Hallo iedereen
Onlangs van mijn neef een ontwerp gekregen van een plantenfilter 🙂 (zie bijlage voor plan). Het principe is wel duidelijk denk ik, alleen nog even vermelden dat de dikke buis links dient om gemakkelijk mbv een dompelpomp het filter te kuisen als het dichtgeslibt is (niet te proper zodat er nog "goede beestjes" 😀 in blijven).
Heeft iemand ervaring met zo'n filter?
Ik heb nog een aantal vragen:
1) Uit welk materiaal wordt de geperforeerde plaat best gemaakt? Soort kunststof of tuinafsluitingsdraad met niet te grote mazen met daarop worteldoek (rot dit niet?) of ...?
2) Zijn de hoogtes van de verschillende substraatlagen goed of dienen ze nog hoger te zijn, bestaan er hiervoor ideale maten?
3) Over het substraat zelf is hier al het een en ander geschreven, ik weet dus dat lava goed is, maar is kwarts ook bruikbaar en mischien nog beter? En tenslotte: is gletsjersubstraat zijn kostprijs waard, men (de reklame) zegt dat het stukken beter is dan lava?
Alvast bedankt. 🙂
Hoe wil je na verloop van tijd het gedeelte met het bezinksel schoonmaken?
Hallo Kritje
Als het substraat dichtgeslibd is zal het water in de brede buis (links op het plan) naar omhoog komen omdat het daar de minste weerstand ondervindt. Op dat moment een dompelpomp in de brede pijp laten zakken en het vuil (gedeeltelijk) opzuigen terwijl bovenaan het filter gespoeld wordt met vijverwater(!).
Ik denk dat je het beste voor een harde plastic plaat kunt kiezen, Sterk genoeg voor het gewicht.
Lava is niet zo zwaar maar alles bij elkaar komt er toch wat gewicht op. Een draad en doek gaan doorhangen! Als je de buis door de plaat heen steekt kun je het beste bij het bezinksel, je zou dan kunnen "stofzuigen".
Ik zou ook werken met een stevige plaat. Vergeet het gewicht van het moerasmateriaal en het water niet. Dat is heel wat.
Hallo Dollypaddy,
zeker geen tuinafsluitingsdraad gebruiken want dit is er niet voor geschikt.
je hebt twee duurzame mogelijkheden:
1) een rooster (waarop je bvb op wandelt in fabrieken, op bordessen of op buitentrappen bvb.) uit inox, waar je een speciaal doek op legt die verkrijgbaar is in de betere vijvershops.
Het doek zorgt ervoor dat je substraat e.d. niet doorheen de mazen van je rooster slippen.
Een gegalvaniseerde rooster is goedkoper maar dat raad ik je niet aan vanwege de langzame afgave van zinkoxide in water omwille van het galvanisatieproces die de rooster heeft ondergaan. Dus liever geen zware metalen in je vijver.
2) Een kunststofplaat in harde materie. Er zijn verschillende bedrijven die dit gebruiken in industriële toepassingen. Afhankelijk van de filterbreedte zal de overspanning en het te dragen gewicht bepalend zijn voor de dikte van je kunststofplaat.
Voor gebruik dien je wel nog op regelmatige afstanden gaten door te boren om perforatie te verkrijgen.
Indien je zelf niet aan deze dingen kan geraken, moet je maar eens bellen daar waar de molen in het zuiden staat (inside joke).
Bedankt voor jullie reacties!
Ik ga uitkijken naar een harde plastic plaat; lijkt me inderdaad wel aangewezen, en dan misschien nog op verschillende plaatsen ondertsteunen. (ldp, blijkbaar wonen we niet zo ver van mekaar, maar toch weet ik niet waar de molen in het zuiden staat :(, waar kan je dergelijke kunststofplaten bekomen?)
Kritje, het is de bedoeling dat de grote buis uitmondt in het onderste "lege" compartiment, zodat de dompelpomp volledig tot beneden kan zakken.
Blijven nog mijn 2 andere vragen, de hoogtes van de verschillende substraatlagen en de "veel" betere filterkwaliteit van gletsjersubstraat. Kan iemand mij daar een antwoord op geven?
Originally posted by dollypaddy
Blijven nog mijn 2 andere vragen, de hoogtes van de verschillende substraatlagen en de "veel" betere filterkwaliteit van gletsjersubstraat. Kan iemand mij daar een antwoord op geven?
Hoi,
Als "kelderruimte" kan je inderdaad zo'n 15 à 20 cm aanhouden. Voorzie zoals al gezegd een stevige geperforeerde plaat die goed ondersteund wordt.. 1000 liter lava weegt bvb 1 ton! Als andere mogelijkheid kan je de grotere vertikale buis centraal plaatsen en hier de darm van de pomp doen in uitmonden.. Komt ongeveer op het zelfde neer, alleen denk ik dat je dan minder lokale stroming gaat krijgen op de bodem waardoor het vuil meer bezinkt en niet in het substraat gewoeld wordt.
Wat betreft het substraat : je hoeft niet te gaan werken met verschillende diktelagen hoor. 1 laag enkel lava is voldoende (of ander medium van dezelfde "korrelgrootte"). Het bleke vijversubstraat heeft als voordeel een natuurlijker kleurtje te hebben en dat het niet hoeft gespoeld te worden (itt lava waar dat wel het geval is). Vijversubstraat is ook lichter. Wel stukken duurder.. Een tip is om met lava te werken en helemaal bovenaan hier een dun laagje vijversubstraat op te leggen als je liever dat kleurtje ziet. Een tweede tip is om het moerasfilter tot boven het wateroppervlak vol te leggen met substraat, zo komen hier later geen draadalgen woekeren. De dikte van de filterende laag met substraat is ideaal zo'n 60 à 70 cm.
Welk water ga je in het moerasfilter pompen? Als ik van jou was zou ik een mechanisch voorfilter voorzien opdat de meeste grove deeltjes uit het moeras blijven. Zo is de kans op verstoppingsgevaar heel wat minder. Denk dan bvb aan een drukfilter..
succes ermee!
mvg, Tim
Hallo dollypaddy,
nog wat inside jokes:
de molen staat in het zuiden daar waar de hond rabby noemt !
Hallo,
zie ik in dit filter enige invloeden van het aqua-city moerasfilter? 🙂
Ben momenteel zelf net hetzelfde aan het bouwen voor m'n quarantainevijver.
Aqua-city bouwt de rooster en leegpompruimte als volgt:
op de bodem leg je langs de randen een rij betonstenen 20*20*40cm. Daarop leg je stevige azobe balken (om de 25cm dacht ik). Daarop gegalvaniseerde Gardena tuindraad. Daarop worteldoek (geen ANTI-worteldoek, maar van dat 1cm dikke weefsel waar de planten normalerwijze in wortelen). Daarop grove keien en vervolgens je substraat + eindlaag.
De dikke buis steunt met de rand net op 2 dwarsbalkjes. Rond deze buis snij je het gardenagaas en worteldoek cirkelvormig weg.
Succes ermee!
Hallo,
toch nog een reactie op het gewicht wat dergelijk rooster te verwerken krijgt. Dit is NIET het gewicht van het substraatmateriaal + het water.
De ruimte onder het rooster is namelijk ook gevuld met water, zodat de wet van archimedes hier van toepassing is. Het substraatmateriaal ondervindt een opwaartse kracht, gelijk aan het gewicht van het door het substraat verplaatste water. Met andere woorden: als lava zoals Timpie vermeldt ongeveer 1 ton/kuub weegt, dan is de belasting van het rooster kwasi nul kilogram! Inderdaad u leest correct. In realiteit zal het ietsje meer zijn, want substraat dwarrelt wel degelijk naar de bodem (lava heb ik geen idee). Wanneer wordt het rooster dan wel belast? Als het moeras leeg gezogen wordt of als je het aanlegt.Bij een droog moeras is de belasting op het rooster gelijk aan de lava (of andere vulling). Nemen we 1 ton per kuub en voor de eenvoud een filter van 1m breed, dan krijgen we aan 80cm diepte -20cm bezinkruimte een gewicht van 600 kg per lopende meter filter.Om de 25cm een balk levert een belasting van 150kg op elke balk. Dat moet de balk dus aankunnen. Azobe met een sectie van 5 a 6cm is prima.
Het gaas wordt maximaal belast met eenzelfde waarde, wat voor mazen van 2cm neerkomt op een draadbelasting van maximaal 7,5 kg. Geen probleem dus voor de klassieke fijnmazige gardena. Wil je je echt veilig voelen, leg dan 2 lagen op mekaar. Is je filter breder dan 1m, dan leg je een centrale rij betonstenen onder de balken.
succes!
Er bestaan kunststofroosters in glasvezel: zéér duurzaam, sterk & goedkoper dan RVS. [email]Info@eriks.be[/email]
Succes!
Interessante link Diederik,
lijkt me inderdaad een goede oplossing. Als ze een beetje snel kunnen leveren ga ik daar op gokken. Enig nadeel is dat je voor het maken van de 30cm ronde gaten voor de dikke dompelpomp buis wel even zoet zal zijn vrees ik. Misschien met een wipzaag met speciaal zaagblad voor glasvezel (heeft opgekleefde abrasiefstukjes ipv. tandjes), maar 2 a 3cm dikte is natuurlijk een stevige hap.
Zo, ik heb reeds antwoord van Eriks (was ik als unregistered hierboven...): ze stellen voor om een FD-FR rooster in 2,4m*1,2m* 38cm dik te benutten. Kost wel 487 EUR slik...
Weet er iemand iets minder pijnlijk voor de beurs?
Ik zou de bodem van de plantenfilter laten afdragen naar één of meerdere punten ( afhankelijk van de grote van de filter) en op dit diepste punt(en) een drainage(s) plaatsen die rechtstreeks in verbinding staat met het riool. Af te sluiten door een bol-of schuifkraan welliswaar. Voor het spoelen hoef je enkel maar de kraan open te zetten en over het filtermateriaal een paar emmers vijverwater te gieten en klaar is Kees. Gemakkelijker kan toch niet?
waarom zo een ingewikkelde fiter maken
er is een veel eenvoudiger manier om zo een filter te maken heb al 6 jaar zo een fiter kristal helder water
maak een bak van 60 cm diep leg er 4 beton blokken in leg daar rooster op die niet roest op die rooster zet je planten de wortels groeien naar de bodem zet overal zuurstof planten je laat achterkant je water in lopen dit loopt door de planten de wortels doen de rest en aan de andere kant loopt het terug de vijver in
werkt perfect
groetjes luky
Originally posted by luky
werkt perfect
Werkt perfect? Voor een vijver van hoeveel liter?:rolleyes:
hoy
mijn vijver is 65000 liter , het water blijft kristal helder al 6 jaar
groetjes luky