The Pond Library

Vraag en Antwoord

Mag of moet vijverw...
 
Notifications
Clear all
Mag of moet vijverwater vernieuwd worden?

23 Posts
5 Users
0 Likes
8,503 Views
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

sinds 2 jaar zijn we verhuisd, voorheen had ik een zelfgemaakte betonnen vijver,waar een waterlelie in de midden stond ,en waar mijn vijverfilter biotec 4 van OAse met violetfilter op was aangesloten, er zitten een 8-tal vissen in de vijver, goudwindes,mijn vijver was een 2000 liter groot, steeds had ik helder water en kon ik de vissen zien
Toen we nieuw bouwden en verhuisden was de tijd er niet om aandacht eraan te besteden en heb ik dus een vijver gemetseld, voorzien met een degelijke epdm folie,
grootte van de vijver is een 2.5 m op 1.5 m breed en 1 m diep
hierin staan geen planten daar ik bang ben dat terug het ganse opp zal begroeien en ik terug geen vissen zal zien zwemmen, hier had ik vroeger last van,ook bang dat de planten doorheen de epdm zouden groeien?
het eerste 1.5 j heb ik dus de filter nog niet geplaatst, wel de vissen in de vijver gedaan,
tijdens deze zomer heb ik terug de filter geplaatst, welkelijks reinig ik de filter doch nog steeds is het water zo groen echt niet te doen.
Zou het helpen,moest ik bv de helft of gans de vijver vernieuwen van water?of is dit onverstandig nu zo laat in het jaar of wat doe ik verkeerd?
WIE KAN ME HELPEN????

graag uw reakties

groeten,
Luc


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Luc,

Indien het water als erwtensoep is, ligt het waarschijnlijk aan je UV lamp. Te weinig capaciteit of de lamp is stuk of is aan vervanging toe.
Tevens reinig je het filter wekelijks. Dit is toch niet nodig??? Als je UV lamp niet werkt, wordt het water groen. Helaas wordt dit niet goed door een filter gezuiverd, waardoor het water groen blijft. Een UV lamp is voor de "zweefalgen", die ervoor zorgen dat het water groen wordt. Ik ga ervan uit dat de UV lamp je probleem is. Je kunt eventueel de helft van je vijverwater vernieuwen, maar het probleem blijft en je water blijft dus groen!!!! Je zegt zelf al dat het laat in het jaar is. Zijn alle waarden van je vijver wel goed???

Hokie


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Oh ja ,

Heb zelf een natuurvijver, met lelie, riet en dergelijke, en de wortels zijn nog nooit door het folie gegaan. En ik heb gewoon 0.5mm vijverfolie. En het zit er al meer dan 10 jaar in.

Hokie


   
ReplyQuote
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

Hai , alvast bedankt voor de snelle reaktie, hoe kan ik zien of de uv lamp stuk is?of niet meer werkt?
als ik op de kop zie van het lampgedeelte zie ik wel in het controleglas het blauwe licht, vandaar dat ik dacht dat deze nog goed was?
Waarden van het water heb ik nog nooit nagezien hoe doe je dit of wat moet je daarvoor doen?
Kan ik er kwaad aandoen voor de vissen bv als ik het water vernieuw?
ik zou graag een plant inzetten,doch bij een lelie of zo beginnen die dan zo te groeien ,zodat ik geen vissen meer kan zien, is ook geen grote vijver, en dat vind ik nu net zo rustgevend 's avonds eens naar je vijver gaan en je vissen zien zwemmen,


   
ReplyQuote
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

waar ik net nog aan dacht, kan het zijn in de tijd 1.5 j, dat er geen pomp en filter was geinstalleerd,dat er onderaan een laag slib of dgl heeft gesetteld en dat ik deze moet wegnemen? of enkel zoeken in de algen? zijn er momenten wanneer ik geen planten mag in de vijver zetten? bedoel beter in voorjaar dan najaar of speelt dit geen rol? zijn er soorten planten,die klein blijven en dus niet overwoekeren?

groeten luc


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Luc,

Een heleboel vragen. De UV lamp wordt minder in werking indien hij gebruikt wordt. Normaal zegt iedereen elk jaar een nieuwe TL erin. Voor mezelf houd ik het op 2 jaar.
Waarden van het water kun je laten meten, maar je kunt ook zelf een test-setje kopen bij elke koizaak, of de tuincentra. Vooral Nitriet, ammoniak, en PH zijn belangrijke factoren. Kun je kopen, eigen vijverwater toevoegen en je hebt al resultaat.
Het kan geen kwaad voor je vissen, als je maar niet al het water gaat verversen.
Ja, er komt altijd vuil in een vijver, stof, zand, bladeren enz. Indien je dit laat liggen begint het te rotten en krijg je gasvorming. Zou dit dus eerst van de bodem halen. Aangezien je de bodem door het groene water niet kunt zien, eerst even voelen met een dun stokje. Ga daar mar mee over de bodem en je voelt wel of er een laagje ligt. PRIK GEEN GAT IN DE FOLIE
De sliblaag kun je eventueel verwijderen met een stofzuiger ( niet die je ook in huis gebruikt).
Planten kun je best in het najaar planten, of in het voorjaar. Het aanbod is in het voorjaar groter en de plantjes zijn dan nog beter van kwaliteit.
Planten die klein blijven??? Alle planten groeien. Heb je een ondiepe rand, of een moeraszone?? In mandjes kun je planten doen en als ze te groot worden gewoon snoeien. Ook in de moeraszone kun je gewoon snoeien of eventueel de uitlopers verwijderen.
Zo, dat waren volgens mij alle antwoorden.

mvg

Hokie


   
ReplyQuote
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

probleem van planten is dat mijn vijver dus een rechthoekige bak is die overal even diep is,
in de midden ligt wel een betonnen element in ,een soort plantbak van een 40/40 cm waar ik ev iets in kan planten, zou dit voldoende zijn?met kleine planten bedoel ik dat ik niet zou willen dat gans mijn wateroppervlak begroeit, zou graag de vissen nog zien zwemmen

dus aangaande e UV-lamp zou het mogelijk zijn enkel de lamp te vervangen? of moet de behuizing ed ook vervangen worden dan?

groeten
Luc


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Luc

Van de UV lamp, kun je losse lampen kopen. Kijk wel naar het aantal Watt, en model. Het beste de oude eruit halen en meenemen. Dan weet je zeker dat je de goede krijgt. Ik ga ervan uit dat met de inhoud van jouw vijver er minimaal 9 Watt lamp in zit. Inhoud van je vijver x 2 wordt aangehouden voor UV lamp. Sommige mensen houden zelfs 3 x aan,
Diepte van je vijver is een probleem om een geschikte plant te vinden. Blijft alleen de lelie over, of andere planten die zo diep moeten, alleen woekeren deze je vijver vol. En dat wil je niet.
Heb je al eens aan floating basket gedacht. Drijvende plantenbakjes, die gewoon door je vijver drijven. Daar kun je dan eventueel kleine plantjes in doen. Zo houd je het water schoon en de planten in de macht.

mvg

Hokie


   
ReplyQuote
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

bedankt voor de info Hokie,
die drijvende plantbakjes zouden wel eens een idee kunnen zijn, vind je deze ook in de tuincenter?of moet je hiervoor naar een gespecialiseerde zaak?
die plantbak in midden kan ik zo ophogen en opvullen met iets zodat ik bovenaan kan planten ook
qua lelie ,heb je daar kleine soorten in of koop je daar gewoon de waterlelie voor?

deze middag ben ik nog langsgeweest in een tuincenter daar jij me de raad gaf om de waterkwaliteit te controleren, ik was dus op zoek naar dergelijke setjes

doch wat ik vond was : 1 setje met zuurtegraad en hardheid van het water
1 setje met nitriet of nitraat en amoniakgehalte
1 setje met ijzergehalte en nog iets dacht ik
kostprijs per setje tussen de 19 en de 24 euro
daar ik dit toch niet goedkoop vond en niet wist welk setje juist te kopen, heb ik dit nog niet meegebracht,
wat moet ik eigenlijk in de gaten houden en is dit eenmalig of om de hoeveel tijd?

waar ik was deze middag hadden ze niks van waterplanten ,daar het tuincenter net overgelaten is, ik ben er wel teweten gekomen dat ik daar aan een reservelamp kan geraken, volgend weekend haal ik de oude eruit en doe hem mee om een nieuwe te kopen.
daar hadden ze anders wel gans het gamma van oase pompen en filters

groeten
luc


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Luc,

Het setje voor nitriet en ammoniak was goed geweest, is het belangrijkste.
De drijvende plantenbakjes hebben ze in ieder geval bij de intratuin, alleen is het jaargetijde om, en zullen ze dit waarschijnlijk niet meer in de winkel hebben.
Er zijn ook kleinbloemige lelie's, met kleine bladeren, speciaal voor de kleinere vijvers.
Een reservelamp voor de UV is in het algemeen bij een tuincentrum te duur. Kun je niet eens op internet kijken? Bij koi zaken bijvoorbeeld, hebben ze vaak reserve lampen. Scheelt je in de prijs.
Wat betreft het in de gaten houden van de waarden, regelmatig controleren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Vooral als je koi hebt, en het water moet dan voldoen aan de juiste eisen, dit ivm gezondheid van de koi.

Hokie


   
ReplyQuote
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
 

Groene alg betekend dat er teveel voedingsstoffen voor deze algen in de vijver zitten. En dat zijn nitraten. Planten leven ook van nitraten. Je kan er best planten in zetten hoor. Waterpest BV die leven van veel nitraten. Een waterlelie kan er ook best in. Vind je dat er teveel planten in zitten dan haal je er wat uit. Planten geven ook goede schuilplaatsen voor de vissen. Een laagje slib op de bodem kan overigens geen kwaad. Zolang de biotoop maar goed is. Slib is een goede voedingsbodem voor planten en bacterien.

Het filter ken ik niet. Maar als het een bioloog oid is dan lijkt het mij onverstandig om zo vaak het filter schoon te maken. Dan spoelen ook de bacterien weg.

Vervang de UV-lamp.


   
ReplyQuote
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

Ok jaccoH

alvast bedankt voor de nodige info,
het komende weekend ga ik op zoek naar een vervanglamp en planten om erin te plaatsen

vele groeten,
Luc


   
ReplyQuote
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
 

Ben benieuwd naar de opbouw van het filter. Kunt u dat eens uitleggen?

Je kan best water verversen hoor. 50% kan makkelijk. Zo voer je ook veel afvalstoffen af. Is hier waarschijnlijk ook een goede optie.
Begin dit jaar heb ik een nieuwe vijver aangelegd na tuin verbouwing. Na een tijdje heel veel last van draadalgen gehad. Na info op het forum hier heb ik ongeveer 50% van het water ververst en daarna waren de draadalgen verdwenen. Onze vijverinhoud is ongeveer hetzelfde als die van u.


   
ReplyQuote
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

ik heb gisteren een nieuwe lamp geplaatst in de filter, nu afwachten of dit de juiste oplossing is, vandaag is in ieder geval nog niks te zien van verandering

de opbouw van de filter is een biotec 4
een platiek bak, waar in midden een ronde vorm is in aangebracht met rond deze vorm
een groene grove filtermousse en erboven een bruine fijnere filtermouse,erin zitten ronde schelpvormige ,net als plastieken borden,met allerlei gleuven erin, bovenop ligt een soort lavagesteente
het water moet hierdoor komen en zodoende in de vijver teriug belanden,
ernaast in de hoek van de bak staat de uv filter geplaatst

mocht ik na een week geen verandering zien denk ik eraan een deel van het water te vernieuwen doch kan dit in het koude weer nu?

groeten,
Luc


   
ReplyQuote
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
 

Er kan op zich nu nog wel wat waterpest in. Het zal niet echt hard gaan groeien. wacht met overige planten tot volgend jaar.

Lamp kan natuurlijk wel aan. Water verversen ook. Ververs niet alles. Doe er ook geen warm water in. Gewoon uit de koude kraan.

U kunt ook naar de lokale vijver/ Aquariumwinkel gaan om het water te testen.
Algen zijn een gevolg van iets.


   
ReplyQuote
cocquytluc
(@cocquytluc)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 10
Topic starter  

de nieuwe lamp brand nu reeds 1.5 week en ik zie geen verandering, dus zou er toch iets anders moeten aan de hand zijn?

wie kan me raad geven?

groeten
Luc


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Luc,

Hoeveel Watt bedraagt je UV lamp??????
Dat is een vraag waar ik graag antwoord op wil weten.
Heb je water ververst, zo ja, hoeveel water????

Hokie


   
ReplyQuote
Koivissen
(@koivissen)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 1
 

Hoe wordt de lengte van een vis (koi) bepaald,is dit de lengte overmeten of zonder de staart gemeten.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

De lengte van een koi is van de snuit tot en met staarteinde.

Hokie


   
ReplyQuote
Diesel
(@diesel)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 70
 

Fontijnkruid/waterpest/gele lis zijn perfecte planten om kracht uit je water te halen.

De afvalstoffen die in je vijver zijn(ontlasting van bv je vissen) zijn een voeding voor je planten. Als er een teveel aan voeding ontstaat, of als je planten om wat voor reden de voeding niet opnemen zijn de zweefalgen er dol op.
Zweefalgen hebben eigenlijk dezelfde voeding nodig als planten, alleen zijn de planten net wat sterker.
Als ze dit niet zijn zal je vijver groen worden.

Oplossingen hiervoor zijn bv uvc lampen. Ik werk nu ongeveer een 3 jaar in combinatie met uv lampen en waterplanten, de vijver is altijd zeer helden(op enkele uitzonderingen daargelaten)
Een uvc lamp bind je zweegalgen tot zichtbare alg die je moet opvangen met matten(deze zullen een langere tijd groen/bruin worden ivm de zweefalgen) als de meeste algen gestorven zijn kun je de matten wat meer met rust laten. Mar met een zeer groenen vijver kan het zijn dat je deze elke week of mischien wel vaker moet uitspoelen. Probeer wel de rest van je filter(lavasteen/creamische buisjes, enz) niet aan te raken daar groeien bacterien op(goede)

Als je zorgt als het seizoen dadelijk begint dat je vijver zuiver is en er licht door het water kan(voor de planten) zul je zien dat de planten het veel beter zullen doen. Een groene vijver laat ook geen licht door wat de planten weer zwak maakt, en waardoor de afvalstoffen niet opgenomen kunnen worden door onder andere je planten.

Een UVc lamp gaat bij mij zo een 2 jaar mee, ik zet mijn vijver wel uit in de winter, en ook de uvc. Op den duur zie je zelf als hij aan vervanging toe is


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi Diesel,

Waarom je installatie uitzetten in de winter?? Kan zeer nadelige gevolgen voor je waterkwaliteit en hierdoor ook voor de koi hebben. In de winter altijd je filter laten lopen.

Hokie


   
ReplyQuote
Diesel
(@diesel)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 70
 

Hoi Hokie.
Ik heb geen koi vijver, mijn weten is dat je bij een koi vijver altijd de pompen aan moet laten stan.

Ik heb zelf een plantenvijver. Na ongeveer een jaar of 5 de vijver continu te hebben laten lopen heb ik op aanraden van een vereniginslid mijn vijver 4 jaar terug voor de eerste keer dicht gezet. Bij mij heeft dit totaal geen problemen opgeleverd, ik heb er daarvoor gekozen dat ik de vijver zo rond november tot +/- maart uit laat staan. Het heeftbij mij nog voor geen problemen gezorgt

De redenatie hiervoor (het uitzetten van de vijver) was dat de gewone natuurvijvers(zonder pompen en alleen op de planten) ook uitstaan en dichtvriezen. De filter word natuurlijk wel geheel zuiver gemaakt voor die weer in werking gaat. De plantenfilter blijft normaal zoals ie is.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Helemaal goed. Heb zelf ook een plantenvijver, met enkele goudvissen erin, hier staat geen filter en pomp op. Is nu helemaal dichtgevroren. Kan de goudvissen zien zwemmen.
Water is helder, hier doe ik dus ook niets aan.

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.