The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Moerasfilter in de winter?

 

(@jaccoh)
Eminent Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 46
Topic starter  

Hoe gaat het met een moeras filter in de winter.
Als het vriest zal er geen water door mijn filter lopen.
Het water stroomt door een bioloog in een regenton naar een moerasfilter met planten die groeien in substraat. Ongeveer 100*40*15cm. Hoe houd ik de planten levend?
De bacterien in de bioloog zullen het ook niet overleven als de pomp uit staat. Maar dat is dan jammer.


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Hoi Jaccoh,

Voor mezelf weet ik uit ervaring dat plantjes die invriezen, in de lente gewoon weer beginnen te groeien.
Heb zelf naast een koivijver, ook nog een natuurvijver, waarin planten zitten. Deze zijn al vaak ingevroren in de winter, maar in het voorjaar komen ze gewoon terug. Zou ik persoonlijk dus niet al te bang voor zijn. Het zijn immers waterplanten, en die zullen er wel bestand tegen zijn.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@jaccoh)
Eminent Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 46
Topic starter  

Dit is een aparte bak van ongeveer een cm of 12 diep Met een afvoer op 4 cm vanaf onder.
Als die bak bevriest dan zitten de planten inclusief wortels in het ijs. Als het filter niet meer stroomt dan drogen de planten toch uit?


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Hoi JaccoH,

De planten drogen niet uit. Mijn eigen planten hebben jaren geleden met 15 graden vorst ingevroren gezeten. Maar na de dooi en in de lente, begonnen de planten uit zichzelf weer te groeien en te bloeien.
Ook drijvende zuurstofplanten die je bijna met diepvriesspinazie kon vergelijken, kwamen in het voorjaar gewoon weer terug en begonnen gewoon weer te groeien. Persoonlijk zou ik er niet zo bang van worden. Het zijn immers waterplanten. Ook in de natuur komt alles na een winter gewoon terug. Hoe diep of ondiep het water ook is.
Ik kan me niet voorstellen dat alle vijverhouders met moeraszone de planten afdekken, of verwarmen of de planten in huis halen.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.