ga in de toekomst bezig met een uitbreiding van mijn vijver, en heb alvast een ontwerp gemaak van een filter. Ik wou graag van jullie weten wat je er van denkt (graag kritisch zijn wil dat het perfect wordt). Dit filter is voor een koi vijver van +/- 20.000 Lt. zware bezetting. Ben van plan om dit filter te metselen in de grond en af te werken met polyester. Eventueel wil ik er ook nog een trickle filter bij hebben. Als ik dit zou doen waar moet ik die dan plaatsen?
Martin
Ik mis je pompkamer op de tekening.UV voor de vortex zal problemen geven als je gravity werkt.UV doorvoer is maar 50 cm dia.
De trickle kan eventueel op je skimmer komen.
Dank je voor je reactie. met de pompkamer bedoel je de kamer die het water weer naar de vijver pompt. Die heb ik rechts op de tek. staan. Waar zou je de uvc wel neer zetten? En als ik de trickle op de skimmer zet raakt deze dan niet snel versmeerd?
Oh sorry, ik had het verkeerd bekeken. Ik dacht dat de kamer rechts de vuilkamer was waar je de drains van de filterkamers kon spoelen (trouwens niet te zien op de tekening)en dan overhevelen door middel van een dompelpomp.
Uv-lamp moet na de pomp.De pomp steekt het water door de UV.
Enkel als je pompgevoed werkt kan het andersom.
Trickle zal vervuild geraken met stof, de meeste bladeren zullen in het netje van de skimmer zitten blijven.Ook in de skimmer zit een bodemafvoer om het vuil weg te laten vloeien naar de riool.
Was niet ingelogd hierboven.
Was inderdaad de vuilkamer vergeten:D . Als je de uvc na het filter plaatst dus tussen de retour naar de vijver helpt deze dan niet alle verkregen bacterieen om zeep? Of is het alleen noodzaak om deze in het filter te houden en niet in het water? ivm alg.
Het aantal bacterïen die in je vijver zitten is niet te vergelijken met hetgeen er op je dragermateriaal zit.
Naar het schijnt dood UV-licht bacterïen, maar met onze lampjes zal het wel niet zo'n vaart gaan.
Daarbij geld ook: als je de UV voor de vortex plaatst, (wat by the way niet mogelijk)dood ie toch ook bacterïen die van je vijver de filter willen ingaan?
* Wat betreft zweefalg-bacterïen-UV :
De bacterïen hebben infeite niet veel met zweefalg te maken. Ze souperen enkel en alleen het nitriet en zetten het om naar het minder schadelijke nitraat waar algen en planten dan weer op teren. Nitraat deels weghelpen kan door water wissels door te voeren.
UV heeft de eigenschap om de DNA van zweefalgen te veranderen waardoor de algen gaan klonteren en zo door de voorfiltratie kunnen opgevangen worden.
* Wat betreft UV voor de vortex :
Men komt van de tee drains die je voorziet naar de vortex met ingang 110 MM.
Dartussen ga je een UV plaatsen met in en uitgang dia 50 MM (andere heb ik nog niet gezien).
Je trekt water uit je filter aan een rato van ongeveer 10.000 Liter.
De waterlijn in je filter zal zakken omdat de ingang van je UV (50) de wateraanvraag niet aankan met als gevolg: je pomp draait droog met breuk tot gevolg.
En waarom vergeet ik die cookies toch altijd?:p
Duidelijk. Dank u:)
als ge wilt dat het perfect is (vraag is wat is perfect ??) dan dienen er afvoeren voorzien te worden op iedere kamer.
Ook de twee bodemdrains dienen apart gespoeld te worden. Dus ofwel met een bezinkingskamer werken voor de vortex, ofwel de twee leidingen laten samenkomen met een Ystuk en ervoor afsluiters zetten. Ofwel twee inlaten in de vortex, maar ik heb dit nog niet gezien in de handel.
En de overloop in de vortex centraal plaatsen daar waar de middelpuntvliedende kracht nihiel is.
Je kan je vortex zelf maken ofwel koop je een kant en klaar stuk in de winkel. In ieder geval is het wel heel belangrijk goed na te denken over het ontwerp van je vortex + filter.
Ik persoonlijk heb een bezinkingskamer voor én achter de vortex.
Over de rol van een bezinkingskamer voor de vortex zijn de meningen ook verdeeld.
Volgens mijn bescheiden mening: het nadeel is dat het werk, geld en plaats vraagt. Het voordeel is dat je je leidingen er rechtstreeks kunt laten in toekomen zonder veel bochtweerstanden. Als je de bezinkkamer even diep maakt als de vijver heb je ook geen of weinig opvoerhoogte wat ook een voordeel kan zijn. Het is een eveneens een pre-bezinkingskamer voor de vortex en je kan het ook bij het spoelen gebruiken als koitoilet. Dwz afvoer bezinkingkamer open en schuif open van 1 drain. Het vuil in de buizen wordt direct geloost naar de riool.
Pas op ik zeg niet dat dit het beste systeem is. Hoe mijn systeem zal werken dien ik nog vast te stellen want m'n vijver zal maar draaien vanaf midden-eind mei.
Andere systemen kunnen dus uiteraard ook prima werken. Daarom bestaat "een perfecte filter" volgens mij niet. Kijk maar naar de reclames in de handel. Er wordt de laatste tijd enorm veel geïnnoveerd in die brache en allemaal zeggen ze dat hun systeem het beste is wat er te verkrijgen valt. Tot je een paar maanden later niets meer hoort van dit product en er opeens een nieuwere, betere en mogelijks duurdere variant verschenen is. Pas op met deze zaken is een raad die ik je kan meegeven en ga naar mensen die ervaring hebben met filterbouw.
Ik heb het ook gedaan en dank nogmaals de mensen die me met hun ervaring daar bij geholpen hebben.
Veel plezier.
lieven.
dat was ik dus.
Cookies worden makkelijk vergeten, westmalles niet.
mvg,
lieven