The Pond Library

Vraag en Antwoord

Moerasfilter in de ...
 
Notifications
Clear all
Moerasfilter in de winter?

4 Posts
2 Users
0 Reactions
2,483 Views
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Hoe gaat het met een moeras filter in de winter.
Als het vriest zal er geen water door mijn filter lopen.
Het water stroomt door een bioloog in een regenton naar een moerasfilter met planten die groeien in substraat. Ongeveer 100*40*15cm. Hoe houd ik de planten levend?
De bacterien in de bioloog zullen het ook niet overleven als de pomp uit staat. Maar dat is dan jammer.


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Jaccoh,

Voor mezelf weet ik uit ervaring dat plantjes die invriezen, in de lente gewoon weer beginnen te groeien.
Heb zelf naast een koivijver, ook nog een natuurvijver, waarin planten zitten. Deze zijn al vaak ingevroren in de winter, maar in het voorjaar komen ze gewoon terug. Zou ik persoonlijk dus niet al te bang voor zijn. Het zijn immers waterplanten, en die zullen er wel bestand tegen zijn.

Hokie


   
ReplyQuote
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Dit is een aparte bak van ongeveer een cm of 12 diep Met een afvoer op 4 cm vanaf onder.
Als die bak bevriest dan zitten de planten inclusief wortels in het ijs. Als het filter niet meer stroomt dan drogen de planten toch uit?


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi JaccoH,

De planten drogen niet uit. Mijn eigen planten hebben jaren geleden met 15 graden vorst ingevroren gezeten. Maar na de dooi en in de lente, begonnen de planten uit zichzelf weer te groeien en te bloeien.
Ook drijvende zuurstofplanten die je bijna met diepvriesspinazie kon vergelijken, kwamen in het voorjaar gewoon weer terug en begonnen gewoon weer te groeien. Persoonlijk zou ik er niet zo bang van worden. Het zijn immers waterplanten. Ook in de natuur komt alles na een winter gewoon terug. Hoe diep of ondiep het water ook is.
Ik kan me niet voorstellen dat alle vijverhouders met moeraszone de planten afdekken, of verwarmen of de planten in huis halen.

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.