The Pond Library

Vraag en Antwoord

Helofytenfilter inb...
 
Notifications
Clear all
Helofytenfilter inbouwen

9 Posts
6 Users
0 Likes
8,019 Views
john44
(@john44)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 15
Topic starter  

Hoi,

Ik heb een folievijver van 7000 liter, met een biologische filter (Green Machine van Cyprio) en een UV-lamp (ook van Cyprio). Beiden zijn geschikt voor een vijver tot 11000 liter. Als pomp heb ik een aquamax 5500.

Het water is echter zo groen als soep.

Volgens Aqua City is dit een filterprobleem, zodat ik overweeg over te gaan tot de installatie van een helofytenfilter. Nog steeds volgens Aqua City moet deze filter een inhoud hebben van 1 kubieke meter.

Ik durf de filter niet volledig in te graven vlak naast de vijver (heb schrik dat de aarden wand tussen de vijver en de put voor de filter het zal begeven door de waterdruk), zodat ik overweeg de filterbak slechts half in te graven.

Wie heeft er ondervinding of voorstelllen om de half ingegraven filterbak te verbergen? Stenen, hout, aarde, ...?
Of is het beter de filter wat verder van de vijver toch volledig in te graven en het water via een beekje naar de vijver te leiden?

Bedankt,

John


   
Quote
werner
(@werner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 83
 

Hi John,

Ik heb mijn plantenfilter bovenaan en aan de voet van de waterval geinstalleerd - zie de foto. Deze wordt gevoed door een Aquamax 10000. De foto is een paar weken oud, en de kwaliteit is ook al niet zo denderend :D. Ik zal morgen of zo nog eens proberen...

Deze locatie is waarschijnlijk niet het meest economische of beste ontwerp, maar het gaat er wel mooi uitzien... Daarenboven zit er geen aarde, buizen, etc tussen filter en vijver.

Een plantenfilter zal op korte termijn (een paar weken) echter de soep niet laten verdwijnen, wat ze in de winkel ook beweren. Een krachtige uv lamp (2 - 3 watt per 1000 liter), en een pomp die om de 2 a 3 uur de inhoud van de vijver door de filter laat stromen doet wonderen. Je mag dan wel een weekje algensmurrie verwijderen uit de filter, maar de erwtensoep zal snel terug klare bouillon worden :p

Op langere termijn is een goed werkende plantenfilter wel een goede zet tegen zowel draad- als zweefalgen doordat ze alle voedingstoffen uit het water halen.

grtjs,
Werner.

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
john44
(@john44)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 15
Topic starter  

Werner,

Bedankt voor de tips.
Ik hoop dat het lukt, zowel bij jou als bij mij.
Overigens, je tuin is mooi aangelegd.

Groetjes,

John


   
ReplyQuote
ollie
(@ollie)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 5
 

Ik zat met hetzelfde probleem, de oplossing is echter simpel, het filter heb ik tegen de vijver aangebouwd met betonblokken (met als fundament zand). tegen deze blokken heb ik mbhv flagstones aarde en rotsplantjes een natuurlijk geheel gemaakt,
de bak die zo is ontstaan ligt 2 blokken hoger ls de vijver (40cm) en vormt zo de basis voor een waterval,
groet
ollie


   
ReplyQuote
john44
(@john44)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 15
Topic starter  

Bedankt Ollie,

John


   
ReplyQuote
sabrina
(@sabrina)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 7
 

wat bedoelt ge met tegen deze blokken heb ik "mbhv flagstones aarde en rotsplantjes een natuurlijk geheel gemaakt"
mbhv flagstones , wat zijn dit?

heb je toevallig een foto?


   
ReplyQuote
mulder
(@mulder)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 33

   
ReplyQuote
Harm Holtackers
(@harm-holtackers)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 2
 

Beste Werner,

Ik wil binnenkort ook een plantenfilter aan gaan leggen. Ook wil ik dit gaan doen aan de voet van een waterval. Heb jij toevalig een schematisch overzicht van zo'n filter. Waar zit bij jouw filter de water toevoer? Wordt het water van onderuit naar boven gevoerd.

Met vriendelijke groet,

Harm Holtackers (harm@tmn.nl)


   
ReplyQuote
werner
(@werner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 83
 

Hi Harm,

Hier vind je een schema en beschrijving:
https://pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?s=&threadid=1496

(de schema's zitten op het einde van de thread...)

Een paar extra tips;

De "truk" bestaat erin om de substraat waar je de planten inzet in de onderste bak een 2-tal cm hoger te stapelen dan het waterniveau, daardoor moet het water door de substraat en de planten... Ik heb ook een paar keermuurtjes voorzien om de zorgen dat het water echt door de volledige filter gaat en er geen plaatsen zijn waar het water stilstaat.

Laat ook een kleine ruimte tussen de waterval en de substraat zodat het water nog 'in' het water valt i.p.v. rechtstreeks op de filter. Zo blijf je niet alleen het mooie waterval-geluid houden, maar komt er ook extra zuurstof in het water voordat het door de filter gaat en blijft het spatten (op de stenen of de planten) beperkt.

Grtjs,
Werner.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.