The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
knullige UV vraag

 

(@koetsiertje)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

mijn vrouw heeft een grote vijver laten graven (door mij) en een groot aantal vijverspullen 2e hands aangeschaft, waaronder een UV (C) lamp met slangaansluitingen en kijkglas.

Helaas was de lamp op de fitting ( 4 pootjes op 1 lijn, lijkt op een PL lamp, iedere twee pootjes hebben een soort "gloeidraad" verbindig) gebroken, dus ik ben aan het knutselen geslagen. Ten eerste het schakelaartje gesaboteert, zodat de lamp altijd zou moeten werken, ook al is de lamp geopend. Op de twee buitenste pootjes staat 230 volt, de twee binnenste pootjes zijn op elkaar aangesloten met hiertussen een condensator oid. Als ik spanning op de buis zet wordt er vermogen getrokken, na een kleine 2 seconden halveert dit vermogen ongeveer. Vergelijkend met een TL, zou de lamp na een hogere ontsteekstroom branden ?

MAAR : .... ik zie geen licht ! Op internet is te vinden dat UV licht ook niet zichtbaar is, maar hoe controleer je nou of de lamp brandt ? Op de filter zit een soort kijkglas ( kwartsglas ? ), maar ook in een donkere ruimte zie ik geen schijnsel oid. De lamp is geheel helder doorzichtig, dus geen blacklight of zonnehemel lamp oid

wie weet hoe ik de werking kan controleren ? of MOET de filter gevuld zijn met water om licht te zien ?


   
Citeren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Als je uv lamp brandt zal je altijd een paarsachtig licht zien, wel aan denken dat uv c ook voor ons schadelijk is.
Grzs P


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

ik denk dat er iets óf niet goed is aangesloten óf iets kapot is dan. UV licht zie je als een paarsachtige licht ( zoals Proosje ook al zei )


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

En kijken in het donker bevorderd het waarnemen.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 65
 

In principe is er geen enkel verschil tussen een UV lamp en een TL lamp. Het is enkel de filter (het witte poeder aan de binnenkant) dat ontbreekt. Wanneer een UV lamp "brandt" dan zie je dat als een blauwachtig paars licht. De gloeidraden dienen om het gas te ioniseren waarna het geleidend wordt (en licht geeft). Net zoals een gewone TL lamp dus met ballast en starter.


   
BeantwoordenCiteren
(@skrans)
Estimable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 104
 

koetsiertje

Zou je de merk en type kunnen zeggen


   
BeantwoordenCiteren
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
 

Ik ben dan wel wat aan de late kant met antwoorden, maar meestal heb je bij de UV lampen een klein inkijkgaatje. Indien het UV licht werkt dan licht iets op (bij mij blaauw, maar het kan ook oranje zijn).

Ik heb een PL-S UV lamp. Is standard bij de tuinwinkel met vijverafdeling verkrijgbaar, maar men moet vragen.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.