The Pond Library

Vraag en Antwoord

Natuurvijver vervui...
 
Notifications
Clear all
Natuurvijver vervuild

3 Posts
3 Users
0 Reactions
2,608 Views
Henk E
(@henk-e)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Mijn natuurvijver, ca 100 m2 wateroppervlak bestaat uit een laag folie met hierop ca 10 cm rivierklei. Alle planten staan in de kleibodem en er is verder geen filtersysteem of fontein aanwezig. De vijver heeft de vorm van een acht en verloopt van ca 25 cm naar een diepte van ca 1.5 meter. Vanuit het idee dat de natuur voor zichzelf zorgt probeer ik alleen het blad in het najaar zoveel mogelijk eruit te halen en af en toe, 1 maal per jaar trek ik wat overtollige planten eruit. Vlak naast de vijver staan een aantal eikenbomen en natuurlijk lukt het niet al het vuil te verwijderen. Ook zitten er 2 waterschildpadden in die in de winter gewoon overwinteren in de vijver. De vissen zijn gewoon rietvoorns en als de reiger langskomt dan is dat geen probleem. Nu, na zo'n 10 jaar groeien de waterlelies niet meer en het water begint wat bruin te worden. Op de kleibodem is inmiddels een behoorlijke laag zwart slib afgezet en als je het er met de hark uit probeert te halen dan zie je enorme gasbellen. Wie geeft mij advies?


   
Quote
Spro
 Spro
(@spro)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 19
 

Zoveel ken ik er niet van, maar ik denk dat je vijver op dit moment dood aan het gaan is, en het tijd is voor een "groot onderhoud", ... vijver leegtrekken, al het slib eruit, verse waterlelies erin, en terug vullen maar, ...


   
ReplyQuote
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
 

Klinkt als een bosvennetje waar niks meer groeit omdat het water ''dood'' is.

Ik denk dat er niets anders op zit dan vijver leeg maken. Water eruit, slib eruit en de klei eruit. Misschien kan je de slib en klei nog gebruiken als mest voor de tuin.:) 10 jaar is een mooie periode.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.