mandjes plaatsen, op die manier kun je de mandjes eenvoudig regelmatig verwijderen voor benodigde onderhoud, spoelen en ook het snoeien van de planten en er gaat nooit zoveel vuil in zitten