Ik heb een Messner AN4200 luchtpomp die zorgt voor beluchting van de vijver.
Dat doet 'ie prima, maar zo'n pomp hoeft niet de hele tijd aan te staan, dus daar wil ik wat aan doen.
Mag en/of kun je zo'n pomp nou aansluiten op een dimmer, zodat ik de pomp bijvoorbeeld op halve capaciteit kan laten draaien?
(Voor de techneuten: ik wil hiervoor een X10 dimmer gebruiken, zodat de computer kan bepalen wanneer de luchtpomp uit of aan moet en indien aan, hoever die moet worden gedimd.)
mijn luchtpomp staat 24 op 24, 7dagen op 7, kortom een gans jaar non stop op
Fijn, maar dat is dus wat ik net niet meer wil.
Iemand die wel weet of je zo'n luchtpomp mag dimmen?
maar ik wou maar aantonen dat het niet nodig is om ze te dimmen
als je wil dat er minder lucht wordt geblazen draai dan gewoon het kraantje een beetje dicht aan de uitgang
Het is zeker niet nodig te dimmen in zuurstof , meer zuurstof kan nooit kwaad .
Ik denk dat het eerder de bedoeling is om op de elektriciteitsfaktuur te besparen .
Dan kun je beter gebruik maken van een timer vind ik .
Bij mij staat ie overigens ook het hele jaar door aan
Het is inderdaad de bedoeling om het electriciteits verbruik wat terug te dringen.
Daarom wil ik een dimmer gebruiken, zodat de pomp ook op 25%, 50% of 75% kan draaien. Omdat dit computer gestuurd is hoef ik zelf dus niet aan kraantjes te gaan draaien.
Maar ik heb hier in diverse draadjes gelezen dat luchtpompen nogal gevoelig zijn voor het "afknijpen" van de luchtuitvoer, omdat ze dan hun druk niet kwijt komen.
Nou ga ik dus niet aan de luchtkant dimmen, maar aan de stroomkant.
En daarover heb ik nog geen verhalen gelezen.
Vandaar mijn vraag, om te voorkomen dat ik pomp vroegtijdig om zeep help.
om dus wat gerichter op uw vraag te antwoorden, ik weet niet of je een luchtpomp "aan de stroomkant" zoals men doet met vijverpompen kan dimmen. Wat ik wel weet is dat het dimmen van vijverpompen ook niet ten goede komt aan de levensduur van de pomp, dus met een luchtpomp zal dat wel hetzelfde zijn denk ik.
Ik heb thuis een luchtpomp en daar zit een dimmer (gewoon een ronde knop waar ik kan aan draaien) op zodat ik de sterkte kan regelen van de luchtoutput maar dit bespaart me geen elektriciteit denk ik.
Pietje wrote: ik weet niet of je een luchtpomp "aan de stroomkant" zoals men doet met vijverpompen kan dimmen. Wat ik wel weet is dat het dimmen van vijverpompen ook niet ten goede komt aan de levensduur van de pomp, dus met een luchtpomp zal dat wel hetzelfde zijn denk ik.
Bedankt voor deze info. De dimmer die er gaat komen kan ik ook als aan/uit schakelaar gebruiken, dus als dimmen echt slecht blijkt te zijn heb ik een alternatief.
Mochten er nog meer ervaringen zijn, dan lees ik die graag.
hallo,
ik heb ook zo een regelbare luchtpomp gehad, de levensduur van deze pomp was minder dan een van hetzelfde merk zonder regeling, toeval of niet, ik kan het niet zeggen,maar ik neem geen regelbare meer.
of een dimmer werkt zal afhangen van het type pomp, ik denk dat die compressorpompen wel te dimmen zijn, maar de gewone membraanpompen niet.
een tydklok is de beste oplossing.
maar zoveel verbruikt een luchtpomp toch niet, ik heb er 2 continu aan in de zomer,in de winter slechts eentje.
je kan ook met die oxidator werken,dat verbruikt geen stroom,maar hoeveel die vloeistof kost weet ik niet.
http://www.oxydator.de/
groetjes
De meeste van zulke pompen werken door magnetisme, dus een spoel (opgewonden koperdraad) waarin een magneet heen en weer beweegd. Je kunt geen normale dimmer hiervoor gebruiken die op een lamp werkt, een dimmer die bv in een boormachine zit zal wel werken. Maar je wilt stroom besparen, vaak wordt de stroom die je minder door het apparaat heen wilt sturen in de dimmer omgezet in warmte. Dus in totaal win je er maar weinig mee en zal de aanschaf van een dimmer niet eens terug verdient worden.
Kan je beter voor dat geld een kleine luchtpomp kopen en deze aanschakelen als je de ander uitschakelt.
hoi de meeste fouten die er gemaakt worden over een dimmer is dat je er niet je stroomkosten mee kan besparen.
dit denken veel mensen met een hallogeen lamp in de woonkamer ook
de energie gaat gewoon verloren in de dimmer.
groetjes ronald
macpro wrote: Ik heb een Messner AN4200 luchtpomp die zorgt voor beluchting van de vijver.
Dat doet 'ie prima, maar zo'n pomp hoeft niet de hele tijd aan te staan, dus daar wil ik wat aan doen.
Mag en/of kun je zo'n pomp nou aansluiten op een dimmer, zodat ik de pomp bijvoorbeeld op halve capaciteit kan laten draaien?(Voor de techneuten: ik wil hiervoor een X10 dimmer gebruiken, zodat de computer kan bepalen wanneer de luchtpomp uit of aan moet en indien aan, hoever die moet worden gedimd.)
Haloa,
Ik heb sinds kort een vijver, daar ben ik nog een groentje in. Behalve in energie daar heb ik mijn sporen reeds verdiend.(365 verlofdagen per jaar)In mijn vijver heb ik de Air 200 van Ubbink hangen, deze is voorzien van een regelaar. volgens het type plaatje is het verbruik 5 Watt bij een opbrengst van 200 L/uur. De hoeveelheid lucht kan ik niet meten maaaar het stroomverbruik wel. Hier gebruik ik een EnergieKostenMeter voor die nu het verbruik in Watts aangeeft. (zie foto's)
Bij vol vermogen geeft hij slechts 2.8 Watt aan. Dus nog minder dan de fabrikant aangeeft. Als ik het toerental verminder gaat het aantal Watts ook omlaag.
Dus waarom zou je dimmen, het kost mij nog geen 25kWh per jaar. Dit geld overig ook voor mijn Aquaris 1800 set als je toerental verlaagd verminderd ook het aantal Watts. Over de levensduur kan ik niks zeggen net begonnen dus moet nog veel leren
Mijn vijver heeft een inhoud van ~ 2.500 liter zou de hoeveelheid van 200 L/uur voldoende zijn?
Wat is dat voor kastje, is dat de dimmer zelf? Dan kan je zo niet meten want dan meet dit apparaat het uitgaande vermogen en niet wat het kastje zelf verbuikt en daar zit nl het verschil, je zou er nog zo'n kastje tussen moeten zetten en dan meten wat er gebeurt.
Van hoeveelheid lucht in de vijverblazen heb ik helaas geen verstand. Ik laat het water wat het filter verlaat in de vijver vallen daat geeft ook extra lucht in de vijver.
Weet dat een dimmer tussen de stekker en het stopcontact het stroomverbruik niet zal verminderen. Het zal enkel het toerental van uw pomp verlagen door zelf een deel van de energie op zich te nemen (simplistisch gezegd). Je moet dus de dimmer in het pompje zelf terugvinden zoals hierboven reeds werd aangehaald.
Nee dat is geen dimmer maar een Energie(kosten)Meter. Het apparaatje meet het enrgieverbruik, bv huidig verbruik/verbruik over een periode en sommige ook de kosten, dan moet je de energie prijs invoeren.
Ik heb het zelf ook en is best handig! bv stand by tv / computer /printer enz te meten
hoi de meeste fouten die er gemaakt worden over een dimmer is dat je er niet je stroomkosten mee kan besparen.
dit denken veel mensen met een hallogeen lamp in de woonkamer ook
de energie gaat gewoon verloren in de dimmer.groetjes ronald
Als je een dimmer met faseaansnijding toepast word niet alle energie meer omgezet in warmte.
Bij 50% dimmen heb je dan een besparing van +/- 40%.
Of dit ook bruikbaar is bij een membraampomp vraag ik mij af.
Ik ben ook van mening dat je niet genoeg zuurstof in het water kunt hebben.
Dimmers die in huis gebruikt worden werken inderdaad op fazeaansnijding en gaan niet het vermogen opnemen dat anders naar de lampen (motor) zou gaan.
Als dit niet zo zou zijn en men zou bv. 10 halogeen lampen van 50W voor 50% dimmen dan zou de dimmer dus 250w moeten omzetten in warmte!! de brandweer zou nogal werk hebben.
Wat het dimmen van die luchtpomp betreft, dit zal waarschijnlijk wel gaan maar of dit ook goed is voor de pomp op lange termijn is een andere vraag.
Beter zou zijn om meerdere kleine pompen bv 2 x 40 ipv 1 x 80 liter per min. te nemen en deze dan schakelen naargelang de behoefte.
Dan nog een woord uitleg over fazeaansnijding, simpel uitgelegd is dit gewoon een schakelaar die 100 maal per seconde aan en uit gaat en de regeling bestaat erin door te bepalen hoe de verhouding is tussen de aan en uit tijd.
Even een kleine update: naar aanleiding van de adviezen om niet te dimmen besloten om de dimmer als aan/uit schakelaar te gebruiken.
Zodra de temperatuur bij ons in de stad de 20 graden haalt wordt de luchtpomp aangezet.
Daaronder gaat de luchtpomp weer uit. Dit draait inmiddels een paar weken zonder problemen.
Daalt de temperatuur onder de 5 graden, dan gaat de luchtpomp ook aan. Maar dat laatste heb ik uiteraard nog niet kunnen testen.
De temperatuur meet ik niet zelf, maar haal ik elke 10 minuten ergens van een website in America. Dit omdat het niet nodig is om hier met een super nauwkeurige temperatuur te werken. 🙂
hallo,
is inderdaad ook een oplossing,goed idee.:)
ik hoop dat het nog lang duurt eer je die laagste stand kunt testen. 😀
groetjes