Ik lees elders op het forum dat een waterval de temperatuur van het water te fel laat schommelen/dalen in de winter. Het water van mijn filter komt onderaan in een plantenfilter die op zijn beurt overloopt in de vijver (+/- 10 cm hoge waterwal als watergordijn) Ik zou het water van de filter in de winter rechtstreeks in de vijver kunnen laten lopen, maar heeft dit geen nadelig effect op de bacterien in het substraat van de plantenfilter? Een onderwaterverbinding tussen platenfilter en vijver is ook niet echt een alternatief door het hoogteverschil. Enige suggesties?
Ik denk niet dat je plantenfilter een nadelig effect zal hebben mbt de bacterien .
Het water koelt in de winter immers te sterk en de bacterien gaan sowieso op een laag pitje werken als een soort winterslaap .
Wel uitkijken om evt niet-winterharde planten binnen te halen
Men zegt ook wel ééns om de pomp hoger te plaatsen zodat deze het warmere water van het diepste punt niet weg trekt.
dat is niet nodig gewoon de pomp laten liggen waar ze ligt
in een vijver bestaan er geen lagen, dit is ondertussen al bewezen. Het is dus niet nodig om de pomp hoger te leggen voor een warmere waterlaag, want deze bestaat niet eens
Daarom ik ook zij ze zeggen wel ééns, de water temperatuur van boven of beneden verschilt niet zo heel veel dit is te verwaarlozen.
Filter is via een bodedrain gevoed, dus de pomp hoger plaatsen zal weinig effect hebben 😀 . Een plantenfilter haalt volgens mij nogal nitraat uit het water. Wat is dan de afweging, minder afkoeling of minder nitraat. Afdekken is ook al niet de beste optie door de (grote) planten in de plantenfilter. Buiten enkele goudwindes en shubinkings zit er één koi in de vijver (nu al 6 jaar) die behoorlijk gegroeid is. Deze zomer is de vijver verbouwd (zal bij gelegenheid eens foto's plaatsen). Bij het terugzetten van de vissen in de vijver in hoofdzakelijk hetzelfde water is er toch een nitrietpiek opgetreden. Sinds dan is de koi duidelik niet meer op zijn best. Vroeger deed ik niks speciaal in de winter en had ook geen problemen. Nu maak ik mij echter wat zorgen door de zwakke weerbaarheid van die ene koi. 🙁
ps: vijver is L vormig 5000l met kleine 3 kamer filter (300l) gevolgd door plantenfilter 1000l
Ik treed het standpunt van Mic bij.
De bacteriewerking is zeer sterk temperatuursafhankelijk een reden waarom men bij voedingsmiddelen verplicht is deze bij voorgeschreven temperaturen te bewaren.
Je plantenfilter rondom afschermen tegen de koude winterwind maakt dat het moeraswater minder afkoelt.Het aanbrengen van een afneembaar transparant polyethyleen dekzeil gaat nog een stapje verder. Ik zou enkel bij betere winterdagen boven 4°C mijn waterval laten werken.
Enkel de weten van de fisica bepalen wat kan en niet kan. Koud water is zwaarder dan warm water dus het zakt totdat het de temperatuur van zijn omgeving heeft aangenomen. Hoe eigenaardig ook, water is het zwaarst bij bij 4°C dus dit zakt het snelst en kan mogelijks op de bodem rusten. Water van 1 ot 3°C is dus lichter en er kunnen zich inderdaad koudere waterlagen vormen. Water dat op O°C in agregatietoestand en in (kristalijne) structuur verandert wordt nog lichter en drijft op het wateroppervlak.De vissen zelf zijn in de winter de beste indicatoren, waarom zouden ze anders naar de bodem afzakken en op een bepaalde diepte willen vertoeven. Zij ook trachten een plek te vinden welke optimaal is voor hen.
Mijn idee :tracht deze hoogte waarop ze meestal in de winter vertoeven t.o.v. de vijverbodem te bepalen. Neem als het relief van de vijverbodem het toelaat,een (PVC - inox) buis met een diameter groter dan de diameter van de drain en die 20 cm hoger is dan de opgemeten waarde en plaats deze vertikaal over de drain. Ik weet niet hoe diep de vijver is, in elk geval dient de bovenkant van de buis minimum 20cm onder het wateroppervlak te verdwijnen Bij betere dagen in de winter dat je de waterval laat werken, lift je deze vertikale buis 10 cm op om te bewerkstelligen dat alle organische afval kan wegvloeien naar de voorfilter.
De beste manier om nitraat in de vijver zoveel als mogelijk te voorkomen is het reinigen van deze laatste voor de winterperiode evenals het opruimen van alle overtollig blad en organisch sediment in de plantenfilter.
Veel succes!