The Pond Library

Vraag en Antwoord

plantenfilter downf...
 
Notifications
Clear all
plantenfilter downflow

5 Posts
3 Users
0 Reactions
11.9 K Views
zwemmertje
(@zwemmertje)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 15
Topic starter  

Ik ga een plantenfilter installeren op een zwemvijver (met minimale visbezetting), voorlopig zonder bijkomende filtering.
Ik kies dan ook voor een downflowsysteem omdat ik overal lees/hoor dat dit het minst kans op verstopping geeft.
Bedoeling is dus het water onderaan de plantenfilter aan te zuigen via drainagebuizen.
Nu twijfel ik tussen twee systemen:
1. Een drainagebuis, rechtstreeks aangesloten aan de pomp, met boven de drainagebuis een antiworteldoek, om slib dat toch tot onderaan de filter geraakt, tegen te houden.
2. Verschillende drainagebuizen die aangesloten zijn op een verzamelvat (verticale buis). De pomp staat in deze buis en pompt van hieruit het water weg.
Het tweede systeem lijkt me het best. Voordeel is dat je het verzamelde slib gemakkelijk uit het verzamelvat kan verwijderen én dat er verschillende drainagebuizen zijn, zodat het minder rampzalig is als er toch één toeslibt.
Dit tweede systeem vind ik wel moeilijker, want waar vind ik een buis met diameter 50cm (aquamax-pomp die ik ga gebruiken is 35 cm diameter)? En ook: hoe bevestig ik de drainagebuizen aan deze pvc-buis?
Zorgt de antiworteldoek uit systeem 1 er niet voor dat systeem 1 ook een bruikbaar en betrouwbaar systeem is?
Alle tips en opmerkingen zijn welkom!!
Zwemmertje


   
Quote
ivesd
(@ivesd)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 130
 

Ikzelf heb een plantenfilter maar werk upflow .Het water valt in een ronde buis van +- 40 cm waarop een draineerdarm van +- 15 meter is aangesloten op twee aftakpunten onderaan op de zijkant van de buis.Het moerasgedeelte is gevuld met onderaan grove lava waarop dan een antiworteldoek is gelegd.Vervolgens wordt daarop fijne lava gedaan waarin je dan Gele Lissen kan planten.
Deze plantenfilter werkt zo al twee jaar en heb het ganse jaar door zeer helder water.Twee maal per jaar plaats ik een dompelpomp in de buis en zuig dan de ganse plantenfilter leeg in omgekeerde richting dan dat hij normaal loopt.Water en slib worden dus door middel van de dompelpomp weggepompt waarbij het slib dat onderaan zat weg is.
De manier die jij beschrijft heb ik al zien werken bij iemand anders maar was toch zo goed niet hoor als upflow werken zoals ik.
Al het materiaal dat je nodig hebt zoals draineerbuis,plastiek sterfputje van 50 cm breed en aftakpunten vindt je bij de plastiekhandel.

Ives


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

upflow is zonder discussie beter dan downflow voor een plantenfilter


   
ReplyQuote
zwemmertje
(@zwemmertje)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 15
Topic starter  

ik had me gebaseerd op dossier over 'moerasfilter' hier op pondlibrary om te besluiten dat downflow beter is....
Is aquamax dan wel bruikbaar, want ik veronderstel dat via upflow de pomp buiten de filter wordt geplaatst?
Alle info is nu dus welkom! Het bouwen van zo'n kelderverdieping zie ik niet echt zitten (allez, schoonpa die vijverwerken uitvoert ziet dat niet zitten...), kan het ook zonder?


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

foto's van mijn upflow plantenfilter:   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.